Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Pszczelarnia 14:49, 06 lis 2018

Margerytko ale nowej jabłonki nie wsadzaj w dołek po starej. Musi być gdzieś indziej.
Pszczelarnia 14:51, 06 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)

I carexy

I śmiało można podciąć te konary po lewej i prawej.
Margerytka40 14:52, 06 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Margerytko ale nowej jabłonki nie wsadzaj w dołek po starej. Musi być gdzieś indziej.

A ile dalej, 2m starczy?
Margerytka40 14:54, 06 lis 2018

Kawa napisał(a)
matko Asia ileż ty masz w sobie energii!! kobieto szacun czapki z głów!
podziwiam niezmiennie !!

Weź, to już ostatnie podrygi, może dlatego nagłego kopa dostałam
Margerytka40 15:04, 06 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)

I śmiało można podciąć te konary po lewej i prawej.

Ewcia, no nie wiem. Jak obetnę jeszcze to już niewiele zostanie
Pszczelarnia 15:08, 06 lis 2018

Przepraszam, nie widziałam, że to bonzaj. Myślałam, że wielka sosna. Nie obcinaj.

2 m starczy. Musi być zmianowanie także przy owocówkach.

Margerytka40 15:26, 06 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Przepraszam, nie widziałam, że to bonzaj. Myślałam, że wielka sosna. Nie obcinaj.

2 m starczy. Musi być zmianowanie także przy owocówkach.

OK, sama też tak kombinowałam bo ta stara jabłonka chora więc już nie chciałam w to miejsce wsadzać.
Toszka 16:42, 06 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)

No raz, poprawię się w przyszłym sezonie, obiecuję. Po prawdzie to właśnie z tego powodu, że nie wiem co chcę jakoś mnie do tego cięcia nie spieszno było. No chciałabym coś na króciutkiej nóżce, forma... hmmm, najlepiej żeby pasowała do kulek
No zobacz, ździebełko podgoliłam mu dół

Do kulek pasują kulki

U Polinki pisałam jakiś czas temu, że przypadkiem odkryłam sposób na szybkie zagęszczenie się cisa. Myk polega na tym żeby często ciąć...nawet co 2-4 tygodnie. Tylko na początek radzę zrobić w połowie marca cięcie wyprowadzające, czyli radykalne. To będzie jednorazowe cięcie mające na celu naszykowanie sobie krzaka do zagęszczenia w określoną formę.
Warunkiem jest należycie ukorzeniony cis, co najmniej 2 lata po sadzeniu. Bez zachowania tego warunku możemy dość znacznie osłabić roślinę z niewydolnymi korzeniami (piszę to na wszelki wypadek, gdyby ktoś podczytywał)

Radykalne cięcie ma na celu "schowanie" głębiej grubych gałązek, bo to nie one będą tworzyć kształt. A na pewno będą sporą przeszkodą przy cięciu.

Tak więc na początek musisz wiedzieć jakiej wysokości chcesz docelowe kule. Wyjaśniam od razu, że z Hicksii możesz uzyskać kule lub kulo-maczugi. Z poduchami będzie kiepsko, bo Hicksii naturalnie rośnie w maczugę - na dole wąski, a na górze szeroki. Poduchy tylko z baccaty lub cisów typu repandens (o poziomych gałązkach).
Tu, z tego co widzę, to nie da się odciąć ładnie konarów. Możesz jedynie lekko je obskubać, a resztę utopić w niskich zadarniaczach typu carex etc.
Cis te pieńki miewa często tak jakby sklejone i cięcie wychodzi brutalne i brzydkie finalnie... dlatego tak trudno o lizaki

A więc jesli ustalisz, że chcesz mieć kule docelowo np. 90cm wysokie, to koniecznie musisz radykalnie uciąć o 15-20cm mniej. Potem odrosty systematycznie do nawet połowy sierpnia tniesz co 2-4 tygodnie. Cały czas, tak by utrzymać je w jednej gładkiej płaszczyźnie. I nie martw się, że na początku nie będzie 90cm wysokości. Częstym cięciem wyprowadzisz - po prostu - gładki, monolityczny kształt całej kuli. Po bokach też. Dwa, trzy lata takiego cięcia, a uzyskasz pożądany kształt i rozmiar.
Tym częstym cięciem chodzi o to, że nie czekając na dojrzenie odrostów, skracaniem non-stop doświetlasz wnętrze bryły, a tym samym prowokujesz śpiące oczka do wybudzenia i wzrostu. Tu jest ukryta moc cisa
Margerytka40 17:52, 06 lis 2018

Toszka, upewniam się. Góra rozumiem ale te boczne zielone gałązki wyrastające z grubych gałęzi mam ciachnąć radykalnie.? O zobacz

Pszczelarnia 18:13, 06 lis 2018

Z tego cisa nie będzie kulki, to hicksii, ona ma tendencję do bycia maczugą. Zawsze będzie miał braki w krągłościach na dole. I cięcie tego nie zmieni. Przerabiałam to wiele lat temu.