Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

mirkaka 10:18, 02 sie 2026

Czytam o problemach z dębami, a czy mierzyłaś ph ?
U mnie ziemia zasadowa, ph około 8 a dęby są zielone, więc może to nie to?
Może susza jest przyczyną? A może coś im korzenie zjada?
Jeśli już podsypałaś torfem i nawozami siarkowymi to zbadaj ph w lekkiej odległości od tych zabiegów

Ładnie kwitną lilie , jeżówki Ładnie wyglądają trawy w okolicach dębów
Dorota321 22:15, 04 sie 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Dorotko nad oczkiem ładnie tylko nie można wysiedzieć przy tej temperaturze.
Przez cały dzień siedzę w domu dopiero pod wieczór wychodzę albo rano o 6, 7.
Dla mnie temperaturę to góra 25 w cieniu. A tu 40 stopni siega.
Rośliny się skwarzs na tym słońcu.
Wnuki to teraz jak książęta. Ja to nie, ale eM rozpieszcza.

Przyleciał pierwszy raz widzę tego motyla i mnie.

Elu ja mam podobnie z temperaturami, do ogrodu wychodzę dopiero po godz dwudziestej.
Też raz miałam takiego motylka, tylko mój nie chciał pozować, gdzieś się bardzo spieszył.
Poczytałam o problemach z dębami, sporo zachodu, ale warto je ratować, bo one u Ciebie zawsze takie piękne.
ElzbietaFranka 18:51, 14 sie 2026

Dorota321 napisał(a)
Elu ja mam podobnie z temperaturami, do ogrodu wychodzę dopiero po godz dwudziestej.
Też raz miałam takiego motylka, tylko mój nie chciał pozować, gdzieś się bardzo spieszył.
Poczytałam o problemach z dębami, sporo zachodu, ale warto je ratować, bo one u Ciebie zawsze takie piękne.

Dorotko witam
Jestem na wsi piękna pogoda tylko sucho trzeba podlewać.
Jeżeli chodzi o dęby błotne coś drgneło u nich.
Podlałam chelatem, po tygodniu zakwasilam ziemię i chyba idzie ku dobremu. Jest nadzieja, że wiosna będą zielone.
Pod każde drzewo po 4 konewki chelatu i środka zakwaszającego z 5 szt dębów. Dwa są w najgorszym stanie. Nie rosną stoją w miejscu i mają żółte liście.

ElzbietaFranka 19:18, 14 sie 2026

mirkaka napisał(a)
Czytam o problemach z dębami, a czy mierzyłaś ph ?
U mnie ziemia zasadowa, ph około 8 a dęby są zielone, więc może to nie to?
Może susza jest przyczyną? A może coś im korzenie zjada?
Jeśli już podsypałaś torfem i nawozami siarkowymi to zbadaj ph w lekkiej odległości od tych zabiegów

Ładnie kwitną lilie , jeżówki Ładnie wyglądają trawy w okolicach dębów

Mirka już chyba znalazłam sposób na deby i idzie ku dobremu.

Te upały wykańczają ludzi i rośliny. Nawet jeżówki które
Lubią słońce mimo podlewania są oklapnięte.
Trzeba się zastanowić nad zmianą roślinności w kierunku traw, kocimiętki, hortensji.
Róże też się ważą na mocnym słońcu.
ElzbietaFranka 00:32, 15 sie 2026

pestka56 napisał(a)

Miodunki o nakrapianych biało liściach to zapewne miodunka pstra (Pulmonaria saccharata), ale odmianę można by określić dopiero jak zakwitnie.
Najdłużej, bo posadziłam je 6 marca 2024, mam odmiany 'Majeste' i 'Silverado', a ostatnio dokupiłam 'Opal'. W źródłach piszą o nich czasem jako o miodunkach pstrych (Pulmonaria saccharata) a czasem określają je tylko gatunkiem „miodunka”.
Wszystkie 3 mają pstre, obsypane mniej lub bardziej bielą liście, ale 'Majeste' ma je prawie całe srebrzyste, a 'Opal' dosyć ciemne. Różnią się kolorami kwiatów. 'Opal' kwitnie prawie na biało, 'Silverado' i 'Majeste' zmieniają kolory od różu do fioletowo niebieskiego. Ładnie, szybko przyrastają i zadarniają. Są niewysokie. U mnie mksimum 30 cm jeśli chodzi o liście. W czasie kwitnienia dorastają do 40-45 cm.
Z mojej obserwacji – wolą półcień niż cień. Ale im więcej słońca tym są mniejsze.

Zobacz ile przyrosła jedna z trzech kępek 'Silverado' od 6 marca 2024 do 21 kwietnia 2025

Witam Kasiu
Już nie wiem czy pisałam. Otrzymałam paczkę z miodunkami tak się wk... Jak zobaczyłam to co dostałam przez Ale...
Reklamowali małe ukorzenione sadzonki po 10 zł takie jak twoje na pierwszej fotce.
Dostałam sadzonki pogryzione przez robactwo wsadzone do doniczek przed zapakowaniem paczki. Jak je sądziłam liście już były uschnięte bo okazało się, że miały korzonki ledwo ledwo.
Zrobiłam fotki wysłalam przez Zł... Do producenta odpowiednio im odpisałam. Nie trwało godzinę producent przeprasza i napisał, że cała opłacona sumę przeleje na konto.

