Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Szarobiałego ogrodowe początki.

Szarobiałego ogrodowe początki.

Szarobialy 21:41, 20 wrz 2016

A te rośliny z bie, lid, wszelkich marketów to dobre są?

Cisy lepiej przyjmą się mniejsze, czy większe? Co myślisz o kopanych z gruntu? Warto?
UlaB 22:07, 20 wrz 2016

z lidla i biedry mam tylko cebule
w Au., Casto i LM bywało ze cos kupiłam - żyje wszystko. A nie, przepraszam - zdechła wierzba iwa którą kiedys miałam na balkonie zanim sie tu przenieslismy (hahaha - wierzba na południowym balkonie w donicy i zdziwenie ze nie daje rady ). Choruje mi równiez jeden z tegorocznych bukszpanów - na to co wiele bukszpanów na forum w tym roku. Wczesniej nie miałam problemów z chorobami roslin z marketów. Raczej nie mam obiekcji przed zakupami w takich miejscach - jesli trafie na cos fajnego albo to czego szukam, roslina wygląda zdrowo, korzenie sa ok i jeszcze cena własciwa to sie nie zastanawiam. Mam np. pieknego cyprysika Kaudata i kulke żywotnika Selene kupione kiedys w LM po 5zł na wyprzedazy - jestem z nich bardzo zadowolona. Ratowałam je od smierci i chyba sie odwdzięczają Moja sąsiadka natomiast narzekała na rosliny z LM, ale tez nie jestem pewna czy je właściwie potraktowała w sensie podłoza, podlewania i oprysków.

Co do cisów - moje żadne chyba nie były kopane, te wieksze z Fast jako maluchy były wsadzone do doniczki z tego co zrozumiałam i przyrastały juz w donicy. Cisy nie mają wielkich korzeni - ja bym próbowała z kopanymi jesli znajdziesz ładne i w dobrej cenie. Na forum znajdziesz wiele watków, w których sadzono kopane cisy. Zapytaj tez o nie na Sokolej - jesienia i wiosną mają kopane iglaki z własnej plantacji, niekiedy są ogromne. Kupowałam u nich kopanego świerka i bardzo ładnie sie przyjął. Najwazniejsze zeby nie posadzic za płytko ani za głeboko i podlewać.
makadamia 08:50, 21 wrz 2016

A czym jest zarośnięta ta siatka? Jeśli zimozielone to ok, jeśli nie, to bym sadziła żywopłot.

Próbowałam "ugeometrycznić" te linie z pierwszego projektu ale kiepsko to wygląda:

To już lepiej coś takiego:

Warzywniak i maliny razem. Tylko przy południowej granicy działki brakuje wtedy miejsca na żywopłot. Tzn.: można go oczywiście posadzić, ale na rabatę zostaje wtedy 1 metr, a to za mało, żeby cokolwiek sensownego posadzić.
Szarobialy 11:13, 21 wrz 2016

Witaj Asiu.
Na siatce rozpięta jest jakaś winorośl. A to znaczy, że liście na zimę opadną. Czyli potrzebny żywopłot.
A może do kwadratów i prostokątów dorzucić koła (ew. półkola). Też geometria.
makadamia 12:11, 21 wrz 2016

A, faktycznie, myślałam że Ci chodzi o linie proste

Mówisz-masz:

Czy kółka czy kwadraty - mnie bardziej podobają się wersje z jednym warzywniakiem połączonym z malinami. I myślę że nasadzenia też będzie łatwiej później planować i utrzymać to wszystko potem.
Tess 12:36, 21 wrz 2016

Cześć Jolu
Nie doczytałam, czy ktoś odpowiedział na pytanie o liście szafirków, więc odpowiem - szafirki tak mają. Jesienią wyrastają im liście.

Wzdłuż podjazdu - moim zdaniem - świetnie wyglądałby szpaler traw. Trzcinnika ma Gusiarz, rewelacyjnie to wygląda. A ma pasek chyba węższy niż Ty.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu?page=576
I Malkul ma szpaler traw zdłuż podjazdu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=1972

Opaska z wokół domu z otoczaków polnych bardzo mi się podoba, ale słusznie myslisz, że przydałoby się tam coś zimozielonego. Może lawendę? Jest zimozielona, wody nie potrzebuje wiele. Takie cudne poduchy lawendowe, jak u Malkul.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=570
Pszczelarnia 12:38, 21 wrz 2016

makadamia napisał(a)

Mówisz-masz:

Czy kółka czy kwadraty - mnie bardziej podobają się wersje z jednym warzywniakiem połączonym z malinami. I myślę że nasadzenia też będzie łatwiej później planować i utrzymać to wszystko potem.

Fajnie, tylko jeszcze z przodu wpasować jakieś koło na dole po prawej.

Czy na takich wąskich bokach - jak ten po lewej - można coś posadzić?
makadamia 12:48, 21 wrz 2016

Faktycznie, zapomniałam o dole

Coś się wymyśli, jak tylko Jola zdecyduje się na którąś z wersji.
W zasadzie, to myślę, że na froncie to nawet niekoniecznie kółko by trzeba było dopasowywać. My widzimy rzut z góry, więc ogarniamy całość jednym spojrzeniem ale w rzeczywistości to są odrębne części i niekoniecznie trzeba tak bardzo dopasowywać przód do tyłu

Ewa - ja od trzech dni siedzę na twoim wątku i się zachwycam; całego nie przeczytam, ale chociaż ten sezon chciałabym przejrzeć
gruba_dynia 13:06, 21 wrz 2016

Witaj, mieszkam również pod Białymstokiem choć nie z tej strony co Ty. Lubię zupełnie inne ogrody, bo raczej nowoczesne i minimalistyczne, nie lubię bylin i różnych małych kwitnących roślinek Ale kibicuję i życzę wytrwałości. Zaznaczam wątek, będę zaglądać. Coraz więcej osób z naszego regionu się pojawia, fajnie

Szarobialy 15:41, 21 wrz 2016

makadamia napisał(a)

Mówisz-masz:

Asiu rewelacja. Ta ostatnia wersja jest genialna.
Jestem poza domem . Odezwę się wieczorem.