Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

SlonecznyOgrod 14:27, 22 mar 2019

Dziękuję za dobre słowo
Jedną różę dziś posadziłam reszta nie zając, nie ucieknie.

Carexy masz swoje to już nie musisz niepotrzebnie wydawać, niby dopełnienie tylko a trzeba by było za nie dać tyle co 1/3 Lukasa.

iwka 14:35, 22 mar 2019

effka napisał(a)

Ooo jesteś, zaraz lecę do Ciebie
O nie wiedziałam, że masz Lucasa, jak Ci rośnie? Właśnie będzie carex tylko nie wiem czy ID czy variegata, bo nie wiem jakiego mam
O taki:

Nie umiem odróżnić

wiem tylko że variegaty tak jak Kamila napisała rosną w kępie, nie mają żadnych odrostów tzn przyrastają w obwodzie ale nie puszczają się tu i tam

Lucas ładnie rosnie, lubię go no nie jest taki duży jak Twój ale fajnie wygląda. Ja mam go posadzonego w seslerii jesiennej tymczasowo.
Kasia73 14:53, 22 mar 2019

Ewa a może chcesz ID będę swoje przesadzać to mogę podzielić?

ps napisz mi coś więcej o kompoście np czy workowany itd
eVka 16:00, 22 mar 2019

Kasiolaaa napisał(a)
jaki carex duzy dobrze mu u Ciebie ja tez odliczam kiedy zajme sie realizacją bedzie ostro duzo roboty sadek pojdzie pod pile

Jest bardzo duży sam takie dwa. Suuuper Kasiu, że zdecydowaliście się na duże zmiany. Będziesz miała co robić, ja uwielbiam takie szaleństwa ogrodowe Dziadek pogodził się z tymi zmianami?
eVka 16:02, 22 mar 2019

Dominika11 napisał(a)
wypasione to trawiszcze masz

Zaraz Ci pokażę je wykopane, tylko zdjęcia się zgrają.
eVka 16:04, 22 mar 2019

Kawa napisał(a)
ID wg mnie ma szersze listki chyba i ma rozłogi - to stan na dziś?
variegata bardziej kepowo rośnie

chyba obstawiałabym variegatę

No właśnie jestem po wykopkach tego carexa. Nie jest rozłogowa, czyli to raczej variegata. Rośnie w zwartej fajnej kępie Czyli nie mam w swoim ogrodzie ID. Muszę kupić, bo ciekawa jestem tej turzycy.
eVka 16:07, 22 mar 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)
Dziękuję za dobre słowo
Jedną różę dziś posadziłam reszta nie zając, nie ucieknie.

Carexy masz swoje to już nie musisz niepotrzebnie wydawać, niby dopełnienie tylko a trzeba by było za nie dać tyle co 1/3 Lukasa.

super, zawsze to jedną róża do przodu. Powoli powoli i nie zauważysz a wszystko będzie posadzone. Pewnie niedługo będę przesadzać naparstnice to zadoniczkuje Ci je i niedługo wyślę

No wlasnie skończyłam sadzenie carexów i wyszło 12 sztuk, gęsto sadziłam,czyli stówka w kieszeni, tak jak piszesz Mam nadzieję, że się przyjmą bo korzenie krótkie mają.
eVka 16:10, 22 mar 2019

iwka napisał(a)

Nie umiem odróżnić

wiem tylko że variegaty tak jak Kamila napisała rosną w kępie, nie mają żadnych odrostów tzn przyrastają w obwodzie ale nie puszczają się tu i tam

Lucas ładnie rosnie, lubię go no nie jest taki duży jak Twój ale fajnie wygląda. Ja mam go posadzonego w seslerii jesiennej tymczasowo.

Tak, to jednak variegata, fajnie bo kępiasta, trzyma fason
Ciekawa jestem Lucasa, pąki ma olbrzymie, zaraz będą pękać
Sesleria jesienna pasuje do graba, tak mi się przynajmniej wydaje. Mam ją między różami i bajecznie wygląda.
eVka 16:13, 22 mar 2019

Kasia73 napisał(a)
Ewa a może chcesz ID będę swoje przesadzać to mogę podzielić?

ps napisz mi coś więcej o kompoście np czy workowany itd

Chętnie przygarnę kilka tycich sadzonek, mogę w zamian zaoferować carex variegata lub the beatles.

Co do kompostu, trzeba sobie samemu z hałdy nakopać do własnych worków. Za darmo. Można też zamówić dużą ilość z własnym transportem luzem, 10 zł/t.
Kompostownia jest na ul. Janowickiej.
eVka 16:26, 22 mar 2019

Tu dzisiejsze dzielenie carexów.

Wykopany, łatwo poszło

Podzielony, robota masakryczna. Dziewczyny podziwiam was, myślałam, że padnę krojąc nożem (porządny F.) zbitą kępę.

Posadzony, gęsto,bo chcę jednolity kobierzec carexowy.