Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

Kasiek 20:37, 17 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Jakie te kompostowniki kupiłaś?
A Twój ogród jaką ma powierzchnię?

Ja chciałam od razu duży, bo wiem, że każdemu później brakuje i dobudowuje.

Nikt się nie chciał pochwalić kompostownikiem w sumie się nie dziwię, bo przeważnie te kompostowniki są nie najestetyczniejsze własnej roboty z desek
Coś tam sama obmyśliłam i mój kompostownik jest w produkcji na zamówienie, będzie przywieziony i na gotowo złożony za dwa tygodnie

Kasiu dziękuję za linka odnośnie lawy...
Kasiu ja właśnie trzymam w koszyku lawę i pumeks, jako podłoże do akwarium, takie tylko znalazłam jakiś czas temu ale nie wiedziałam czy dobre.
Widzę, że jednak takie coś jak u Ciebie.

Daria, wstawilam u siebie zdjecie nowego kompostownika, razem ze starym, troche wiekszym, bede miala na biezaco troche pieknej ziemi Terra Preta Powierzchni ktorej uzytkuje, jest cos troche ponad 1000m, reszta to miejsce dla firmy, jest tez spory psi wybieg.
Jezeli mozesz, to oczywiscie ze rob odrazu duzy kompostownik...Widzialam Twoj plan, podoba mi sie, brawo
Nie wszystko mozesz zostawiac odrazu na rabatach, duzy kompostownik jest w ogrodzie mushev
Od kilku lat staram sie prowadzic ogrod permakulturowy, i jestem z tego bardzo zadowolona. Ogrod rowniez Rozne chwasty, odpadki, resztki, zbieram na kupke i po prostu przejezdzam po niej kosiarka; w ten sposob mam taka ladna zielonke, i nia podsypuje rabaty. Inna metoda sie u mnie nie sprawdzila, pozostawione ot tak sobie, wyrwane i pozostawione same sobie, w calosci, np chwasty, sprawialy wrazenie niechlujnosci i balaganu na rabatach.
Rany...Obiecalam Ci lepsze fotki mojej lawy...Jutro zrobie, ajpromess
Kasiek 20:41, 17 mar 2021

Dziewczyny, te obręcze do hortensji i całej reszty są super.
Moje limki mają zawsze ogromne łby, jak nasiąkną deszczem ale po konkretnej ulewie to się wykręcają jak fontanna. Jeżówką też ubrałam te majteczki floksom i któremuś miskantowi za oczkiem wodnym.

Chcę wam znaleźć zdjęcie jak to wyglądało i pokazać ale tego nie widać...

Znalazłam takie coś w zeszłym roku i już to stosowałam.
Kupiłam więcej bo 10 paczek po 10szt.

Takie obrecze ma tez nasza Ewa agentka 007 z Co z tym ogrodeczkiem poczac...I jest z nich bardzo zadowolona Bardzo fajnie sprawdzaja sie w hortkach
Alija 20:47, 17 mar 2021

Kupiłam już te objemki, zawsze mam problem z podpórkami, podwiązywaniem, itp.")
Dzięki za podpowiedź.
SlonecznyOgrod 21:08, 17 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Znalazłam Twoją wierzbę
Niezła sztuka .
Muszę te swoje zacząć przycinać

Ja przez 10 lat nie ruszałam
SlonecznyOgrod 21:09, 17 mar 2021

effka napisał(a)

Dzięki za info Taki kompostownik to już wieczny będzie a te drewniane po latach trzeba wymieniać więc podwójna-potrója robota.

Dokładnie tak
SlonecznyOgrod 21:33, 17 mar 2021

Kasiek napisał(a)

Daria, wstawilam u siebie zdjecie nowego kompostownika, razem ze starym, troche wiekszym, bede miala na biezaco troche pieknej ziemi Terra Preta Powierzchni ktorej uzytkuje, jest cos troche ponad 1000m, reszta to miejsce dla firmy, jest tez spory psi wybieg.
Jezeli mozesz, to oczywiscie ze rob odrazu duzy kompostownik...Widzialam Twoj plan, podoba mi sie, brawo
Nie wszystko mozesz zostawiac odrazu na rabatach, duzy kompostownik jest w ogrodzie mushev
Od kilku lat staram sie prowadzic ogrod permakulturowy, i jestem z tego bardzo zadowolona. Ogrod rowniez Rozne chwasty, odpadki, resztki, zbieram na kupke i po prostu przejezdzam po niej kosiarka; w ten sposob mam taka ladna zielonke, i nia podsypuje rabaty. Inna metoda sie u mnie nie sprawdzila, pozostawione ot tak sobie, wyrwane i pozostawione same sobie, w calosci, np chwasty, sprawialy wrazenie niechlujnosci i balaganu na rabatach.
Rany...Obiecalam Ci lepsze fotki mojej lawy...Jutro zrobie, ajpromess

Byłam widziałam, to są chyba dwa kompostowniki, takie same?
Teraz będziesz zapełniać , ciekawe w jakim czasie to się stanie

Ja kupiłam lawę 10-20mm 25kg, mączkę bazaltową też kupiłam 40kg i pumeks wulkaniczny 4-10mm i 10-16mm po 15litrów, no i jeszcze kompost robiony metodą Berkley'a 4 kubiki. No i mam już kompostownik, więc mogę powiedziec , że inwestuje w ekologię
SlonecznyOgrod 21:44, 17 mar 2021

Kasiek napisał(a)

Takie obrecze ma tez nasza Ewa agentka 007 z Co z tym ogrodeczkiem poczac...I jest z nich bardzo zadowolona Bardzo fajnie sprawdzaja sie w hortkach

Nie kojarzę nic a nic Ewy...
Ale potwierdzam, że fajnie te obręcze trzymają wszelaki bukiet a nawet miskanty
Agatorek 23:06, 17 mar 2021

Darciu, mogłabyś przypomnieć jaki masz gatunek rozchodników u siebie?
SlonecznyOgrod 10:32, 18 mar 2021

Agnieszka... nie wiem.
eVka 11:40, 18 mar 2021

Byłam widziałam, to są chyba dwa kompostowniki, takie same?
Teraz będziesz zapełniać , ciekawe w jakim czasie to się stanie

Ja kupiłam lawę 10-20mm 25kg, mączkę bazaltową też kupiłam 40kg i pumeks wulkaniczny 4-10mm i 10-16mm po 15litrów, no i jeszcze kompost robiony metodą Berkley'a 4 kubiki. No i mam już kompostownik, więc mogę powiedziec , że inwestuje w ekologię

Daria, wooow ale super, podziwiam za tak eokologiczne podejście. Ja tez się staram stosując mączki, kompost, obornik ale daleko mi do Ciebie. Czytałam o tej metodzie kompostowania na gorącą ale nie ogarniam tych warst z jakich ma być zbudowana, za skomplikowane to dla mnie i to często przewracanie pryzmy... Nie dałabym fizycznie rady.
Zazwyczaj wszystko na raz wyrzucam (głównie wiosną), polewam raz na jakis czas bakteriami kompostującymi i leży rok a potem kompost jest gotowy do zużycia na rabaty.