Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 23:01, 14 lut 2019

mikina34 napisał(a)
Też marzę o magnolii, ale dopóki u mnie wygwizdów to na marzeniach poprzestaję Jutro też pierwsze co zrobię to pobiegnę szukać oznak wiosny, już przebieram nogami, jeszcze tylko 21 godzin

U mnie bardzo grząsko na rabatach jeszcze, wejść się nie daje ale może jakby było tak ładnie jak zapowiadają to udało by mi się coś porobić. Już mi się chce bardzo
U mnie chyba ogólnie ogród chyba jakiś zaciszny jest. Zawsze myślałam, że nie ale jak porównuję np u Bogdzi to u mnie przeważnie wszystko wcześniej. Magnolia też wcale w jakimś zacisznym miejscu nie rośnie a jak dotąd nie mam z nią problemu. Rośnie sama
Margerytka40 23:14, 14 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zakątek magnoliowy popieram! Jeśli rozważasz posadzenie w pobliżu parzydeł, to polecam odmianę Kneiffi. Kwitnie później niż gatunek, kolor kwiatu to biel z nutką zieleni. Ma piękne, ażurowe liście i dosyć długo zachowuje atrakcyjność.

A wiesz, w ubiegłym sezonie właśnie kupiłam sobie tę odmianę, wsadziłam na kwaśnej.
Fajnie, że popierasz mój pomysł, nie zawsze mam pewność do tych moich wymysłów, choć tu akurat chyba forsowałabym temat nawet gdyby nie dostał uznania. Wizja tych trzech kwitnących magnolii...,
Margerytka40 20:11, 15 lut 2019

Pierwsze prace wiosenne właśnie dziś zaliczyłam, powycinałam kwiatostany rozchodników, przycięłam seslerię jesienną i niektóre hortki też już obcięłam. Tak sobie myślę, że może za wcześnie na te hortki ale co tam.
W niektórych miejscach po desce musiałam wchodzić na rabaty. Te kopane jesienią głównie. Na razie wszystko nawet nieźle wygląda po zimie, oby tylko nie wróciła
Szkoda że weekend mam pracujący, ma być ładnie.
Magleska 20:28, 15 lut 2019

No i od razu lepiej ,jak już da się coś zrobic w ogrodzie ....... przynajmniej ja dziś mam od razu lepszy humor

Co prawda pracy jeszcze od groma ,ale pomalutku i będzie porządek
Wiolka5_7 20:37, 15 lut 2019

Fajnie,że popracowałaś w ogrodzie hortkom nic nie będzie ja też jutro nie popracuję ,bo mam sobotę wyjazdową dziś trochę popracowałam
Margerytka40 21:16, 15 lut 2019

Magleska napisał(a)
No i od razu lepiej ,jak już da się coś zrobic w ogrodzie ....... przynajmniej ja dziś mam od razu lepszy humor

Co prawda pracy jeszcze od groma ,ale pomalutku i będzie porządek

Taaaak, humor lepszy, to na pewno ale stwierdzam, że kondycja po zimie słabiutka. Jak wróciłam to normalnie padnięta byłam jakbym przekopała z pół ogrodu . Za dużo tlenu chyba
Margerytka40 21:20, 15 lut 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Fajnie,że popracowałaś w ogrodzie hortkom nic nie będzie ja też jutro nie popracuję ,bo mam sobotę wyjazdową dziś trochę popracowałam

Nie pamiętam dokładnie ale w zeszłym sezonie chyba też jakoś tak wcześnie cięłam hortensje. Nie wdzystkie jeszcze ogoliłam, tylko te które chcę rozmnożyć z patyczków. Szkoda mi tego weekendu ale co zrobić, trza przecież na ogród zarobić
Wiolka5_7 21:35, 15 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)

Nie pamiętam dokładnie ale w zeszłym sezonie chyba też jakoś tak wcześnie cięłam hortensje. Nie wdzystkie jeszcze ogoliłam, tylko te które chcę rozmnożyć z patyczków. Szkoda mi tego weekendu ale co zrobić, trza przecież na ogród zarobić

W zeszłym roku dałam mamie ucięte w marcu patyki i wsadziła do ziemi i z sukcesem uzyskała 15 szt. ,które nawet zakwitły i przesadziła jesienią na miejsce stałe

Masz rację,trzeba zarobić na ten ogród
polinka 21:38, 15 lut 2019

Asiu, też dzisiaj cięłam hortensje i niew iem jak u Ciebie ale u mnie już pączki na nich było widać. Ogólne jestem zaskoczona bardzo bo u nas już widać, że wegetacja ruszyła.

Margerytka40 21:44, 15 lut 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

W zeszłym roku dałam mamie ucięte w marcu patyki i wsadziła do ziemi i z sukcesem uzyskała 15 szt. ,które nawet zakwitły i przesadziła jesienią na miejsce stałe

Masz rację,trzeba zarobić na ten ogród

Ja swoje wsadzę do doniczek a raczej do kubków jednorazowych, tylko dziurkę w dnie robię. Braknie mi trochę Bobo na frontową i muszę robić sadzonki. Ta odmiana super się ukorzenia, wszystkie swoje krzaczki mam z patyczków. Pierwsze dostałam od Reni z Podwórkowej rehabilitacji, buziaki Reniu jeszcze raz.