Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Bogdzia 22:23, 13 sty 2018

Asia pamiętaj ze masz u mnie trawki.Nie przejmuj się tak bardzo , wszyscy mamy chwile radosci ale i dołki i czasem chętnie bysmy wszystko zrównali z ziemią, potem cos zakwita i znów jest dobrze.
Margerytka40 22:34, 13 sty 2018

Nie no ja wcale nie neguję tego co napisałaś ,dziewczyny też tak mówiły więc pewnie to racja ale ja tak chyba nie umiem. Faktem jest ,że u mnie spory areał ale dlatego właśnie nie porywam się na zaplanowwanie całości od razu ale ten front na razie i kwaśną rabatę bo to miejsca,które chciałabym ogarnąć z grubsza w przyszłym sezonie,no przynajmniej sporą część z tego. I chciałabym wiedzieć co tam posadzę bo jako ,że dużo roślin mi potrzeba na te moje rabaty mogłabym coś tam rozmnożyć,podzielić i oszczędzić na kosztach. Nawet jeśli będę sadzić za dwa lata . Ja tak to widzę. A jeśli nawet coś mi się zmieni jeśli chodzi o plany to nie ma tragedii bo rośliny wykorzystam w innym miejscu ogrodu,mam gdzie
To wpadaj do mnie jak tylko masz ochotę,diabli z zimą. Śniegu nie ma więc widać wszystko.

Margerytka40 22:40, 13 sty 2018

Bogdzia napisał(a)
Asia pamiętaj ze masz u mnie trawki.Nie przejmuj się tak bardzo , wszyscy mamy chwile radosci ale i dołki i czasem chętnie bysmy wszystko zrównali z ziemią, potem cos zakwita i znów jest dobrze.

Bogdziu pamiętam i bardzo na nie liczę . Poza tym jeszcze chciałam o coś Cię poprosić ale to już jak się spotkamy . Oj doła to ja mam dziś jak stąd do Chin ale nie przywiązuję się do niego ,jutro mi minie. Dzięki za dobre słowo
AnkaK 23:03, 13 sty 2018

Cofnęłam się troszkę i mnie również Twoja poprawiona linia rabat przy chodniku bardziej gra. Jeśli carex ss Ci nie pasuje to wymień go na innego, tak by rzeczywiście jeden gatunek był z jednej i drugiej strony. Jeśli Cię drażni to nic na siłę Co tam trzymasz w przechowalniku/rozmnażalniku?
mrokasia 09:36, 14 sty 2018

A propos traw na sumakową - ja dopiero w zeszłym roku wystartowałam z trawami więc mam mizerne doświadczenie ale może rzeczywiście zamiast silverów daj tam ice dance? U mnie też id wygląda obecnie lepiej niż ss. No i rośnie jak na drożdżach co przy Twoim metrażu nie jest bez znaczenia.I rzeczywiście pociągnij go na drugą stronę ścieżki .
Margerytka40 09:59, 14 sty 2018

AnkaK napisał(a)
Cofnęłam się troszkę i mnie również Twoja poprawiona linia rabat przy chodniku bardziej gra. Jeśli carex ss Ci nie pasuje to wymień go na innego, tak by rzeczywiście jeden gatunek był z jednej i drugiej strony. Jeśli Cię drażni to nic na siłę Co tam trzymasz w przechowalniku/rozmnażalniku?

Myślałam,że mam wielki ten swój przechowalnik ale to kropla w morzu moich potrzeb niestety. Mam tam właśnie carexy SS,Ice Dance - nie za dużo , jakiś carex chyba Gold Band,seslerię jesienną całkiem sporo,molinię Variegata też większą ilość,rozplenice,rozchodniki ,szałwię,małe bukszpany-ok.30 sztuk,sporo hortek a najwięcej Bobo,lawendę,sadzonki cisów baccata....uff. To tak z grubsza.

Jeszcze jeżówki i perowskię ,,i red baron
Margerytka40 10:02, 14 sty 2018

mrokasia napisał(a)
A propos traw na sumakową - ja dopiero w zeszłym roku wystartowałam z trawami więc mam mizerne doświadczenie ale może rzeczywiście zamiast silverów daj tam ice dance? U mnie też id wygląda obecnie lepiej niż ss. No i rośnie jak na drożdżach co przy Twoim metrażu nie jest bez znaczenia.I rzeczywiście pociągnij go na drugą stronę ścieżki .

No to z trawami mamy podobnie . Carex morrowii Variegata mi się podoba ale może zbyt ekspansywny?.
Wiolka5_7 10:12, 14 sty 2018

Carex morrowi variegata rośnie w kepie, więc nie jest ekspansywny , a Ice dance się rozłazi
Margerytka40 10:16, 14 sty 2018

Wiolu dzięki- to super wiadomość dla mnie . Jak widzisz moje doświadczenie z trawami jeszcze niewielkie i takie informacje są dla mnie bardzo cenne.
AnkaK 10:54, 14 sty 2018

Gold band są śliczne. Miałam kiedyś kilka kępek, ale zaniedbałam je podczas którejś tam przeprowadzki i poszły na odchowanie do siostry. U niej teraz rosną pięknie. I są delikatnie żółte więc adekwatne do żółtych plam na Twoim projekcie.
A z tym rozłażeniem to chyba bez przesady, nie ma co się przejmować na Twoim areale. Odcinasz rozłogę gdy już za gęsto jest i masz kolejną sadzonkę.
Pamiętaj, że kilka siewek stipy obiecałam jak coś