Toszko, czy w PL dolomit jako nawoz jest w czystej postaci, bez dodatku wapnia? Tutaj jest to nawoz wapniowo-magnezowy. W czystej postaci dolomitu jako nawozu ogrodowego jeszcze nie widzialam.
Nie jestem za tym, aby nie dawac dolomitu, tylko za tym, aby najpierw sprawdzic, czy jest potrzebny. Jesli jest, to trzeba go dac oczywiscie.
Te informacje o krotkowiecznosci Helleborus produkowanych in vitro mam od fanow ciemiernikow z mojego kolka ogrodniczego. Zwlaszcza te kupowane najtaniej zyja ok. 3 lat. Kupujacy obwiniaja potem siebie za zanikniecie rosliny. Ciemierniki in vitro produkowane sa dopiero od stosunkowo niedawno. Na poczatku byly problemy z zywotnoscia klonow ciemiernikow ze wzgledu na podloze. Nie jestem biochemikiem, nie wytlumacze o co chodzi. Caly czas trwaja prace nad udoskonaleniem tej metody.
Niestety klony nie sa oznaczane jako takie i nie wiadomo dokladnie, co kupujesz. Mozna sie kierowac ewentualnie cena. Poza tym jesli na stole z ciemiernikami wszystkie wygladaja identycznie, to moga to byc wlasnie klony. Siewki roznia sie jednak troszke.
Czesciowo generatywnie produkowane sa ciemierniki tutaj
https://www.bastin.nl/helleborus.html Czesciowo in vitro.
Na poczatku marca bede moze mogla pojechac na Dni Ciemiernika do jednego ogrodu. Nie wiem tylko, czy rzeczywiscie mi sie uda. Jesli tak, to moze wtedy dowiem sie wiecej.
A rodki INKAHRO produkowane in vitro to masz na mysli podkladki, czy rodki na nich szczepione? To jednak inna roslina, inne lobby, inne mozliwosci finansowe.
Tak samo jak orchidee. Tez sa produkowane in vitro, o wiele dluzej niz ciemierniki, ich zywotnosc jest lepsza.
Edit, ale my tu chyba mamy kogos na forum, kto wie duzo o produkcji in vitro. Czy Przemek nie ma zawodowo z tym czegos wspolnego? Nie jestem pewna, ale cos mi tam dzwoni.
Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie.
Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i
Rosengarten Zweibrücken