Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Agatorek 22:32, 20 mar 2021

Tak, dziś było zimno. Jakieś takie wilgotne to powietrze i odczuwalnie było gorzej, niż na termometrze.

Nawiązując do szczepień, to chętnie bym się czymkolwiek zaszczepiła, dobija mnie to czekanie.
A najlepsze jest to, że jak byłam z teściową na szczepieniu, to byłam świadkiem rozmowy telefonicznej rejestratorki z (chyba) jakąś drugą rejestratorką z innej przychodni. Pytała się jedna drugiej, czy nie mają jakiejś listy rezerwowej osób do szczepienia, bo od rana nie zgłosiło się ponad 30 osób. A była godzina 14. Szczepionka Moderna.

I gdyby nie te sztywne wytyczne, to może mogłabym skorzystać i się zaszczepić, ale „za młoda” jeszcze jestem i nie wiadomo kiedy „otworzą” mój rocznik na zapisy. Szkoda gadać.
Tylko przez takie osoby, które się umawiają i później nie przychodzą nie odwołując wcześniej wizyty, to sporo szczepionek ląduje w koszu na śmieci.
A powinno być tak, że pod koniec dnia, jak zostały jakieś szczepionki, to powinni szczepić chętnych, niezależnie od wieku.
Moja mama była szczepiona Astra Zenecą. Na razie tylko pierwszą dawką. Nie miała żadnych objawów ubocznych. A też nie jest okazem zdrowia.

Przepraszam Elu, że tak się rozpisałam na ten nieogrodowy temat.
MiluniaB 22:37, 20 mar 2021

Elu podpowiedz proszę kiedy mam posadzić dalie do gruntu?
ElzbietaFranka 00:07, 21 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Tak, dziś było zimno. Jakieś takie wilgotne to powietrze i odczuwalnie było gorzej, niż na termometrze.

Nawiązując do szczepień, to chętnie bym się czymkolwiek zaszczepiła, dobija mnie to czekanie.
A najlepsze jest to, że jak byłam z teściową na szczepieniu, to byłam świadkiem rozmowy telefonicznej rejestratorki z (chyba) jakąś drugą rejestratorką z innej przychodni. Pytała się jedna drugiej, czy nie mają jakiejś listy rezerwowej osób do szczepienia, bo od rana nie zgłosiło się ponad 30 osób. A była godzina 14. Szczepionka Moderna.

I gdyby nie te sztywne wytyczne, to może mogłabym skorzystać i się zaszczepić, ale „za młoda” jeszcze jestem i nie wiadomo kiedy „otworzą” mój rocznik na zapisy. Szkoda gadać.
Tylko przez takie osoby, które się umawiają i później nie przychodzą nie odwołując wcześniej wizyty, to sporo szczepionek ląduje w koszu na śmieci.
A powinno być tak, że pod koniec dnia, jak zostały jakieś szczepionki, to powinni szczepić chętnych, niezależnie od wieku.
Moja mama była szczepiona Astra Zenecą. Na razie tylko pierwszą dawką. Nie miała żadnych objawów ubocznych. A też nie jest okazem zdrowia

Przepraszam Elu, że tak się rozpisałam na ten nieogrodowy temat.

Nic nie szkodzi to temat bardzo ważny kto wie czy obecnie nie najważniejszy . Trzeba pisać że koniecznie trzeba się szczepić. Bo nigdy z tego dziadostwa nie wyjdziemy będzie mutacja i następne fale. Tego sobie chyba nikt nie życzy.

Również pozdrawiam u wszystkim zdrowia życzę
ElzbietaFranka 00:12, 21 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Elu podpowiedz proszę kiedy mam posadzić dalie do gruntu?

Kochana to wszystko zależy od pogody. Przeważnie sądzimy po zimnych ogrodnikach ok 15 mają.

Ja na nie mam dużo dalii to w połowie kwietnia daje do donic zasypuje ziemia i później po 15 wsadzam do gruntu.
April 05:42, 21 mar 2021

Moje dalie już są w donicach. Podpędzę je trochę. Przynajmniej ślimaki mi potem nie zjedzą młodych listków.
Milka 09:59, 21 mar 2021

April napisał(a)
Moje dalie już są w donicach. Podpędzę je trochę. Przynajmniej ślimaki mi potem nie zjedzą młodych listków.

To chyba i ja tak zrobię. Jeszcze nie zaglądałam, jak bulwy przezimowały.
Milka 10:01, 21 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Milus a ja myślę kilka razy kogo by zatrudnić aby mi pomógł. Potem myślę, że nic nie zrobię bo jak zacznę pokazywać to więcej czasu stracę i w dodatku dużo gadam a czas leci. Trudno potrwa to dłużej ale zrobię sama.

Potwornie zimno u nas teraz -3.

A to różnica 2020 lewa i obecnie o tej samej porze

A tutaj porównanie oczka

Przy wrzosach 2020 i poniżej 2021. Mało tego bażanty sobie zrobiły tam kąpielisko ziemne. Gniazda porobiły.

Jest różnica ogromna. Patrzyłam na marzec 2020 i nie mogłam uwierzyć, jak wielka różnica.
Ja, jesli mam możliwość, to biorę pomoc, ale nie zawsze się da. Na szczęście pojętna i bez obaw dałam zadania
ElzbietaFranka 13:52, 21 mar 2021

Jak pojadę i starczy czasu to zadoniczkuje dalie. Prace te Można zrobić i w garażu wieczorem wcześniej ziemię przywiozę.

No widzisz Milka jak tu grzebać w ziemi. Dzisiaj rano -5 lód ktory kruszylam pewnie znowu zamarzł. Rybki przypłynęły żyją.
Teraz u nas co pół godziny śnieg pada, dachy białe.

Jeszcze kilka dni i będzie cieplej.

Miłej niedzieli

greg66 13:56, 21 mar 2021

Elu u mnie dziś śnieg z deszczem leci z nieba. Kicha.

Rudbekie posiałem trzy tygodnie temu już wyszły ale one mają bardzo malutkie nasionka i je powrzucałem co doniczek, po parę.
pestka56 14:02, 21 mar 2021

daszum napisał(a)

Pestka wiem, że o trawach wiesz prawie wszystko
Wykorzystuję to od razu i pytam o zamiennik stipy Pony Tails. Jakie inne trawki dodają lekkości na rabacie?
Mam same potężne trawiszcza i teraz szukam czegoś małego i zwiewnego.

Zależy jakie masz warunki glebowe.

A w ogóle... znasz bloga Jankosi, Ogrodowa pasja? Monika nie dość, że super pisze i przyjemnie się czyta, to podaje masę znakomitych informacji o roślinach, przede wszystkim tych, które ma w ogrodzie.

Popatrzyłam w notatki i takie podobne do Stipy 'Pony Tails' to tylko inne odmiany Stipy. Jest ich kilka:
Stipa capillata (ostnica włosowata) 'Lace Veil';
• nasza rodzima Stipa joannis (ostnica Jana, inaczej Stipa pennata, ostnica piórkowata);
• Stipa pulcherrima C. Koch (ostnica powabna);
• Stipa gigantea (ostnica olbrzymia).

U mnie, na IV klasie z gliną na 30 centymetrach, Stipa nie chce rosnąć, więc ja wybrałam wyglądające też lekko Śmiałki darniowe (Deschampsia caespitosa) 'Schottland' i 'Pixie Fountain'. Mają śliczne i delikatne chmurki kwiatowe nad kępami liści. Są jeszcze inne ich odmiany.
Na pewno posadzę chmurkowatą Miłkę okazałą (Eragrostis spectabilis) o różowych kwiatostanach. No, i jeszcze koniecznie Sporobolus heterolepsis (Sporobolus różnokłosowy). Nazwa paskudna, ale trawka urocza. Pisze o niej Jankosia, że jest jak mgiełka https://ogrodowapasja.blog/2021/02/07/sporobolus-roznoluskowy-wonna-trawa-amerykanskich-prerii/
Można też wśród turzyc wybrać takie o delikatnych cieniutkich liściach, ale one mają pokrój całkiem inny niż stipa. Jednak nazwy ci podaję, bo może spodobają ci się: turzyca włosista (Carex comans) i turzyca Petriego (Carex petriei) 'Milk Chocolate'. Turzyc jest zresztą masa i są to rośliny częściowo lub całkowicie zimozielone. Są też kolorowe jak Turzyca ceglasta (Carex testacea)'Prairie Fire' też o delikatnych liściach.

Mam nadzieję, że coś wybierzesz