Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 15:07, 08 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Mam irysy syberyjskie i dobrze rosną.
Jakbyś miała żółte irysy one mogą stać nawet w wodzie typowo błotna roślina. Chociaż u mnie nawet na skalniaku dobrze rosły.
Jak masz tak mokro to zrób sobie rabatę błotna. Obniż teren o kilka centymetrów i posadz krwawnice, kaczeńce, irysy, pałka, sity, tojeść kropkowana jest tych roślin dużo

Dzięki, Elu.
Żółte irysy (Iris pseudacorus) mam. Lata temu przytargałam je z pobliskiej wioski, gdzie rosły w bagiennym stawie. Tego miejsca już nie ma. Zasypano je i wybudowano osiedle domków. Irysy dobrze się mają u mnie i też obserwuję, że nie szkodzi im okresowe przesuszenie.
Myślę o przesadzeniu syberyjskich ciemno niebieskich i białych w wilgotniejsze miejsca.
Zresztą u mnie z tą wilgocią jest tak, że jej nadmiar pojawia się tak jak teraz, gdy mocno, lub długo pada deszcz. Rośliny muszą wytrzymać i zbyt mokro, i sucho.
Mam zaplanowany staw i ogród deszczowy połączone ze sobą kamienistym strumieniem także obsadzonym wilgociolubnymi trawami i bylinami.
Robimy (już częściowo to zrobiliśmy) odwrotnie niż mówisz, tzn. nadsypujemy ziemię na rabatach o 20 cm wyżej. Natomiast miejsce pod ogród deszczowy i tak jest zagłębione jakieś 10-20 cm w stosunku do ich obecnego poziomu, więc w sumie stworzy się wgłębienie na 40 cm. Musimy tylko usunąć darń, jeszcze trochę pogłębić i wrzucić tam żwir oraz urodzajną ziemię do nasadzeń. Mam nadzieję, że się to uda
Do roślin które wymieniłaś dodałabym skrzyp zimowy (Equisetum hyemale) i turzyce. Na razie skupuję wszystko Sadzawka.pl ma całą listę roślin strefy bagiennej.
Dorota321 16:37, 08 kwi 2022

Żal folii i roślin, my ogrodnicy ciągle mamy pod górkę i to z dużym wiatrem.
ElzbietaFranka 18:35, 08 kwi 2022

Kasiu z tym skrzypem był uważała. Też mi się podoba, ale boje się, że może mu się u mnie za bardzo spodobac.
Ledwo co wytępiłam ten polny.

To co opisałeś sądzę, ze będzie ładnie.

Coś z tą wodą trzeba zrobi mimo, że to czasowe zalewanie. Też mam zbiorniki i studzienki na mocne opady.
Krwawnica piękna jest kwitnie bardzo długo.

Kasiu przesadzaj te iryski nic im nie będzie przyzwyczaja się do nowych warunków
ElzbietaFranka 18:37, 08 kwi 2022

Dorota321 napisał(a)
Żal folii i roślin, my ogrodnicy ciągle mamy pod górkę i to z dużym wiatrem.

Oj Dorotko co zrobić. Dzisiaj znowu u nas co chwilę przechodzą nawałnice z dużymi opadami. Aby ta pogoda się zmieniła
Monika83 18:46, 08 kwi 2022

Kilimandżaro z czerwca 2020 r. Jeszcze w donicy. Jesienia tego roku przesadziłam do gruntu nie ma oge znaleźć fotki.
Kwitnie cały czas do mrozów przebarwia się na bordowy kolor jesienią

Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy ładnie kwitła nie było mrozu. Fotka z 23 mają 2021 r. już po Zośce.
Jesienią się przebarwia. Mam jeszcze inne kaliny nie pamiętam nazw jedna kwitnie różowo dostałam małe krzaczki w 2020 r. I w zeszłym roku ładnie podrosły może zakwitną w tym roku.

To hortensja fota październik 21 r.

. Elu czy to jest Diamant Rouge na drugim zdj? Pięknie wybarwiona
pestka56 19:10, 08 kwi 2022

Kasiu z tym skrzypem był uważała. Też mi się podoba, ale boje się, że może mu się u mnie za bardzo spodobac.
Ledwo co wytępiłam ten polny.
To co opisałeś sądzę, ze będzie ładnie.
Coś z tą wodą trzeba zrobi mimo, że to czasowe zalewanie. Też mam zbiorniki i studzienki na mocne opady.
Krwawnica piękna jest kwitnie bardzo długo.
Kasiu przesadzaj te iryski nic im nie będzie przyzwyczaja się do nowych warunków

Mam znajomą, która ma ten skrzyp u siebie. Rośnie już kilka lat w dużych donicach wkopanych w ziemię i jest okej. To jest m.in. sposób żeby się ładnie zagęścił. Jeśli go posadzę to właśnie w taki sposób.
Z polnym faktycznie ciężko. Tylko uporczywe wyciąganie z jak najgłębszej warstwy daje efekty.

Studzienki u mnie odpadają, bo musielibyśmy kopać kilkanaście metrów do warstwy przepuszczalnej. Dlatego chcę dać wodzie możliwość parowania i łagodnego rozsączania powierzchniowego.

Irysy co najwyżej nie zakwitną, jeślibym je teraz przesadzała
ElzbietaFranka 19:36, 08 kwi 2022

Kasia zakwitną. Przecież one jeszcze przynajmniej u mnie w spoczynku. Jak przesadzisz z dużą karpa. Mogą zakwitnąć później.

Jeżeli chodzi o skrzyp to miałam polnego tyle że żaden chwast nie rósł, ale skrzyp pięknym panem. Ma czarne korzenie nie wiedziałam że to skrzyp. Wyciagalam z ziemi końca nie było.
Skrzyp nie może zakwitnąć.
daszum 20:40, 09 kwi 2022

U nas lepsza pogoda niż u Was, ale ja też jeszcze nie rozsypałam nawozu, szczególnie chodzi mi o róże.
Sama się dziwię, liczyłam dzisiaj, mam ich 95 sztuk
U mnie nie są tak widoczne, ponieważ kupuję po kilka, kilkanaście sztuk każdej odmiany.
ElzbietaFranka 22:48, 09 kwi 2022

daszum napisał(a)
U nas lepsza pogoda niż u Was, ale ja też jeszcze nie rozsypałam nawozu, szczególnie chodzi mi o róże.
Sama się dziwię, liczyłam dzisiaj, mam ich 95 sztuk
U mnie nie są tak widoczne, ponieważ kupuję po kilka, kilkanaście sztuk każdej odmiany.

Danusiu u nas w ciągu dnia też nie było najgorzej, ale rano tak lało że nie pojechałam na działkę. Później ok 11.00 już przestało padać i nawet słońce świeciło.

Jutro jadę może przynajmniej te róże ogarnę, z nawożeniem to i tak za późno ale trudno taka wiosna.
Ja to kupuje pojedyncze sztuki tylko z 5 odmian mam po 2-3 szt. Kilkanaście szt Bonici, jeszcze tam jakieś.
Jeszcze muszę przesadzić 2 szt nie chcą rosnąć w danym miejscu np Minerwa chyba ma za mało słońca.
Gosialuk 11:35, 10 kwi 2022

O właśnie Elu przypomniałaś mi o nawożeniu. Ale to chyba dopiero po cięciu się robi? Jeszcze nic nie nawoziłam, do wczoraj ogarniałam suchelce.