Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Makusia 11:43, 14 lut 2019

O proszę, jak w temat magnolii trafiłam
Nie doczytałam wprawdzie gdzie, jakie i ile, ale jestem za Ja nie wiem dlaczego, ale mi się magnolie podobają również wówczas, gdy nie kwitną- ładne, soczyste liście mają- ot zielony krzew vel drzewko, jak inne. Nie są wcale gorsze
mrokasia 11:51, 14 lut 2019

Magnolii nie mam żadnej... jakoś mam przekonanie, że to bardzo kapryśne i wymagające rośliny, ale piękne są, to fakt . Pocieszam się, że nie można mieć wszystkiego jak się ma mały teren. Ty masz spory to i zakątek magnoliowy możesz mieć .
Parzydło i świecznice to dość wysokie rośliny więc weź pod uwagę proporcje.

Muszę też zrobić przegląd ogrodu, może i ja jakieś pączki albo kiełki wypatrzę.
Nowa12 12:15, 14 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)
Zrobiłam właśnie pierwszy mały przegląd w ogrodzie i juuupi, znalazłam jeden mikroskopijny kiełek przebiśniega, czekam więc na następne. Derenie kousa mają pączki kwiatowe. Te dosadzane jeszcze niewiele ale i tak cieszę się jak nawiedzona, że w ogóle, za to ten stary jest obsypany wprost pąkami, będzie cudnie. I przeżył dereń jadalny przesadzany ubiegłej wiosny, też ma sporo pąków które pewnie lada dzień będą kwitły. Niech no tylko trochę ciepełka poczują. Z cisowych sadzonek widziałam, że chyba 3 sztuki nie dały rady. Na chyba40 sztuk to i tak nieźle zważywszy, że jedna partia tych cisków docierała do mnie jakieś trzy tygodnie. Zdążyłam już reklamować, przysłali nowe a za jakiś tydzień przyszły te opóźnione.
W ogrodzie na rabaty jeszcze nie mogę wejść bo mi butki zasysa, szczególnie tam, gdzie kopane było. Mam nadzieję, że za kilka dni się to zmieni bo łapki mnie swędzą okropnie

Wiem, że głupia prośba ale mogłabyś wrzucić zdjęcie pączków derenia kousa. Moj nie kwitnie 3 sezony i nawet nie wiem jak on wygląda zapączkowany .
W tym roku wydaje mi się że też nie będzie kwitł.
Margerytka40 13:08, 14 lut 2019

Nowa12 napisał(a)

Wiem, że głupia prośba ale mogłabyś wrzucić zdjęcie pączków derenia kousa. Moj nie kwitnie 3 sezony i nawet nie wiem jak on wygląda zapączkowany .
W tym roku wydaje mi się że też nie będzie kwitł.

To takie malutkie kuleczki na końcach. Zobacz

Ten mój najstarszy dereń też nie kwitł przez pierwsze 3,4 lata ale jak go sadziłam miał może z 60 cm, malutki był. Te dosadzane kupiłam już większe, rosną drugi sezon i wygląda na to, że będą kwitły.
Nowa12 13:26, 14 lut 2019

Bardzo ci dziękuję. To ja chyba takich kuleczek nie mam .
Ja mojego kupiłam już dość dużego, teraz ma już jakieś 1,7 m. Ale paskuda nie chce kwitnąć. Mogłam kupić jakąś bardziej popularną odmianę. Do tej odmiany namówiła mnie Pani w szkółce bo ma lekko różowe kwiatki.
Jak tylko będę w ogrodzie sprawdzę z lupą czy są jakieś pączki.
Margerytka40 13:30, 14 lut 2019

mrokasia napisał(a)
Magnolii nie mam żadnej... jakoś mam przekonanie, że to bardzo kapryśne i wymagające rośliny, ale piękne są, to fakt . Pocieszam się, że nie można mieć wszystkiego jak się ma mały teren. Ty masz spory to i zakątek magnoliowy możesz mieć .
Parzydło i świecznice to dość wysokie rośliny więc weź pod uwagę proporcje.

Muszę też zrobić przegląd ogrodu, może i ja jakieś pączki albo kiełki wypatrzę.

Na pewno coś wypatrzysz.
Z tych magnolii cieszę się jak dziecko, że mnie olśniło. Ś ś też byłyby fajne ale gdzie im do magnolii. Liczę się z tym, że pewnie nie zawsze to kwitnienie będzie wow bo wiadomo przyjdą wiosenne przymrozki i będzie po efekcie ale jestem w stanie się z tym pogodzić.
No właśnie parzydła i świecznice za duże mi się tam zdają i za masywne. Coś leciutkiego i zwiewnego by się przydało. Muszę też brać pod uwagę drugą stronę gdzie jest jabłonka Ola i molinie między cisami.
Margerytka40 13:35, 14 lut 2019

Nowa12 napisał(a)
Bardzo ci dziękuję. To ja chyba takich kuleczek nie mam .
Ja mojego kupiłam już dość dużego, teraz ma już jakieś 1,7 m. Ale paskuda nie chce kwitnąć. Mogłam kupić jakąś bardziej popularną odmianę. Do tej odmiany namówiła mnie Pani w szkółce bo ma lekko różowe kwiatki.
Jak tylko będę w ogrodzie sprawdzę z lupą czy są jakieś pączki.

Może to kwestia odmiany. Staraj się by miał wilgotno gdy zawiązuje pąki, czyli jesienią.
Margerytka40 13:39, 14 lut 2019

Makusia napisał(a)
O proszę, jak w temat magnolii trafiłam
Nie doczytałam wprawdzie gdzie, jakie i ile, ale jestem za Ja nie wiem dlaczego, ale mi się magnolie podobają również wówczas, gdy nie kwitną- ładne, soczyste liście mają- ot zielony krzew vel drzewko, jak inne. Nie są wcale gorsze

Też mam takie zdanie, magnolie są ładne cały rok, nawet zimą ich pokrój jest fajny. Oczywiście to też kwestia prowadzenia i odmiany.
mikina34 20:16, 14 lut 2019

Też marzę o magnolii, ale dopóki u mnie wygwizdów to na marzeniach poprzestaję Jutro też pierwsze co zrobię to pobiegnę szukać oznak wiosny, już przebieram nogami, jeszcze tylko 21 godzin
Gruszka_na_w... 21:55, 14 lut 2019

Zakątek magnoliowy popieram! Jeśli rozważasz posadzenie w pobliżu parzydeł, to polecam odmianę Kneiffi. Kwitnie później niż gatunek, kolor kwiatu to biel z nutką zieleni. Ma piękne, ażurowe liście i dosyć długo zachowuje atrakcyjność.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies