Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 13:35, 01 wrz 2018

sarenka napisał(a)

Od pnia tuj do formatu rabaty mam aktualnie 160 cm.a od siarki do tuj chyba 45-50 cm.wlasbie stoję i zastanawiam się ile poszerzyć
Edit. Nic nie poszerze,tzn max 10&15 cm tylko.
Jakieś małe trawki przed posadzę,może Red Baron on wysoki i nie podkładający się chyba

No to posadź hortensje na przemian z trawami w jednej linii.
sarenka 14:26, 01 wrz 2018

Piękne są. Jaka to odmiana?
sarenka 14:27, 01 wrz 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

No to posadź hortensje na przemian z trawami w jednej linii.

Widziałas u kogoś na ogrodowisku kto by miał tak na przemian? Bo nie mogę sobie tego wyobrazić.
AgataM 14:43, 01 wrz 2018

Szpaler z hortensji i traw niesamowity .... Co to za gatunek trawy?
Bardzo mi się u Ciebie podoba, kolorów mnóstwo. Pięknie!!!!!!!!!!!!!
sarenka 21:19, 01 wrz 2018

Wyszło mi,że hortensje posadzę około 100-110 cm od tuj,wtedy do brzegu zostanie 70-80 cm. Dużo to nie posadzę przed tujani, ale więcej nie mogłam poszerzyć
gosika67 21:30, 01 wrz 2018

Ja pigwowca już dawno się pozbyłam a męczyłam się z nim jak diabli, wykopałam wielki dół i wskakiwałam do niego, takie miał korzenie ale nie ma śladu po nim.Jakoś nie pałam do niego miłością, za bardzo sobie pozwalał.
Dostałam sadzonki hortensji od koleżanki, przyjęły mi się 3 sztuki, są takie ciemno filetowe, muszę je dobrze zabezpieczyć , są w doniczce.
gosika67 21:30, 01 wrz 2018

Moje też różowieją i to jest ich uroda.
eVka 21:34, 01 wrz 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Rose Zwerg kojarzę on ma siwe końcówki.

Taka informację znalazłam o przetacznikach i już wiem, że u mnie dobrze dobrze sie powinny czuć tak jak juki

Stanowisko i uprawa

Sekretem uprawy przetaczników jest brak opieki nad rośliną. Posadzone na słonecznym stanowisku pozbawiona takich zabiegów pielęgnacyjnych jak podlewanie i nawożenie najlepiej rośną i kwitną.

Roślina powinna mieć sucho i ciepło. Bylina lubi gleby wapienne, podłoże powinno mieć wysokie pH, jednak poradzi sobie posadzona w glebie o obojętnym, a nawet lekko kwaśnym odczynie.

Przetacznik nie lubi stagnującej wody, dlatego warto przed sadzeniem glebę, przeznaczoną do jej uprawy wymieszać z piachem. Dodatkowo można wykonać drenaż.

Przetacznik najlepiej czuje się na południowej wystawie tam, gdzie ma dużo słońca. Zaletą jej upodobań do suchych gleb jest to, że dobrze znosi susze, które coraz częściej panują u nas latem.

Roślina nie lubi intensywnego nawożenia. Oznaką zbyt dużej zawartości azotu (lub wilgoci) w glebie jest słabe kwitnienie rośliny.

Hm, kurcze to u mnie lepiej by się czuły na tarasowej stipowo-szałwiowej, gdzie podlewania mało i ziemia bylejaka. Musze jednak je przesadzić, bo rosą koło hortek, które maja kwaśno, bogato i mokro...
SlonecznyOgrod 22:08, 01 wrz 2018

sarenka napisał(a)

Widziałas u kogoś na ogrodowisku kto by miał tak na przemian? Bo nie mogę sobie tego wyobrazić.

https://www.google.com/search?q=trawy+Morning+light+z++hortensjami&client=firefox-b&tbm=isch&tbs=rimg:CagwjzwUP1VEIjihDW_1ZKxnziJJYWIrwMdJ8zX5xSwQyHkwaiyMSZLrdmR7kqRmevaZ1oW7_1fKZtlbEW0DFA1WqcmyoSCaENb9krGfOIEZXTtWQ2c9zTKhIJklhYivAx0nwRwirnAZGaG6sqEgnNfnFLBDIeTBHVrMaEImusZioSCRqLIxJkut2ZER761pRwIPKYKhIJHuSpGZ69pnUR-j3LpQOniXUqEgmhbv98pm2VsRELgRVz0zUxdyoSCRbQMUDVapybETKsvBnZaK2g&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwjoiK7LzJrdAhXGZFAKHYHhAggQ9C96BAgBEBg&biw=1366&bih=654&dpr=1#imgrc=HuSpGZ69pnWONM:

Ale link mi wyszedł długi.

Ja bym tak zrobiła, gdybym miała wąsko.

A może i tak zrobię, bo mam takie wąskie miejsce, to jest myśl.
Dam tam vanilki i cienkie trawki naprzemiennie
SlonecznyOgrod 22:09, 01 wrz 2018

sarenka napisał(a)
Piękne są. Jaka to odmiana?

Moje hortensje to pewnie limelight, dwie mi inaczej wyglądały, ale juz trochę sie wyrównują.