Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

daszum 21:43, 17 kwi 2022

Elu życzę Ci zdrowych, spokojnych Świąt
ElzbietaFranka 22:30, 18 kwi 2022

daszum napisał(a)
Elu życzę Ci zdrowych, spokojnych Świąt

Święta święta i po świętach.
Dawno tak nie wypoczęłam. Dwa dni luzu spacerów. Dosyć ładna pogoda taka akurat spacerowa.

Danusiu wyślę krzaki w przyszłym tygodniu już ma być ciepło. U mnie trawy nawet jeszcze nie drgnęły.

Trochę słońca i kaczeńce zaczynają kwitnąć

Chyba się nie podniosą po tym śniegu trzeba będzie wiązać lub usunąć

ElzbietaFranka 22:34, 18 kwi 2022

Cd

Wiśnia kilku shidare jak nie zmarznie to powinna ładnie kwitnac

Milka 08:44, 20 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Wczoraj resztę róż ogarnęłam. Nawiozlam rododendrony, wrzosy, borówki, resztę róż, i hortensje. Dzisiaj deszcz popaduje będzie dobrze.

U mnie dopiero krokusy kwitną. Irenka już zapomniała o krokusach taka to różnica klimatyczna.

Chyba będzie kwitła moja magnolia Aleksandrina ma jednego paka. Więc się ciesze.
Za to hiacynty na skalniaku powinny ładnie kwitnąć.

Nie wiem Elu, jak ty to robisz, że wszystko zrobiłaś.Ja robię, ale gdzie nawozy, pewnie jak co rok nie zrobię. Jeszcze 3 wielkie pnące róże mam do cięcia i walkę na jednej rabacie z czosnkiem główkowatym i perzem, aż mi się nie dobrze robi na samą myśl.
Krokusy faktycznie już skończyły. Powoli inne się rozkręcają, ale bardzo powoli.
Kopczykowanie róż może ma sens, gdzie zimnica, a przecież u was już też nie ma zim, robota durnego, masz rację.
ten jałowiec zetnij tak w połowie, zabuduje się na nowo, bo do góry będzie się ciągnął, mieliśmy podobnie i ładnie odrósł.
Super, że magnolia dała kwiatek, a hiacynty na suchym lepiej kwitną i bardziej na baczność stoją, jednak po deszczu ciężkie kwiatostany i tak w końcu kładzie.
Fajnie, że odpoczęłaś, teraz ciepła nam trzeba, ale prognozy nieciekawe, chyb lata nie będzie.
Martka 20:30, 20 kwi 2022

Elu, piękny klon Brandy i wiśnia Kiku, za moment pokaz, ale faktycznie przeczołgał nas ten marzec i kwiecień, może maj będzie łaskawszy. Liczę na najbliższy czas, nie było kiedy pracować w ogrodzie, albo zimno, albo leje, albo jedno i drugie. Też mnie denerwuje ta ziemia z kopczyków, może ktoś ma patent, jak to potem ogarnia? Donice może praktyczne, ale czy brak światła nie zaszkodzi różom i brak dostępu powietrza?

daszum 21:40, 20 kwi 2022

Elu wyślij, kiedy będziesz miała czas.
Może przy okazji udałoby się wyciągnąć jakąś małą sadzonkę lilii z oczka?

Elu, może chcesz jeszcze sadzonkę bambusa?
Sadzonkę tej trawy spróbuję zrobić jutro, albo w sobotę poproszę syna.
ElzbietaFranka 23:53, 20 kwi 2022

Martka napisał(a)
Elu, piękny klon Brandy i wiśnia Kiku, za moment pokaz, ale faktycznie przeczołgał nas ten marzec i kwiecień, może maj będzie łaskawszy. Liczę na najbliższy czas, nie było kiedy pracować w ogrodzie, albo zimno, albo leje, albo jedno i drugie. Też mnie denerwuje ta ziemia z kopczyków, może ktoś ma patent, jak to potem ogarnia? Donice może praktyczne, ale czy brak światła nie zaszkodzi różom i brak dostępu powietrza?

