Witam pięknie Aniu i Moniko, bardzo mi miło że zajrzałyście do mojego ogródka

Agatko, dziękuję za propozycję spotkania się, będzie mi bardzo miło.
Na razie chciałabym skupić się właśnie na tej części mojego ogrodu, ponieważ z konieczności muszę robić wszystko etapami. Zastanawiam się czy zamiast powiekszenia istniejącej rabaty nie lepiej byłoby stworzyć nową, po przeciwnej stronie. Jeszcze w tym roku chcę zrobić porządek pod tujkami, tzn usunąć darń i zasypać korą. Czeka mnie również dokupienie dwóch tuj, które się zniszczyły. Natomiast przy ścianie domku, który tam stoi wymyśliłam by posadzić rząd lawendy. Czy to dobry pomysł? Muszę przesadzić rosnąca krzewuszkę i tawułkę, kwitnąca na różowo. Marnie tam rośnie.
Największy problem mam z trawnikiem. Na zdjęciu szczególnie tym ostatnim widać, jak wysusza się tam ziemia w czasie lata. Nie wiem, czy jeśli dam tam warstwę lepszej ziemi to coś pomoże? Jaka gruba powinna być ta warstwa?
Najlepszym wyjściem byłoby przekonanie całego tej części i założenie od podstaw nowego trawnika, ale chyba w tym roku to nierealne. Moze wystarczyłoby wysypanie jakimś preparatem chwastobojczym tam gdzie jest nieźle,a w tych suchych miejscach dosypać porządnej ziemi i zasiać trawkę? Co myślicie?
W weekend, kiedy będę miała więcej czasu będę wpadać z rewizytami do wszystkich Waszych ogrodów

póki co piję kawę i próbuję dojść do siebie po nocnej zmianie

a to przecież dopiero początek tygodnia

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i dziękuję za poświęcony dla mojego ogrodu czas
Ela