Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

Anda 07:53, 10 mar 2018

Werbene znasz na pewno, Aurelia juz napisala

Naprzemiennie tez mozna, ale odstep mimo to powinien byc dosc duzy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
SlonecznyOgrod 11:31, 10 mar 2018

Ewa no to juz wiem jaka to werbena, kupiłam paczuszkę takich nasion w tym roku i będę je siała po raz pierwszy. Potrzebują przechłodzenia 4 tygodnie, więc od początku marca siedzą w lodówce.
Co do traw to dobrze że odstęp duży, bo ściana ma ok 10metrów, to ile ja bym musiała tam tych traw nasadzić?Też nie chcę niepotrzebnie pchać jedno przy drugim. Co do sadzenia za gęsto czy upychania to ja nie mam z tym problemu, u mnie wszystko gołe jak na dłoni, odstępy ogólnie aż za duże zawsze robiłam.
Odstępy między trawami ok 1,20m będzie dobrze?

SlonecznyOgrod 11:40, 10 mar 2018

paulina_ns napisał(a)
Daria widzę,że wstępne plany wiosenne już są ja mam w jednym miejscu gracki jako niższe piętro turzyce buchanana, a między nimi jeżowki i brązowe rozchodniki, mi się takie połączenie bardzo podoba zdjęcie usunę jak zobaczysz.

Edit. Zdjęcie usunięte

Zdążyłam zdjęcie zobaczyć ale nie zdążyłam odpisać, wolny czas mi się skończył A Ty jakie masz odległości pomiędzy grackami?

Planów mam więcej, obecnie wykorzystuję wolny czas na tworzenie skarpy pod szpalerem z bzu, nie po całości 50m, ale od strony skalniaka obsypuje skarpę, mam zamiar tam zrobić schodki i w cieniu pod bzem funkie ,funkie i funkie nasadzę, bo mam ich sporo.
A skarpę w słońcu obsadzę pewnie różami okrywowymi.
Tam juz mogę działać, bo teren to już mogę o tej porze przygotować, a sadzić to dopiero później.
Anda 11:46, 10 mar 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ewa no to juz wiem jaka to werbena, kupiłam paczuszkę takich nasion w tym roku i będę je siała po raz pierwszy. Potrzebują przechłodzenia 4 tygodnie, więc od początku marca siedzą w lodówce.
Co do traw to dobrze że odstęp duży, bo ściana ma ok 10metrów, to ile ja bym musiała tam tych traw nasadzić?Też nie chcę niepotrzebnie pchać jedno przy drugim. Co do sadzenia za gęsto czy upychania to ja nie mam z tym problemu, u mnie wszystko gołe jak na dłoni, odstępy ogólnie aż za duże zawsze robiłam.
Odstępy między trawami ok 1,20m będzie dobrze?

Bedzie super
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
SlonecznyOgrod 12:03, 10 mar 2018

No to super. To kolejne plany teoretycznie opanowane
Dziękuję Ci bardzo, jest mi niezmiernie miło, że otrzymałam od Ciebie pomoc, cenne porady i przede wszystkim za tą chęć Buziaczki kochana
SlonecznyOgrod 12:10, 10 mar 2018

Magleska napisał(a)
widzę ,że Ewa Ci doradza .....mnie wena opuściła narazie ,ale dziś zaczęłam ogarniać troszkę ogród -na razie tylko porządki po bałaganiarskim psie

No, fajna ta Ewa
Widziałam, Tobie też się zaangażowała w pomoc, no bardzo fajnie.

Jak się ktoś zna to mógłby pomóc zawczasu, sama wiem jak to jest błądzić. Niby wiesz ale... nie wychodzi dobrze.
Ogród to jak plansza szachowa, wszystko wędruje, roszady stale robię

Najlepiej po zimie właśnie zacząć od porządków.
Ja nie mam psa a i tak mam co sprzątać.
SlonecznyOgrod 12:13, 10 mar 2018

Donia72 napisał(a)
Daria, widzę, że będziesz szaleć z nasadzeniami
Ja u siebie mam dwie rabaty do przerobienia i jakoś jeszcze nie mam pomysłu. Z jednej wywaliłam perukowca i róże przesadzę w inne miejsca i wtedy muszę coś tam powsadzać. Chyba przesadzę tam magnolię. Drugą rabatę mam za domem i tam teraz rosną berberysy, pęcherznice, hortensje ogrodowe(byle jakie) i żurawki, które obiecałam siostrom. Niech się ciepło zrobi to zapraszam zwiedzanie mojego zakątka

No ja to się teraz dopiero zabieram za nasadzenia, bo tak na prawdę prędzej rabat kwiatowych nie miałam, raczej ramy ogrodu, trawnik, bramka z różą, przed domem różanecznik. Tak było od wyrównania terenu i tak zostało, nie dosadzałam nic, nie miałam czasu, całe dnie pracowałam a eMa nie było prawie wcale.
Anda 12:17, 10 mar 2018

SlonecznyOgrod 12:22, 10 mar 2018

Aurelllia napisał(a)
Daria to ta słynna werbena patagońska

No właśnie
Termin wysiewu marzec, ale ja ją przechładzam w lodówce.
Ty już siałaś?
Aurelllia 15:05, 10 mar 2018

Tak Daria, wysiałam 5 marca