Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki

Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki

hindsight 22:11, 10 wrz 2016

Okropne! U kogoś widziałam posadzone z mieszanki, gdzie dwa kolory kwitły, a wszystkie z trzeciego nie, dziwne . Podobno trzeba uważać żeby nie sadzić za głęboko.
Toszka 08:25, 11 wrz 2016

zoja napisał(a)
Aniu, bo w zeszłym roku posadziłam z 500 (nadwyrężyłam nadgarstek sadząc je) a wiosną nie zakwitł ani jeden
pokazywały listki, a potem gniły - kwiatków nie było

Zoja przyczyna mogła być w terminie posadzenia cebul i bardzo ciepłej pogodzie do końca grudnia. Wcześnie ruszyły z wegetacją, a potem przemarzły
zoja 08:29, 11 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Zoja przyczyna mogła być w terminie posadzenia cebul i bardzo ciepłej pogodzie do końca grudnia. Wcześnie ruszyły z wegetacją, a potem przemarzły

Sadziłam w końcówce września.
Kiedy najlepiej sadzić ich cebule??
Toszka 08:37, 11 wrz 2016

Najlepiej sadzić październik -listopad. Nawet w grudniu mozna byle ziemia miękka była.
Raz sadziłam zawieruszone w styczniu. Później w (stosunku do pozostałych) kwitły, ale kwitły
zoja 08:48, 11 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Najlepiej sadzić październik -listopad. Nawet w grudniu mozna byle ziemia miękka była.
Raz sadziłam zawieruszone w styczniu. Później w (stosunku do pozostałych) kwitły, ale kwitły

hmm.... to jeszcze zapytam: a tulipany kiedy radzisz sadzić?
Toszka 09:03, 11 wrz 2016

też w tym terminie
Wszystkie cebulowe.
zoja 09:46, 11 wrz 2016

Toszka napisał(a)
też w tym terminie
Wszystkie cebulowe.

dzięki
trudno będzie doczekać
hindsight 09:50, 11 wrz 2016

Ja się zawsze wstrzymywałam do listopada, bo bałam się, że za wcześnie wyjdą. A ponieważ jesień się od kilku lat zaczyna później i zimą w grudniu jest bardziej jesienna niż zimowa, to termin wrześniowy wydaje się zdecydowanie za wczesny.

Przekopałam kawałek rabaty w poszukiwaniu jeszcze jednej cebuli czosnku Globemaster. Znalazłam niestety zgniłą. Może coś ją uszkodzilo. W takim razie wychodzi na to, że cebule podwajają swoją liczbę w ciągu sezonu bez większego problemu.
anbu 16:16, 11 wrz 2016

Ja nie mogę, jakbym tyle cebul co zojka nasadziła i nic by mi nie wzeszło to normalnie maniana by była
zoja 16:25, 11 wrz 2016

anbu napisał(a)
Ja nie mogę, jakbym tyle cebul co zojka nasadziła i nic by mi nie wzeszło to normalnie maniana by była

Wiesz Aniu, długo przeżywałam to rozczarowanie- zwłaszcza, że to samo stało się z krokusami, które miałam już 3 sezony w donicy przed wejściem... kasowałam ją latem to wiem, że z cebulek nic nie zostało-znikły /wiosną na znikających kłach było widać pleśń - więc nic ich nie zjadło/
W tym roku kupiłam tylko jakieś 100...