Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

UlaB 12:16, 30 wrz 2016

Aneta, nie chciałam Ci mieszac Po prostu czasami człowiek sie tak czasami na cos zafiksuje ze niektórych spraw nei dostrzega - wyłacznei z tego powodu zwrócilam Ci uwage, ze Twoje tło i tło w inspiracji sa zupełnie rózne. Jeżeli nadal tak chcesz to nie ma o czym deliberowac
Egzemplarze ambrowców super z tego co piszesz.

Toszka napisał(a)
Osobiście uważam, że wybór drzewa powinien być dyktowany sercem (z odrobiną rozsądku w kwestii gabarytów).

bez dwóch zdań
Toszka 12:35, 30 wrz 2016

Jeszcze tylko w kwestii drzew wspomnę ważną informację - na stronach opisowych podawany jest gabaryt w wieku ok. 10 lat. Nie jako docelowy rozmiar. warto o tym pamiętać, by się nie zdziwić po np. 20 latach
Nett 12:44, 30 wrz 2016

Kamilko ambrowiec śliczny i na pewno gdzieś go wcisnę. Widziałam go na żywo i jestem zakochana, ale nic na siłę.

Toszko kochana ja bym te drzewa chętnie wybrała sercem, ale wtedy miałabym po jednej sztuce z 10 gatunków, bo tyle mi się podoba. Ale bordowych nie lubię i nie planuję u siebie sadzić. Myśląłam może o 1 Nigrze, ale jako akcent kolorystyczny, bo ogólnie to mnie nie zachwyca.

Ula ja nie mam pretensji do Ciebie, bardzo dobrze że namieszałaś, bo dałas mi do myślenia. Faktycznie się zafiksowałam i nie wzięłam pod uwagę, że może być ten ambrowiec gdzie indziej. Takie spojrzenie niestandardowe jest bardzo ważne. Dziękuję Ci bardzo bardzo. Liczę na Twoje dalsze pomysły, więc zaglądaj proszę i mieszaj

Ja myślę kochane kobitki, że trzeba mi jeszcze czasu i popatrzenia na ten mój ogród z każdej strony i zdecydowania co i gdzie. Na pewno będę Was męczyć i pytać o rady i Wasze propozycje, bo tak jak mówiłam, mam problem z komponowaniem i zestawianiem kolorów, ale na pewno coś wymyślimy. Jak nie teraz, to do wiosny dużo czasu.
Będę wam podsyłac różne propozycje, a Wy podsyłajcie swoje. Bardzo Was proszę. Sama nie dam rady.
Nett 13:05, 30 wrz 2016

Które z tych drzew Waszym zdaniem będzie mniejsze? ( w sensie i niższe i węższe) i które jest mniej problematyczne w uprawie Grab Fasigiata czy Buk Dawick Gold?
UlaB 13:16, 30 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Jeszcze tylko w kwestii drzew wspomnę ważną informację - na stronach opisowych podawany jest gabaryt w wieku ok. 10 lat. Nie jako docelowy rozmiar. warto o tym pamiętać, by się nie zdziwić po np. 20 latach

no, to jest wazna uwaga dla "poczatkujacych" bo mozna się zdziwic mocno co wiecej te dane sa orientacyjne, bo na róznych stanowiskach rosliny roznie rosną
no i inna sprawa, ze kupując rosliny one juz maja jakiś wiek (którego sprzedawcy zwykle nie znają, szkółkarze powinni) - niektórzy tez o tym zapominają i znowu zdziwienie

Toszko, ja wiem o której stronie chyba myslałaś - sklep na f. który krązy tez po alle.?
Nett 13:21, 30 wrz 2016

Tak sobie myślę jeszcze nad jedną rzeczą, która może miec wpływ na wybór drzew. Popełniłam błąd z nasadzeniami przy płocie frontowym i zastanawiam się czy powinnam tam wprowadzić drzewa, czy poprzesadzać to co jest, czy może jeszcze coś innego.
Parząc od rogu- mam kilka cyprysów, ale dość rzadko posadzonych i sa dwie największe dziury, które widać na zdjęciu. Poprzednie dziury zasłania wierzba i liliowce wysokie. Zastanawiam się co z tym zrobić.
Później jest 1 jałowiec- wielki, później jeszcze jeden cyprys (zastanawiam się czy go nie przesadzić do pozostałych) i dalej jest 6 tuj Szmaragdów. A dalej jest już pusto.

