Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 15:17, 29 wrz 2016

UlaB napisał(a)

te brzozy to juz nie u Ciebie?
sa nadal czy ich nie ma?

Te ze zdjęcia są, ale to nie moje, tylko sąsiada.
UlaB 17:18, 29 wrz 2016

Sasiada brzozy czy nie - tło robią Oby tylko zostały.
Ja Ciebie nie namawiam do rezygnacji z Gumbalii i ambrowcó w ogole - mieszkasz w regionie Polski, w którym będą pewnei pieknie rosły. Zazdroszcze Tylko nie jestem pewna czy dla nich to najlepsze miejsce.
A ile masz metrów od tarasu do tej rabaty przed domem sasiada? I jak wysoko chcesz prowadzic zywopłot?
Toszka 18:18, 29 wrz 2016

Nie wiem skąd opinia, że 'Gum Ball" to karłowate drzewko Prawdopodobnie wiem z jakiej strony jest ta informacja, ale owa strona często koloryzuje opisy roślin Gum Balle mają średnicę korony do dwóch metrów, powolny wzrost, a z wiekiem nabierają wąsko stożkowy pokrój.
proszę przeczytać wiarygodne źródło
aboutgardendesign
i masa zdjęć w google

Najwazniejsze jest na jakiej wysokości jest szczepione drzewko. W naszym przypadku trzeba by pobiegać z długą tyczką i sprawdzić jaka wysokość i jaki punkt sadzenia będzie optymalny. W praktyce najlepsza wysokość pieńka to 2,20-2,30m, ew.2,50. problem polega na tym, że tak wysoko szczepione drzewa trudno dostać i są droższe, bo sam pieniek na którym jest zaszczepione drzewko ma swoją wartość. Czym pieniek wyższy i prostszy (i grubszy=większy system korzeniowy) tym cena wyższa. Ale jest ten wielki plus, że nie trzeba latami pionizować, czyli palikować, jeden sezon wystarczy.
Czemu z powodu błędnych informacji mamy rezygnować z marzeń?

Jeszcze informacja - na owej inspiracji ów żółty pasek to cis Taxus baccata Summergold lub Taxus baccata Elegantissima

ewentualnie
kusząca alternatywa w wersji jesiennej

UlaB 20:43, 29 wrz 2016

Toszko, sprawdzam wyłącznie wiarygodne źródła, najchetniej pochodzące z baz naukowych Takie zboczenie zawodowe - zły adres z takimi "oskarżeniami" Wpisujac nazwe Gumball w necie czesto trafai sie na fotografie bezodmianowego ambrowca w młodszym wieku - to bywa złudne. To nie jest duże drzewo na pewno - określenie karłowe moze nienajlepsze, ale jak sama piszesz wzrost powolny - pewnie stąd krąży takie okreslenie odmiany. Ciekawe jak długo Aneta musiałaby czekac na własciwą wielkośc tego ambrowca. Nei wiem tez jak duze moze u siebei kupic i za jaką kwote - u mnie włąsciwie nie da sie kupic ambrowca stacjonarnie, zwłaszcza tych odmianowych. Nie namawiam Anety do rezygnacji, a rozważenia, czy na pewno ta lokalizacja jest właściwa. Może lepiej przy sąsiadach dac cos szybciej rosnącego a Gumballa podziwiac z blizszej odległości? Zwłaszcza, ze wtedy nie musi byc moze byc tak bardzo wysoko szczepiony, a wiec i tańszy. Piszę to wszystko do rozważenia, bo jak pisałam właściciel najlepiej zna swój teren, wie co go denerwuje i co chce oglądać z jakiej perspektywy oraz odległości. No i zdecydowanie jest róznica w planie sytuacyjnym u Anety i u Mad i to zasadnicza Wydaje mi sie, ze tak ładne drzewo potrzebuje odpowiedniego tła, a dom sasiada tuż tuż chyba nie jest az tak fajny.

Alternatywne drzewo fajne.
Nett 21:44, 29 wrz 2016

Och, kochane kobitki. Zgłupiałam teraz kompletnie. Nastawiłam się na te ambrowce na tej wystającej części i jakoś nie mam wizji co by tam mogło być innego.
Muszę pomyśleć.

Ula, Gum Balle w mojej szkółce były sczepione na mniej więcej 2,5 m, obwód pnia 12-13 cm, korona moim zdaniem około 1-1,2m rozpiętości. Mi się podobają i widze je w tym miejscu, ale nie mam koncepcji co mogłoby byc po lewej lub co zmiast nich. Moja wyobraźnia ogrodowa jest strasznie ograniczona i potrzebuję konkretnych podpowiedzi, obrazów, wzorów. Mam problem z kolorami, z kompozycjami i ciężko mi samej wymyślić coś sensownego. Niestety..

Zamiast ambrowców może ewentualnie tulipanowce lub platany? Klony też lubię, zwłaszcza przebarwiające się jesienią, ale jeden jakoś mi tam nie pasuje. Wolałabym jakąś kompozycję.

Pomocy!

Nett 21:55, 29 wrz 2016

Czy ktoś wie co to za drzewo na rabacie żwirowej w ogrodzie z lustrem?
drzewo
Toszka 08:14, 30 wrz 2016

To buk, prawdopodobnie Fagus sylvatica 'Dawyck Purple'

Bardzo ładne te ambrowce wypatrzyłaś Powiem ci, że przecież ambrowce są zielone w sezonie, czyli maja neutralny kolor.

Jeśli przed domem od frontu chcesz bordowe drzewa to w niczym to nie koliduje. Jeśli byś się zdecydowała podsadzić je hortkami, to w ten sposób uzyskasz ujednolicenie. Osobiście uważam, że wybór drzewa powinien być dyktowany sercem (z odrobiną rozsądku w kwestii gabarytów). Resztę przestrzeni wypełnią dodatki i to one przede wszystkim twoorzą ogród. Drzewa i żywopłot to ramy zamykające przestrzeń. Wypełniacze to treść obrazu
Kawa 08:21, 30 wrz 2016

a Gum Boli nie ma Jola z lawendowego?
ostatnio pokazywała jak urosły idę poszukać

edit.nie pokickałam Jola ma Platany Alphen's Globe
Kawa 08:28, 30 wrz 2016

ojej śliczny ten ambrowiec....
AniMa 11:11, 30 wrz 2016

Toszka napisał(a)
To buk, prawdopodobnie Fagus sylvatica 'Dawyck Purple'

Bardzo ładne te ambrowce wypatrzyłaś Powiem ci, że przecież ambrowce są zielone w sezonie, czyli maja neutralny kolor.

Jeśli przed domem od frontu chcesz bordowe drzewa to w niczym to nie koliduje. Jeśli byś się zdecydowała podsadzić je hortkami, to w ten sposób uzyskasz ujednolicenie. Osobiście uważam, że wybór drzewa powinien być dyktowany sercem (z odrobiną rozsądku w kwestii gabarytów). Resztę przestrzeni wypełnią dodatki i to one przede wszystkim twoorzą ogród. Drzewa i żywopłot to ramy zamykające przestrzeń. Wypełniacze to treść obrazu

Iwonka dzięki, że tak piszesz... coś mi się wydaję, że nie tylko ja mam takie dylematy...