Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 21:52, 18 mar 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak w moich okolicach,tam co cisy baccata kupowałam
Muszę się wybrać po nie niedługo

Oj to szukam w moich okolicach
Wiolka5_7 21:54, 18 mar 2019

effka napisał(a)

Oj to szukam w moich okolicach

Nowa12 22:04, 18 mar 2019

effka napisał(a)

Super Jaką odmianę, pamiętasz?

Kupiłam rutewki Delavaya Splendide fioletową i białą.
Te mi się najbardziej spodobały. One mają też fajne listeczki, takie drobne, niespotykane. Kwiatów nie widziałam na żywo, bo kupiłam je jak już przekwitły.
eVka 22:24, 18 mar 2019

Nowa12 napisał(a)

Kupiłam rutewki Delavaya Splendide fioletową i białą.
Te mi się najbardziej spodobały. One mają też fajne listeczki, takie drobne, niespotykane. Kwiatów nie widziałam na żywo, bo kupiłam je jak już przekwitły.

Przepiękne są. Takie mgiełki.
Kasiolaaa 06:00, 19 mar 2019

Ewunia a ja bym zrobila obwodke do wys kolan z azalii japonskich a jeszcze bardziej z berberysow odm Maria ja takowy wlasnie bede robila w nastepnym roku
Milka 06:53, 19 mar 2019

Buksy odradzam, jednak ta ćma szleje, w końcu pożre wszystko. Lepiej kupić cisy, mniej wymagające są
Rutewki mam chyba 4 sztuki, w 3 roku dopiero są dorodne i maja mnóstwo kwiecia, potrzebują sporo wilgoci
eVka 10:02, 19 mar 2019

Kasiolaaa napisał(a)
Ewunia a ja bym zrobila obwodke do wys kolan z azalii japonskich a jeszcze bardziej z berberysow odm Maria ja takowy wlasnie bede robila w nastepnym roku

Kasiu, niestety tam bardzo kiepske podłoże dla azalii japońskich, one muszą pulchnie, kwaśno a grab lubi bardziej zasadowo. I tak będę użyźniać tą mini tabatkę, przekopię ją z korą przekompostowaną, kompostem i mączką bazaltową ale pod azalię musiałabym dać kwaśny torf dodatkowo.
Barberysy uwielbiam i mam ich sporo w ogrodzie, tej odmiany Mria jeszcze nie mam a jest piękny Obawiam się, że w cieniu będzie mu kiepsko, na pewno tak pięknie się nie wybarwi na złoto. Poza tym on dosyć mocno kłuje a ta rabatka będzie koło ścieżek komunikacyjnych i nie chcę, żeby dzieciaki się pokłuły...
Swoją drogą, świetny pomysł, żeby z berberysu zrobić obwódkę. Fajnie się go tnie, musze pomyśleć, gdzie bym mogła taką zrobić.
eVka 10:06, 19 mar 2019

Milka napisał(a)
Buksy odradzam, jednak ta ćma szleje, w końcu pożre wszystko. Lepiej kupić cisy, mniej wymagające są
Rutewki mam chyba 4 sztuki, w 3 roku dopiero są dorodne i maja mnóstwo kwiecia, potrzebują sporo wilgoci

Irenko bksy kuszą bardzo, tym bardziej, że w moim K. mają niesamowitą dostawę, kulki, kule, sadzonki różnej wielkości, serce by brało ale głowa zakazuje. Tyle pracy miałam w zeszłym roku z opryskami, że na myśl o kolejnym miejscu do opryskania, słabo mi.
Rzeczywiście tylko te cisy zostają. Musze poszukać tej niskiej odmiany Repandens.
Co do rutewek, własnie Monty Don mówił, że one potrzebują mnóstwo wilgoci. I tak w sezonie ciągle podlewam, więc i im mogę podlać
eVka 11:01, 19 mar 2019

Jadę po kompost do naszej kompostowni, rozdają za darmo ale się cieszę! Można naładować ile się chce do worków
Wrocławianki, trzeba korzystać!
Nowa12 11:11, 19 mar 2019

effka napisał(a)
Jadę po kompost do naszej kompostowni, rozdają za darmo ale się cieszę! Można naładować ile się chce do worków
Wrocławianki, trzeba korzystać!

Że też u nas w pobliżu nie ma żadnej kompostowni .