Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

kaz742011 21:47, 21 sty 2017

Może zapytaj Bożenę z Hortensjady. Jak kiedyś pytałam o coś odnośnie hortensji to któraś z dziewczyn odesłała mnie do niej. To specjalistka w temacie.
malgol 21:58, 21 sty 2017

Aneta, ten Glut to nie taki całkiem glut Wygląda nieźle, okazałe. Ja co prawda nie przepadam za czerwienią bo trudno ją z czymś łączyć, ale myślę że z bialozielonymi hostami powinna ładnie wyglądać. Albo z pasiatymi carexami. I pod drzewem byłoby cikawie nawet jak przekwitna tawulki
Anda 22:02, 21 sty 2017

Dziewczyny, die Glut to żar ogniska lub lejący się z nieba. Arends to niemiecki hodowca. Szkoda, że po polsku to tak nieszczęśliwie brzmi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nett 22:11, 21 sty 2017

kaz742011 napisał(a)
Może zapytaj Bożenę z Hortensjady. Jak kiedyś pytałam o coś odnośnie hortensji to któraś z dziewczyn odesłała mnie do niej. To specjalistka w temacie.

Zapytam, zapytam
Nett 22:15, 21 sty 2017

malgol napisał(a)
Aneta, ten Glut to nie taki całkiem glut Wygląda nieźle, okazałe. Ja co prawda nie przepadam za czerwienią bo trudno ją z czymś łączyć, ale myślę że z bialozielonymi hostami powinna ładnie wyglądać. Albo z pasiatymi carexami. I pod drzewem byłoby cikawie nawet jak przekwitna tawulki

Wiesz co Gosiu, ona właśnie u mnie nie był typowo czerwona, tylko malinowa. Kupiłam kilka na próbę zobaczyć kolor i w ogóle jak się u mnie sprawdzi i jestem dość zadowolona. Miałam ją pomiedzy rodkami (jako wypełnienie zanim rodki urosną) i kwitła dokładnie wtedy gdy już rodki przekwitły, ale to nie jest najlepsze miejsce dla niej, jeśli chodzi o pokrój obu roślin. Teraz chciałabym całkiem spore poletko zrobić, tylko nie wiem czy coś im dodawać czy niekoniecznie.
Nett 22:16, 21 sty 2017

Anda napisał(a)
Dziewczyny, die Glut to żar ogniska lub lejący się z nieba. Arends to niemiecki hodowca. Szkoda, że po polsku to tak nieszczęśliwie brzmi

No brzmi śmiesznie, ale mnie nie zraziło. Kipiłam Gluta i jestem zadowolona
malgol 22:46, 21 sty 2017

Nazwami nie ma co się zrażac najważniejsze, że ładna. Ja bym dała te hosty jednak.wg mnie ładnie grają wspólnie ich liście nawet gdy tawulki kwiatów już nie mają.
Nett 12:01, 22 sty 2017

malgol napisał(a)
Nazwami nie ma co się zrażac najważniejsze, że ładna. Ja bym dała te hosty jednak.wg mnie ładnie grają wspólnie ich liście nawet gdy tawulki kwiatów już nie mają.

Zobaczę Gosiu. Najpierw posadzę same tawułki i zobaczę czy im brakuje czegoś, czy nie. Jak będzie coś nie tak, to podsadze czymś. Na razie trzymam się planu małej ilości gatunków
asiak 12:06, 22 sty 2017

No, właśnie... mała ilość gatunków, żeby nie upstrzyć za bardzo Muszę o tym pamiętać
Nett 12:09, 22 sty 2017

A właśnie a propo planu ograniczania gatunków. Robiłam ostatnio inwentaryzację swoich zasobów i wyszło mi że mam (bez cebul i jednorocznych) prawie 120 gatunków roślin. Masakra jakaś. Nawet nie myślałam, że tyle się tego mogło uzbierać. I nie brałam pod uwagę każdej odmiany hosty, szałwi czy rozchodnika, tylko liczyłam gatunek, bo byłoby jeszcze więcej.

Popatrzyłam na to, co faktycznie chciałabym zostawić i wyszło, ze ponad 40 gatunków mam do "oddania". Ale kilka innych chciałabym dokupić, np więcej cisa, Świdośliwy, magnolia itd. Częściowo może uda się powymieniać, a część będę oddawać.