Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 09:19, 13 lut 2019

A jakie rośliny można w nóżkach magnolii dać, myślałam o hakonkach bo ich nie trzeba dzielić.
Magleska 09:24, 13 lut 2019

Widzę ,że decyzja zapadła będą magnolie ....
Hakonki będą pięknie pod nimi wyglądać przynajmniej mi się tak wydaje
Wiolka5_7 09:44, 13 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)
A jakie rośliny można w nóżkach magnolii dać, myślałam o hakonkach bo ich nie trzeba dzielić.

Ja mam hakone i barwinka variegatę
Margerytka40 11:48, 13 lut 2019

Magleska napisał(a)
Widzę ,że decyzja zapadła będą magnolie ....
Hakonki będą pięknie pod nimi wyglądać przynajmniej mi się tak wydaje

No chyba jednak magnolie, mam wrażenie że lepiej się to zgra niż ze świdośliwami, z tą starą już rosnącą stworzy się taka całość. Taki kwitnący magnoliowy zakątek. A nawet poza okresem kwitnienia będzie fajnie.
Margerytka40 11:51, 13 lut 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja mam hakone i barwinka variegatę

Hakonki mi tam idealnie pasują ale myślę jeszcze o czymś kwitnącym, może naparstnice?
AngelikaX 11:53, 13 lut 2019

Wiosną ale będzie cudnie w tym magnoliowym zakątku
Mariposa 21:32, 13 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)

Hakonki mi tam idealnie pasują ale myślę jeszcze o czymś kwitnącym, może naparstnice?

Asiu, Toszka kiedyś u mnie do magnolii polecała (z kwitnących) niskie liliowce, naparstnice, liriope, lilie orientalne, a bodajże Ewa-Pszczółka pisała, że ma też piwonie.
Margerytka40 21:59, 13 lut 2019

AngelikaX napisał(a)
Wiosną ale będzie cudnie w tym magnoliowym zakątku

Jeszcze żeby tak wszystko rosło jak w naszej wyobraźni albo ogród się robił jak za sprawą czarodziejskiej różdżki, kolejny sezon na dopalaczach mnie czeka
Margerytka40 22:11, 13 lut 2019

Mariposa napisał(a)

Asiu, Toszka kiedyś u mnie do magnolii polecała (z kwitnących) niskie liliowce, naparstnice, liriope, lilie orientalne, a bodajże Ewa-Pszczółka pisała, że ma też piwonie.

I rozważam te roślinki właśnie, no może prócz liliowców bo ich nie lubię.
Problemem z czasem jak cisy się powiększą będzie tam ograniczona ilość miejsca więc piwonie pewnie odpadają choć fajnie czasowo by mi się wpasowały w lukę między kwitnieniem magnolii i annabelek, i raczej za niskie do cisów które z czasem by je zasłoniły.
Wygooglałam sobie nawet byliny długowieczne ale wpadły mi w oczy m. in. parzydło i świecznice. Myślę
Margerytka40 11:14, 14 lut 2019

Zrobiłam właśnie pierwszy mały przegląd w ogrodzie i juuupi, znalazłam jeden mikroskopijny kiełek przebiśniega, czekam więc na następne. Derenie kousa mają pączki kwiatowe. Te dosadzane jeszcze niewiele ale i tak cieszę się jak nawiedzona, że w ogóle, za to ten stary jest obsypany wprost pąkami, będzie cudnie. I przeżył dereń jadalny przesadzany ubiegłej wiosny, też ma sporo pąków które pewnie lada dzień będą kwitły. Niech no tylko trochę ciepełka poczują. Z cisowych sadzonek widziałam, że chyba 3 sztuki nie dały rady. Na chyba40 sztuk to i tak nieźle zważywszy, że jedna partia tych cisków docierała do mnie jakieś trzy tygodnie. Zdążyłam już reklamować, przysłali nowe a za jakiś tydzień przyszły te opóźnione.
W ogrodzie na rabaty jeszcze nie mogę wejść bo mi butki zasysa, szczególnie tam, gdzie kopane było. Mam nadzieję, że za kilka dni się to zmieni bo łapki mnie swędzą okropnie