pestka56
15:07, 08 kwi 2022

Dzięki, Elu.
Żółte irysy (Iris pseudacorus) mam. Lata temu przytargałam je z pobliskiej wioski, gdzie rosły w bagiennym stawie. Tego miejsca już nie ma. Zasypano je

Myślę o przesadzeniu syberyjskich ciemno niebieskich i białych w wilgotniejsze miejsca.
Zresztą u mnie z tą wilgocią jest tak, że jej nadmiar pojawia się tak jak teraz, gdy mocno, lub długo pada deszcz. Rośliny muszą wytrzymać i zbyt mokro, i sucho.
Mam zaplanowany staw i ogród deszczowy połączone ze sobą kamienistym strumieniem także obsadzonym wilgociolubnymi trawami i bylinami.
Robimy (już częściowo to zrobiliśmy) odwrotnie niż mówisz, tzn. nadsypujemy ziemię na rabatach o 20 cm wyżej. Natomiast miejsce pod ogród deszczowy i tak jest zagłębione jakieś 10-20 cm w stosunku do ich obecnego poziomu, więc w sumie stworzy się wgłębienie na 40 cm. Musimy tylko usunąć darń, jeszcze trochę pogłębić i wrzucić tam żwir oraz urodzajną ziemię do nasadzeń. Mam nadzieję, że się to uda

Do roślin które wymieniłaś dodałabym skrzyp zimowy (Equisetum hyemale) i turzyce. Na razie skupuję wszystko