Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

Adela 13:53, 26 cze 2018

marba napisał(a)
Elu, nabytek zostanie solidnie poświęcony w niedzielę. Mam nadzieję.
Bylin rzeczywiście przybywa i miejsc do plewienia również. Ale na to nic się już nie poradzi. Taka dola ogrodnika.
Również pozdrawiam.

Do plewienia, przy moim starym i sfatygowanym kręgosłupie, też coraz częściej czuję awersję. Już miałam nawet zamiar całkowicie zrezygnować z bylin, ale chwasty spod kory też wychodzą Paskudztwa!
zoja 16:48, 26 cze 2018

marba napisał(a)

A tu begonie z nasionek od Zoji. Zoju, macham.

Basiu pieknie rosna ciesze sie
Mi w tym roku cos nie poszlo z ich siewem i nie mam, zmarnowaly sie... Przynajmniej widze, ze to moja wina a nie nasion zostalo mi troszke to wysieje znowu w lutym
marba 21:40, 26 cze 2018

Mirka napisał(a)
Fajna Magesti. Basiu ona ci zakwitnie i będziesz mieć duuuużo nasion.

Mieczko, bardzo na to liczę. Ta trawa jest bardzo dekoracyjna z liści, nawet gdyby nie zdążyła zakwitnąć. A jak zakwitnie to już pełnia szczęścia. Wpisuję ją na listę moich ogrodowych faworytów.
marba 21:47, 26 cze 2018

Nallar napisał(a)

Basiu, roślinka to Pszonak, zobaczymy co się da zrobić
Podejmiemy próbę wykopania tej ładnej trzmieliny rosnącej przy Hortensji Dębolistnej. Dobrze byłoby gdybyś wcześniej naszykowała jej dość spory dołek do którego zaraz po przyjeździe będzie ją można wsadzić.

Ewuś, bardzo się cieszę na tę trzmielinę, ale będziecie mieć z wykopaniem trochę roboty, więc może podesłać Andrzeja żeby wykopał. Bardzo chciałabym nie sprawiać zbyt wielkiego kłopotu.
marba 21:52, 26 cze 2018

Adela napisał(a)

Do plewienia, przy moim starym i sfatygowanym kręgosłupie, też coraz częściej czuję awersję. Już miałam nawet zamiar całkowicie zrezygnować z bylin, ale chwasty spod kory też wychodzą Paskudztwa!

Mój kręgosłup też już w znacznym stopniu zużyty, do tego mam problem z nogą, ostatnio coraz mniej chce mnie nosić.
Nallar 21:57, 26 cze 2018

marba napisał(a)

Ewuś, bardzo się cieszę na tę trzmielinę, ale będziecie mieć z wykopaniem trochę roboty, więc może podesłać Andrzeja żeby wykopał. Bardzo chciałabym nie sprawiać zbyt wielkiego kłopotu.

Luzik Basieńko, żaden kłopot, ta żółta nie jest taka duża, damy sobie radę.
Trzmielina dla Ciebie to ta, która rośnie po prawej stronie Dębolistnej, nie ta wielka z lewej
marba 21:58, 26 cze 2018

zoja napisał(a)

Basiu pieknie rosna ciesze sie
Mi w tym roku cos nie poszlo z ich siewem i nie mam, zmarnowaly sie... Przynajmniej widze, ze to moja wina a nie nasion zostalo mi troszke to wysieje znowu w lutym

Ja wysiałam te nasionka w końcu lutego, ale mam wrażenie, że to i tak było za wcześnie. Dość długo wschodziły, a potem przez kilka tygodni w ogóle nie przyrastały. Zaczęły rosnąć dopiero w kwietniu, gdy zrobiło się bardzo ciepło i słonecznie. Ziemi nie wyprażałam.
Pozdrawiam.
marba 21:59, 26 cze 2018

Nallar napisał(a)

Luzik Basieńko, żaden kłopot, ta żółta nie jest taka duża, damy sobie radę.

To bardzo miłe z Waszej strony.
Nallar 22:12, 26 cze 2018

marba napisał(a)

To bardzo miłe z Waszej strony.

Poprzedni post edytowałam, wyjaśniając o którą trzmielinę mi chodzi.
A przywrotnika nie chcesz?

marba 22:12, 26 cze 2018

Bardzo lubię te odmiany przetaczników, które się nie pokładają. Oprócz tych niziutkich, dywanowych np. ten z zielonym grzebyczkiem:

Albo taki:

Nastał czas pysznogłówek.

Niektóre odmiany mają barwne nie tylko kwiaty, ale i listki.