Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

anbu 17:06, 30 wrz 2016

Ja Ci mogę tylko napisać (ale ja nie jestem obiektywna ), że ambrowce są cudne, mam to wiem
Dawid boski, ulubieniec eMa. Robi wrażenie na gościach, ma złote liście i fajnie kontrastuje na tle zielonych roślin

Platanów nie mam ale mają dziewczyny na forum, np Jola i u niej te drzewa bardzo mi się podobają Mam wrażenie, że są porównywalne do ambrowców A może się mylę?

Nett 17:08, 30 wrz 2016

Aniu zgadzam się z Tobą całkowicie, tylko jak je wszystkie rozmieścić żeby i efekt wizualny był i przesłony tam gdzie trzeba.
anbu 17:09, 30 wrz 2016

Sorki, to znowu ja
Jak nam się podobają te same drzewa Netko hi hi, to nie chcesz czasem przy tarasie miłorzębu szczepionego ale nie takiego bardzo wysokiego?
Bo ja będę sadzić, raczej na pewno No chyba, że Tocha pociacha moją koncepcję, ojć
anbu 17:11, 30 wrz 2016

A masz gdzieś rzut działki z góry?
Zapodaj
Z rabatami takimi już ostatecznymi. Sorki, chyba gdzieś był ale ja poniewczasie

Nett 17:39, 30 wrz 2016

Muszę Aniu porobic nowe zdjęcia po kopaniu, bo się zmieniła perspektywa w ogrodzie. Jutro powgrywam jak to teraz u mnie jest.
UlaB 18:40, 30 wrz 2016

Ale napykałyście postów - macie tempo

Aneta, wszystkie drzewa których nazwy tutaj padają są fajne Co ja mam Ci napisać - sadź "to" albo "to"? Tego nie zrobię

Buki ogólnei duże są, ale nei wiem czy widziałś jak ma posadzonego buka Szefowa - co prawda nie ten którego rozważasz ale równiez blisko domu. Ale przy samym tarasie to chyba troche ryzykowne - za 10-20 lat to bedzie naprawde wielkie drzewo. Niektórzy boja sie nie tyle korzeni, ile niebezpieczeństwa że drzewo sie przechyli na dom.

Jeżeli potrzebujesz osłony od frontu to warto chyba poprzesadzac rosliny i zrobić jednolite tło iglaste, ciąć zeby ograniczyc wysokość i z szerokosci jesli zajdzie potrzeba, a do żywopłotu dosadzic odpowiednio wysoko zaszczepione liściaki. Platany - jak najbardziej ok. Tylko ja cały czas nei ogarniam Twoich odległości, a to ważne w planowaniu.

Czy mocno Ci tam wieje na działce?
Toszka 18:46, 30 wrz 2016

Nett napisał(a)
Miałam taką myśl- żeby przy płocie posadzić platany Alphen's Globe. W sumie 4. Czwarty byłby bardziej na prawo. A w nowo powstałym kole przy tarasie dac buka Dawyck Gold- ale nie wiem czy on za duży nie urośnie.

Tylko nie wiem co wtedy od strony sąsiada.

Platany bym tak rozmiesciła, aby przysłonić widok z okien tamtego domu na taras. Tuje urosna i osłonią widok od ulicy, ale z okien będziecie widoczni.
Nett 18:53, 30 wrz 2016

UlaB napisał(a)
Ale napykałyście postów - macie tempo

Aneta, wszystkie drzewa których nazwy tutaj padają są fajne Co ja mam Ci napisać - sadź "to" albo "to"? Tego nie zrobię

Buki ogólnei duże są, ale nei wiem czy widziałś jak ma posadzonego buka Szefowa - co prawda nie ten którego rozważasz ale równiez blisko domu. Ale przy samym tarasie to chyba troche ryzykowne - za 10-20 lat to bedzie naprawde wielkie drzewo. Niektórzy boja sie nie tyle korzeni, ile niebezpieczeństwa że drzewo sie przechyli na dom.

Jeżeli potrzebujesz osłony od frontu to warto chyba poprzesadzac rosliny i zrobić jednolite tło iglaste, ciąć zeby ograniczyc wysokość i z szerokosci jesli zajdzie potrzeba, a do żywopłotu dosadzic odpowiednio wysoko zaszczepione liściaki. Platany - jak najbardziej ok. Tylko ja cały czas nei ogarniam Twoich odległości, a to ważne w planowaniu.

Czy mocno Ci tam wieje na działce?

Ula u mnie wieje tymczasowo wzdłuż frontowego płotu, bo nie mam jeszcze żywopłotu od zachodu, a poza tym jest w miarę ok.
Co do buka, to już sama zauważyłam, że za duży będzie przy tarasie i musze poszukac czegoś innego.
Odległości zaraz poszukam planu i podrzucę.

Edit- Ula nie chodzi o to co posadzić ale jak rozmieścić te drzewa na działce żeby kakofonia nie wyszła.
Nett 19:01, 30 wrz 2016

Plan jest tu:
plan

a odległości jutro pomierzę po kopaniu, bo przed kopaniem były takie:

wymiary rabat
Nett 19:03, 30 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Platany bym tak rozmiesciła, aby przysłonić widok z okien tamtego domu na taras. Tuje urosna i osłonią widok od ulicy, ale z okien będziecie widoczni.

Toszko a co myślisz o tych dziurach. Dosadzać coś czy raczej to co jest posadzić ciaśniej czy zrobić drugi rząd nasadzeń, który zaśłoni dziury? Czy zostawić?