Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 10:24, 20 mar 2019

anbu napisał(a)

Jak się ma korę wysypaną na odpowiednią grubość, to tylko pojedyncze chwasty rosną
Kora trzyma wilgoć i te chwasty łatwiej wychodzą Nic nie trzeba przekopywać

Witam właścicielkę wątku

Dokładnie, zgadzam się w 100%

Witam serdecznie
AngelikaX 10:26, 20 mar 2019

kasia_c napisał(a)
A to jak taka chwastowa dyskusja to podpytam. Jak pielicie w korze? Jak nie ma kory to można po prostu "przekopać" rabatę motyką, a jak jest kora wysypana to wyrywacie tylko pojedyncze chwasty? Przepielić porządnie motyką się nie da bo się kora z ziemią miesza i wygląda jak po przejściu kreta.

Zgadzam się z Anbu, u mnie po obchodzie z wiaderkiem nazbieram z kory z całego ogrodu dosłownie wiaderko chwastów... a specjalnie często tego nie robię
AngelikaX 10:28, 20 mar 2019

Kasiolaaa napisał(a)
potwierdzam to co Ewa pisze czy z czy bez to chwasty rosna ale ze swojego doswiadczenia wiem ze mniej chociaz gde bede robila nowa rabate to juz bez kory poniewaz nie usmiecha mi sie robienie dziur na tulipany hihi

effka napisał(a)
Z tym brakiem chwastów jak jest mata to na początku tylko jest różowo, bo potem wiele chwastów się wysiewa na korę, i zaczynają rosnąć na warstwie przekompostowanej z czasem kory.

Ale przyznacie dziewczyny, że w korze zdecydowanie łątwiej pozbyć się chwastów, niż na gołej ziemi
AngelikaX 10:40, 20 mar 2019

AnkaK napisał(a)
Hej wiosennie Mądrego to zawsze miło poczytać - ogród jest dla nas! A O. poprzeczka i tak wysoko zawieszona więc jestem również za ułatwianiem tego, co można. Przecież łatwiej mi się żyło zanim doczytałem, że tuje czyszczone wyglądają lepiej Czekam na Twoje łany tulipanów. Ciekawa jestem czym fajnym zaskoczysz...

Cześć Aniu wiosenne a jakże, i jakże słonecznie
Odpowiednie nastawienie nie wpędzi nas w jakich chory wir prac ogrodowych, bo i na końcu przestanie nam ta praca sprawiać przyjemność i tego się trzymam
Co do łanów tulipanowych to w exotikach pąki spore już z zza liści wyglądają i to całkiem śmiało... wczoraj pociachałam lawendy, trochę późno i liściory tulipanów są w niej ogromne

Zaskoczeń chyba w tym roku nie będzie, po staremu raczej

Pozdrawiam

ps. Na temat czyśzczenia tui, mi też łatwej się żyło z tą niewiedzą zwłaszcza że u mnie szmaragdów dobra setka jest....
Kawa 10:58, 20 mar 2019

hej Angi
wiosna zawitała
u Ciebie pięknie cały czas
eVka 11:26, 20 mar 2019

kasia_c napisał(a)
A to jak taka chwastowa dyskusja to podpytam. Jak pielicie w korze? Jak nie ma kory to można po prostu "przekopać" rabatę motyką, a jak jest kora wysypana to wyrywacie tylko pojedyncze chwasty? Przepielić porządnie motyką się nie da bo się kora z ziemią miesza i wygląda jak po przejściu kreta.

Wyrywam tylko pojedynczne chwasty, starając się wybrać z całym korzeniem, jak trudno to sobie podważma takim szpikulcem albo zwykłym długim nożem.
eVka 11:28, 20 mar 2019

AngelikaX napisał(a)

Ale przyznacie dziewczyny, że w korze zdecydowanie łątwiej pozbyć się chwastów, niż na gołej ziemi

O tak, zdecydowanie.
frezja 11:36, 20 mar 2019

AngelikaX napisał(a)

Zdecydowanie Tak; mniej ich rośnie, dużo mniej.
Magleska 11:39, 20 mar 2019

W korze zdecydowanie lepiej ,bo z kamyczków bez szmaty ….już nie tak przyjemnie

A foteczki wczesnowiosenne będą ? nie daj się prosić plissss
AngelikaX 16:37, 20 mar 2019

Nie żeby ze szmatą było przyjemnie, ale przynajmniej kamień w ziemię się nie wbija przy odgarnaniu ichaby dostać się do korzeni chwastów

Właśnie wróciłam z ogrodu, przepiękny dziś dzień

Pociachałam wszystkie beatlesy (a kolekcja się rozrosła od zeszłego roku, bo mam do ciecia na dwóch dodatkowych rabatach) i jestem z nich mega zadowolona w porównaniu do ubiegłej wiosny gdzie część padła są w świetnej kondycji... i najważniejsze można kolejne sadzonki robić

Ciachnełam też cyprysy, bo mocno rozpaoszyły się przykrywając część tulipanów

Ciachnęłam też stipy Ich kondycja też jest spoko, w ubiegłym roku część prawdopodobnie wygniła...

Przy bryle domu odchwaściłam w kamieniu, niestety koniczynka czerwona nie daje za wygraną...

W tym tygodniu ciachę też wrzosy, potem zaczne nawozić.
W sobotę planujemy wertykulację, która w ostatni weekend się nie udała.

Foty będą, ale muszę nowe karty kupić, bo te co mam fiksują coś - aparat i laptop ich nie widzi... hmmmm....