Martka donice mają na dnie otwory więc dopływ powietrza i światło też mają.
Zawsze donicami odkrywałam i nie było z różami problemu.
W zeszłym roku nie odkryłam 19/20r. Zimy nie było później przyszedł mróz i róże oberwały.
Zeszlej jesieni kopczykowalam kompostem nawozilam sie tej ziemi teraz trzeba było je odkryć a mam posadzone w zwirze znowu łopatka odgarnialam i z powrotem nakładkami do donic aby ziemię wynieść. Głupiego robota. Zresztą nieraz tak bywa, że sobie sama roboty narobię przez moje nie przemyślane plany. Nie wolno nic zmieniać jak idzie wszystko dobrze.

Klon Brendy jest bardzo ładny mam 2 szt. Kupiłam je bardzo małe. Dopiero od 3 lat dają czadu. Zresztą bardzo lubię klony. Szkoda, że palmowe na początku mojego ogrodowania nie chciały u mnie rosnąć już by były duże - marniały może to brak pojęcia o ich uprawie

Przyszedł wiatr i zostali tylko tyle kolorowych liści.

Agatorek 00:01, 21 kwi 2022

Klony ładne , ale piękne też masz dęby green pillar .

W tym roku robiłam kopczyki na róże, ale miałam ułatwienie, bo nie miałam kory na rabatach. Teraz sypię korę, więc będę się zastanawiać co robić. Ale pewnie odgarnę trochę kory i zrobię kopczyki, bo psy będą się bawić doniczkami .
ElzbietaFranka 10:57, 21 kwi 2022

Agatorek napisał(a)
Klony ładne , ale piękne też masz dęby green pillar .

W tym roku robiłam kopczyki na róże, ale miałam ułatwienie, bo nie miałam kory na rabatach. Teraz sypię korę, więc będę się zastanawiać co robić. Ale pewnie odgarnę trochę kory i zrobię kopczyki, bo psy będą się bawić doniczkami .

Agnieszko staram się dobierać drzewa liściaste tak aby miały piękny kolor też jesienią. Kupiłam jesienią z problemami klon October glory, ładnie się przebarwia jesienią. Dęby green.. są najładniejsze.

Jak odkrywam roze doniczkami przyciskami je kostka brukowa, wiatr mógłby zwiać.

Na początku mojego ogrodowania też sypalam korę, ale bażanty robiły kipisz, że z kory zrezygnowałam na rzecz żwiru.
ElzbietaFranka 11:01, 21 kwi 2022

Milka napisał(a)

Nie wiem Elu, jak ty to robisz, że wszystko zrobiłaś.Ja robię, ale gdzie nawozy, pewnie jak co rok nie zrobię. Jeszcze 3 wielkie pnące róże mam do cięcia i walkę na jednej rabacie z czosnkiem główkowatym i perzem, aż mi się nie dobrze robi na samą myśl.
Krokusy faktycznie już skończyły. Powoli inne się rozkręcają, ale bardzo powoli.
Kopczykowanie róż może ma sens, gdzie zimnica, a przecież u was już też nie ma zim, robota durnego, masz rację.
ten jałowiec zetnij tak w połowie, zabuduje się na nowo, bo do góry będzie się ciągnął, mieliśmy podobnie i ładnie odrósł.
Super, że magnolia dała kwiatek, a hiacynty na suchym lepiej kwitną i bardziej na baczność stoją, jednak po deszczu ciężkie kwiatostany i tak w końcu kładzie.
Fajnie, że odpoczęłaś, teraz ciepła nam trzeba, ale prognozy nieciekawe, chyb lata nie będzie.

Miluś ja jestem jeszcze w powijakach. To u ciebie porzadeczek. Ja czekam aż rośliny wszystkie się pokażą i wtedy będę coś robić.
Mam jeszcze tyle prac, że nie wiem w co rece włożyć.