Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

malgol 15:55, 22 sty 2017

Możemy się wiosną umówić wpadniesz do mnie z sekatorem przyciąć sliwy a ja ci porobie sadzonki hortek i wykopie rudbekie
Nett 16:04, 22 sty 2017

Ok, to już wszystko rozumiem. Bardzo dziękuję Gosiu. Spróbuję rozmnożyć w ten sposób swoje Anabelki i Limki. Duuużo ich potrzebuję. Niestety Anabelki mi w tym roku chorowały i słabiutkie były (jakies słabe sadzonki kupiłam), więc może tylko kilka patyczków uzyskam. Z Limek może ciut więcej.

Gosia a Twoje Anabelki mocno się pokładają? Czym je podsadzasz żeby się miały na czym oprzeć?
Nett 16:05, 22 sty 2017

malgol napisał(a)
Możemy się wiosną umówić wpadniesz do mnie z sekatorem przyciąć sliwy a ja ci porobie sadzonki hortek i wykopie rudbekie

Nie ma sprawy, bardzo chętnie Cię odwiedzę.
malgol 16:56, 22 sty 2017

Z rozmnażanie Limek to akurat sprawa wygląda gorzej nie chcą się ukorzeniac z patyczkow. W każdym razie mi się nie udało uzyskać ani jednej sadzonki. Może Tobie się uda.
A Anabelki pokladaja mi się bardzo i podpieram je podporkami zakupionymi w Juli.ale i tak wiele leży i poklada się na sąsiednich roślinach co mnie wkurza Szukam jakiegoś sposobu na nie
kaz742011 18:41, 22 sty 2017

Też w tym roku mam zamiar po raz pierwszy rozmnażać hortensje. Mam 2 rodzaje: limki i vanilla fraise. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
A jeżeli chodzi o pokładanie to moje po deszczach leżały. Muszę w tym roku je podwiazać. To sposób szefowej: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1196-podwiazywanie-wysokich-hortensji
malgol 18:50, 22 sty 2017

Ale dobry sposob też tak zrobieStosowalam paliki, ale jak już były rzorosniete krzewy a wtedy trudniej jest wbić kij żeby nie uszkodzić roslin. Więc pozostawały mi podpórki. Dzięki za podsuniecie pomysłu
malgol 18:51, 22 sty 2017

Nett napisał(a)

Nie ma sprawy, bardzo chętnie Cię odwiedzę.

Zapraszam
kaz742011 19:02, 22 sty 2017

malgol napisał(a)
Ale dobry sposob też tak zrobieStosowalam paliki, ale jak już były rzorosniete krzewy a wtedy trudniej jest wbić kij żeby nie uszkodzić roslin. Więc pozostawały mi podpórki. Dzięki za podsuniecie pomysłu

Ja też próbowałam podpierać ale nie sprawdziło się to do końca. Dlatego w tym roku zrobię jak radzi Danusia.
kasja83 20:30, 22 sty 2017

Biorąc pod uwagę kiepściejsze rozmnażanie Limek-to mam założyć że z Little Lime będzie ten sam problem?
malgol 21:08, 22 sty 2017

Ja myślę że wszystkie bukietowe trudniej z patykow się rozmnażają. Anabelki to drzewiaste więc może mają inna naturę, łatwiejsza
Limki postanowiłam rozmnozyc z sadzonek korzeniowych tzn przygielam pędy roznace najbliżej ziemi, przysypalam ziemia i przycisnelam kamykiem, żeby nie wylazly z ziemi. Wiosna odkopie i odetne od rośliny. Ten sposób jest pewniejszy w przypadku bykietowek. To tak z mojego doświadczenia tylko