Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

Adela 22:21, 19 wrz 2018

Basiu - grzybobranie?
Mandewilla jest bardzo ładna. Nigdzie tu u nas jej nie widziałam.
Natomiast bardzo podobną roślinkę w skrzynkach balkonowych widziałam na wschodzie Polski, jak zwiedzałam Roztocze i ziemię chełmską. Robiłam zdjęcie, ale chyba się zatraciło. Nikt z miejscowych nie znał jej nazwy.
Pozdrówka
marba 22:21, 19 wrz 2018

daszum napisał(a)
Gratuluję czwartego wnuczka albo wnuczki.
Ja jestem w bardzo "odpowiednim" wieku do bycia babcią, ale moje dzieci strajkują, więc zastępczo na mojego jamnika mówię czasami wnuczek

A my, gdy chcemy zbiorczo przywołać nasze psy to wołamy "chłopcy!"
marba 22:30, 19 wrz 2018

Adela napisał(a)
Basiu - grzybobranie?
Mandewilla jest bardzo ładna. Nigdzie tu u nas jej nie widziałam.
Natomiast bardzo podobną roślinkę w skrzynkach balkonowych widziałam na wschodzie Polski, jak zwiedzałam Roztocze i ziemię chełmską. Robiłam zdjęcie, ale chyba się zatraciło. Nikt z miejscowych nie znał jej nazwy.
Pozdrówka

Elu, pod brzozami zdarzają się grzybki. Teraz jest sucho, więc niewiele, ale podeszczu zawsze coś tam wyrośnie. W zeszłym roku trafiały się też kanie, a gdzieniegdzie w trawniku wyrastają pieczarki.
Mandewilla niestety nie zimuje w gruncie, na zimę zabiorę ją do domu.

gogo 00:29, 20 wrz 2018

Ja mandevillę kupiłam jako sundavillę, może pod tą nazwą jest sprzedawana częściej.
Niestety posadziłam w gruncie, bo w sklepie wprowadzono mnie w błąd, że zimuje.
I zmarzła, ale kwitła obficie / miałam czerwoną /.
Basilikum 06:39, 20 wrz 2018

o co ja tu slysze poczworna babcia zostalas gratuluje

ale ladny grzybek Ci sie trafil
niedoczytalam wszystkiego przznyje sie bez bicia
Doranma 21:14, 20 wrz 2018

Basiu, dziękuję za ciepłe powitanie i to jeszcze z kwiatami - nie ma lepszych prezentow ☺
Tak się zastanawiam, czy nie dałoby się wyciąć w zboczu takich jakby kieszonek, zagłębien, w które by się sadzilo rośliny a potem podlewalo? Może to głupi pomysł, nie mam doświadczeń z obsadzaniem pochyłego terenu, ale tak mi jakoś wyobraźnia podpowiedziała
marba 21:59, 20 wrz 2018

Gosiu, są różne nazwy, madewilla, sundewilla a także dipladenia. To ta sama roślina. Ciekawa jestem czy przezimuje mi w domu.
Pozdrawiam.

Izabelko, dzięki.

Dorotko, sadząc roślinki na tym zboczu robię tak jak mówisz, ale gleba tam jest bardzo piaszczysta i większa ulewa zmywa i wyrównuje wszystko do stanu wyjściowego. Ale z roku na rok korzenie rozrastając się wiążą to podłoże. W miarę możliwości sukcesywnie dokładam tam też lepszej ziemi.

Bergenia znowu kwitnie.

I jeszcze widok na łąkę i las.
gogo 14:54, 21 wrz 2018

Ostatnie zdjęcie też należy do moich ulubionych, bo ja, choć mam widok na las, nie mam go tak blisko. I nie ma łąk, tylko pola uprawne, bo nikt już nie ma zwierząt.
anabuko1 20:46, 21 wrz 2018

Jesień pcha się coraz bardziej.Oj szkoda tego pięknego, mijającego lata.
marba 21:28, 21 wrz 2018

Grażynko, lubię ten widok na las, ściana naturalnej zieleni działa tak kojąco- uspokajająco.

Aniu, szkoda lata, ale miejmy nadzieję, że zapowiadane ochłodzenie okaże się przejściowe i jeszcze będziemy mogli cieszyć się ciepłą jesienią.

Podoba mi się ten odcień różu w ogrodzie. Bolkowi chyba też.