Wszystkie takie same. Tydzień temu je wsadziłam do ziemi to tylko 5 będzie żyło. Następne 5 mają jednego ledwo zipiącego liścia.

Kasiu a to moje miodunki kupione po 25 zł u mojego sąsiada ogrodnika 3 szt. Mimo, że drogie ale pięknie się rozbujały

Bardzo ładny przyrost tej twojej miodunki. Tak jak pisałam moje też kupiłam kwitnące ładne dosyć
Źle kwiaty wycięłam i takie biedne się zrobiły.
Później ruszyły i teraz są bardzo ładne i dekoracyjne.

Jutro napiszę o bodziszkach które kupiłam
pestka56 13:27, 15 sie 2026

No to na czarną listę takiego sprzedawcę.
Ja kupuję przede wszystkim wysyłkowo. Mam 4 sprawdzone miejsca, ale najwięcej kupuję u Martyny. Jej sadzonki nawet jeśli malutkie, nawet ostatnie sztuki (a to zawsze mikrusy), nigdy mi nie padły. Mogę wierzyć że zaleci wymianę ziemi po wyjęciu z doniczki, bo doniczki pochodzą ze szkółki, która sadzi w zbyt ciężkiej ziemi, a tego roślina nie lubi.
Nie mam potrzeby latania po sklepach stacjonarnych z roślinami i płacenia nie wieadomo ile. Te od Martyny - widziałaś zdjęcia jednej z miodunek – szybko doganiaja te kupowane za dużo większe pieniądze, bo dużych doniczkach.
LIDKA 13:53, 15 sie 2026

Kasia co to za Martyna?

Ela mam miodunki moonshine. Chcesz sadzonkę?

Ela miodunki chyba tak mają że po kwitnieniu chwilkę są niezbyt urodziwe ale potem się szybko ogarniają. Mam je na obwódce za carexami. Lubię bardzo.
ElzbietaFranka 14:33, 15 sie 2026

pestka56 napisał(a)
No to na czarną listę takiego sprzedawcę.
Ja kupuję przede wszystkim wysyłkowo. Mam 4 sprawdzone miejsca, ale najwięcej kupuję u Martyny. Jej sadzonki nawet jeśli malutkie, nawet ostatnie sztuki (a to zawsze mikrusy), nigdy mi nie padły. Mogę wierzyć że zaleci wymianę ziemi po wyjęciu z doniczki, bo doniczki pochodzą ze szkółki, która sadzi w zbyt ciężkiej ziemi, a tego roślina nie lubi.
Nie mam potrzeby latania po sklepach stacjonarnych z roślinami i płacenia nie wieadomo ile. Te od Martyny - widziałaś zdjęcia jednej z miodunek – szybko doganiaja te kupowane za dużo większe pieniądze, bo dużych doniczkach.

Kasiu też mam parę szkółek no z różami gdzie w ciemno mogę kupować. Już zamówiłam róże w Fl... "Bailando" i "Wspomnienie lata" z gołym korzeniem. Te moje zakupy się nigdy nie skończą.

Teraz co dostałam bodziszki małe sadzonki ale zawsze dobrze ukorzenione i jestem zadowolona ze szkółki.

Kupuje przez Ale... Zawsze to gwarancja, ze nie oszukają a jak już to zwrot pieniędzy.
Jest to bat na nieuczciwe sklepy internetowe bo AL... Reklamuje ich towar sma oni są nie uczciwi.

Jest wiele szkółek bardzo uczciwych to co pokazują to raczej się sprawdza, ale przez AL.. mam smartwa więc przesyłka jak na razie mnie nie kosztuje.
pestka56 10:27, 16 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Kasia co to za Martyna?

Ela mam miodunki moonshine. Chcesz sadzonkę?

Ela miodunki chyba tak mają że po kwitnieniu chwilkę są niezbyt urodziwe ale potem się szybko ogarniają. Mam je na obwódce za carexami. Lubię bardzo.

Roslinoholicy.pl, to sklep internetowy, ale ja wolę zamawiać z ich profilu na fb. Mają w sezonie ponad 700 odmian bylin, traw i dodatkowo także troszkę krzewów.
pestka56 10:34, 16 sie 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu też mam parę szkółek no z różami gdzie w ciemno mogę kupować. Już zamówiłam róże w Fl... "Bailando" i "Wspomnienie lata" z gołym korzeniem. Te moje zakupy się nigdy nie skończą.

Teraz co dostałam bodziszki małe sadzonki ale zawsze dobrze ukorzenione i jestem zadowolona ze szkółki.

Kupuje przez Ale... Zawsze to gwarancja, ze nie oszukają a jak już to zwrot pieniędzy.
Jest to bat na nieuczciwe sklepy internetowe bo AL... Reklamuje ich towar sma oni są nie uczciwi.

Jest wiele szkółek bardzo uczciwych to co pokazują to raczej się sprawdza, ale przez AL.. mam smartwa więc przesyłka jak na razie mnie nie kosztuje.

No niestety, szczególnie problemy mają ci kupujący, którzy dopiero zaczynają tworzyć swoje ogrody. Oszuści na nich żerują.
Też kupuję na Al… ale rośliny bardzo rzadko i tylko u sprzedawców, których znam via ich sklepy internetowe jak np. Wodne rośliny.
Z różami jest łatwiej, bo jest od lat kilka dobrze znanych szkółek o dużej renomie.