Miałam koncepcję żeby część roślin stamtąd usunąć i wprowadzić 4 Platany Alphen's Globe. Ale wtedy jak dodam jeszcze drzewa na przeciwko tarasu, to na 300m2 wyjdzie mi las. Myślę też, że cyprysy urosną duże i wejdą pod Platany, więc to też argument na "nie". No ale coś by się tam przydało, bo w tej chwili cały front wygląda tak- czyli nijak.

UlaB 13:26, 30 wrz 2016

Aneta, bardzo przystepna strona Związku Szkółkarzy Polskich. Nie jest kompletna, ale relatywnie prawdemówiąca Jest więcej podobnych stron w necie. Osobiście nie mam doświadczeń z tymi drzewami wiec wole sie nie wypowiadac. Zanim wybierzesz jednak poczytaj który z nich jest mniej uciązliwy z punktu widzenia szkodników. Chociaz tego to sie chyba nie przewidzi, bo sporo tez zalezy od towarzystwa w jakim siedza i okolicy (jakie lasy itd). Nad jednym i drugim drzewem mozna troche panować, do czasu oczywiście.

W kwestii ilości drzew - niektórzy na działce, której cała powierzchnia wynosi 500m2 mają po kilka-kilkanaście drzew(ek). Popatrz chocby u szefowej, ale jest wiecej takich małych ogródków na forum. Przy tak duzej powierzchni działki nie bałabym sie, ale lepiej dłuzej pomyslec niz potem żałowac wyboru.
Nett 13:28, 30 wrz 2016

UlaB napisał(a)
Aneta, bardzo przystepna strona Związku Szkółkarzy Polskich. Nie jest kompletna, ale relatywnie prawdemówiąca Jest więcej podobnych stron w necie. Osobiście nie mam doświadczeń z tymi drzewami wiec wole sie nie wypowiadac. Zanim wybierzesz jednak poczytaj który z nich jest mniej uciązliwy z punktu widzenia szkodników. Chociaz tego to sie chyba nie przewidzi, bo sporo tez zalezy od towarzystwa w jakim siedza i okolicy (jakie lasy itd). Nad jednym i drugim drzewem mozna troche panować, do czasu oczywiście.

OK, Ula dzięki, poczytam i popytam kto ma.
A spojrzałabyś na ten mój front? Mam pewną myśl co do reszty, ale chcę się upewnić co tutaj można by zrobić.
AniMa 13:39, 30 wrz 2016

Ja patrze, podglądam i też jestem ciekawa co Ci doradzą....sama mam ten dylemat
UlaB 13:39, 30 wrz 2016

Aneta, ja lubie drzewa. Mam malutką działkę i tylko od frontu mam 2 nigry (chociaz wciaz nie mam pewnosci czy nie pissardi ) i odmianową waską sosne ktora osiagneła juz jakies 5m wysokosci. Na forum widywałam podobne do moich powierzchnie z wiekszą iloscia drzew. Ja zawsze bede na tak sadzeniu drzew nie jestem obiektywna

Ten przód masz mocno zróznicowany. Cyprysy, a raczej cyprysiki z tujami - nie chcesz tego ujednolicić? W ogóle potrzebujesz tam żywopłotu? Moze pisałas, sory, ale ja tak z doskoku poczytam, a potem wracam za jakis czas i nie pamietam Te rosliny wydaja sie mozliwe do przesadzenia własnymi silami i tez mi to przyszlo do glowy, ale nei chodzi o to, zeby ganiac co rok-dwa z roslina po ogrodzie, bo im to raczej nei służy, ale zeby zidentyfikwoac swoje potrzeby. To jest najwazniejsze. Wtedy łatwiej sie zdecydowac na to co i gdzie sadzić.