Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 15:10, 21 sty 2017

W sumie to podobają mi się derenie za kolor gałązek w zimie . Nadawałyby się na żywopłot?
Anda 15:16, 21 sty 2017

Wg mnie tak Ale specem nie jestem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 15:22, 21 sty 2017

Nie widziałam jeszcze dereni w żywopłocie . Gdzieś na tle iglastego nasadzenia tak ale same ?
Anda 15:28, 21 sty 2017

No a czemu nie? Rosną dość gęsto. A jak fajnie by to wyglądało, gdybyś dała parę rodzajów dereni i miałabyś taką tęczę kolorów w zimie, gałązki od żółtych poprzez pomarańczowe aż do czerwonych. A poza tym, czy zawsze trzeba chodzić utartymi ścieżkami?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 15:37, 21 sty 2017

No właśnie ja chętnie bym coś innego niż wszędzie chciała . Nie dlatego żeby koniecznie inaczej ale mam dość tujowych widoków a uważam że nie musi być monotonnie.
jolanka 15:49, 21 sty 2017

Asiu, derenie trzeba systematycznie przycinać. Żywoplot dereniowy nie zasłoni Cie zimą Chyba, że tak chcialabyś
Margerytka40 15:57, 21 sty 2017

jolanka napisał(a)
Asiu, derenie trzeba systematycznie przycinać. Żywoplot dereniowy nie zasłoni Cie zimą Chyba, że tak chcialabyś

No właśnie nie chcę bardzo szczelnego żywopłotu a zimą to już zupełnie mi na tym nie zależy. Bardziej latem ale myślę że przy układzie innych rabat też nie będzie to istotne. Nie chcę szczelnej ściany .
Bogdzia 16:10, 21 sty 2017

Asiu czytam o planach i zmianach, wszystko mi się podoba ale nie ruszaj magnolii, jest juz duża i raczej nie przyjmie się w nowym miejscu. Pozdrówka.
pestka56 16:11, 21 sty 2017

Derenie sibirica, bo tych chyba myślisz, trzeba ciąć i to mocno, żeby młode pędy, bo tylko młode tak mają, były czerwone. Starsze brunatnieją i już nie ma tego efektu. Nie będą też czerwone jeśli nie dostaną dość słońca.

Nadałyby się za to na żywopłot, nawet troszkę formowany, derenie flaviramea (rozłogowe). Mają niezależnie od wieku jasno zielone gałęzie. Cięte wspaniale się zagęszczają.
jolanka 16:12, 21 sty 2017

Margerytka40 napisał(a)

No właśnie nie chcę bardzo szczelnego żywopłotu a zimą to już zupełnie mi na tym nie zależy. Bardziej latem ale myślę że przy układzie innych rabat też nie będzie to istotne. Nie chcę szczelnej ściany .

Ja tez nie bardzo lubie tujowo więc mam zaplanowane mieszane rośliny. Tam gdzie silne wiatry niestety kilka tui, potem jakieś drzewa liściaste, np. grujecznik, czasami choiny kanadyjskie, świerki omorica. Derenie też ale pojedynczo, pomiędzy iglakami. Posadziłam tez od frontu pęcherznicę.
Mam sporo metrów do obsadzenia, więc kupuje i kupuję a końca nie widać