Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały raj na ziemi :)

Mój mały raj na ziemi :)

anula_wn 20:47, 09 sty 2013

Justyna

Kondziu
, wiem, najlepiej by tak było! no ale to jako opcja dodatkowa
dookoła będzie sporo roślin. Zostawię miejsce i jak będzie już taras, będę myśleć o nasadzeniach

Joasiu
, pamiętam siebie na początku zakładania ogrodu....wpadałam w zachwyt nad wszystkim! nie wiedziałam do końca czego chcę..... ogarnięcie było ponad moje siły, ale teraz już mam uporządkowane w głowie o tyle o ile, bo jak trafię na coś ładnego, jak ten link co Ci podesłałam (od Myszorka) to znów potrafię zgłupieć....
ale dobrze, że ogrody pięknieją dzięki takiemu przykładowi jak Ogrdowosko ! ludziom jest duuuuużo łatwiej

Agnieszko
, mój jaśminowiec po cięciu nie kwitł z roku na rok jest lepiej, więc liczę na to, że w tym roku jego zapach będzie się niósł po okolicy....

Neska
, no a ja nie zrobię takiego rękodzieła jak Ty ! bo mnie sz.... trafi nie mam cierpliwości, ale ponieważ rysuję "od wieków" to jakoś mi wychodzi (choć miałam długą przerwę odkąd są komputery, hehe)

Sebek
, no to się wymigałeś od głosowania !

gusiarz 09:45, 10 sty 2013

Aniu - dziękuję za odwiedzinki . Ja obstaję przy wersji ze ścianką wodną i donicami przy schodach. Te donice z trawami - bomba pomysł! Będzie nowocześnie!
Chciałam zapytać jakie masz tujki - czy znasz nazwę - bo one chyba zastane były? Czy jesteś z nich zadowolona? Ja zastanawiam się czym przesłonić się od sąsiada naprzeciw tarasu. Chciałabym coś zimozielonego. Myślałam o szmaragdach lub o cisach. Dumam i dumam i nie mogę podjąć decyzji...
Pozdrawiam czwartkowo - optymistycznie
Konstancja30 09:54, 10 sty 2013

Anulko ... ogrody zaczynają istnieć dzięki ogrodowisku nawet tam gdzie by ich pewnie w wymiarze ogrodu nigdy nie było ...

czekam na nowy tarasik ... bo wiem, że będzie przy nim tak, że się nie będzie chciało odejść ... czekam też na Was ... jak ten czas szybko leci ))
Gardenarium 10:04, 10 sty 2013

Anulko co to za link od Myszorka, podeślij, też jestem ciekawa, na pewno fajne rzeczy

Ogrodowiskowe fanaberie...dobre:0

Instagram Ogrodowiska
myszorek 10:16, 10 sty 2013

Dla mnie ta wersja jest idealna-prosta i klarowna.
Ściana wodna będzie się odbijała w lustrze i będziesz ją widziała w kuchni. Optycznie poszerzysz także tą wnękę z perspektywy ścieżki. Dookoła studni posadziłabym chyba jednak bukszpan, jest taki subtelniejszy. Ładnie rysujesz, chciałabym mieć taką wprawioną rękę, moje życie byłoby prostsze

Nie wiem, czy już nie na upartego wciskam, ale może dołożysz jeszcze jedno lusterko między hortensje, a przed nie jakieś carexy takie na 40 cm wysokie jasnozielone, albo citronellki?Ściągałoby to wzrok na ścieżce do domu
anula_wn 10:42, 10 sty 2013

gusiarz napisał(a)
Aniu - dziękuję za odwiedzinki . Ja obstaję przy wersji ze ścianką wodną i donicami przy schodach. Te donice z trawami - bomba pomysł! Będzie nowocześnie!
Chciałam zapytać jakie masz tujki - czy znasz nazwę - bo one chyba zastane były? Czy jesteś z nich zadowolona? Ja zastanawiam się czym przesłonić się od sąsiada naprzeciw tarasu. Chciałabym coś zimozielonego. Myślałam o szmaragdach lub o cisach. Dumam i dumam i nie mogę podjąć decyzji...

Aguś,
i chyba tak zostanie ! nie rozmyślam już , bo mnie kolejna wiosna zastanie z brakiem decyzji
a trawy chyba dadzą fajny efekt

a propos tuj odpowiedziałam u Ciebie !

buziak czwartkowy !
anula_wn 10:42, 10 sty 2013

gusiarz napisał(a)

Aguś,
i chyba tak zostanie ! nie rozmyślam już , bo mnie kolejna wiosna zastanie z brakiem decyzji
a trawy chyba dadzą fajny efekt

a propos tuj odpowiedziałam u Ciebie !

buziak czwartkowy !
anula_wn 10:44, 10 sty 2013

Konstancja30 napisał(a)
Anulko ... ogrody zaczynają istnieć dzięki ogrodowisku nawet tam gdzie by ich pewnie w wymiarze ogrodu nigdy nie było ...

czekam na nowy tarasik ... bo wiem, że będzie przy nim tak, że się nie będzie chciało odejść ... czekam też na Was ... jak ten czas szybko leci ))

oj tak Iza, oj tak ! cud techniki i wielkie serce Danusine co się dzieli wiedzą i pięknymi fotami ze świata

ja też czekam na spotkanie niecierpliwie a jak się spotkamy będzie prawie wiosna
teraz baw się dobrze na nartkach !!!

anula_wn 10:46, 10 sty 2013

Gardenarium napisał(a)
Anulko co to za link od Myszorka, podeślij, też jestem ciekawa, na pewno fajne rzeczy

Ogrodowiskowe fanaberie...dobre:0

Danuś, wysłałam na priv
anula_wn 11:00, 10 sty 2013

myszorek napisał(a)

Dla mnie ta wersja jest idealna-prosta i klarowna.
Ściana wodna będzie się odbijała w lustrze i będziesz ją widziała w kuchni. Optycznie poszerzysz także tą wnękę z perspektywy ścieżki. Dookoła studni posadziłabym chyba jednak bukszpan, jest taki subtelniejszy. Ładnie rysujesz, chciałabym mieć taką wprawioną rękę, moje życie byłoby prostsze

Nie wiem, czy już nie na upartego wciskam, ale może dołożysz jeszcze jedno lusterko między hortensje, a przed nie jakieś carexy takie na 40 cm wysokie jasnozielone, albo citronellki?Ściągałoby to wzrok na ścieżce do domu

Myszorku,
no ten plan jest klarowny i daje możiwość przejścia do wersji ostatniej (z kostką za tarasem, bo czuję potrzebę posiadania host w obwódce z bukszpanu i drzewa coby dało poczucie , że nie jest za płasko )

Jeśli chodzi o ścianę wodną to ona jest w każdej z wersji , bo taki był plan pierwotny i pomysł na lustro (plus poszerzenie okna w garażu)
tak było.....widać maleńkie okienko zarośnięte ciut winogronem...

no i z poszerzonym oknem, tej szerokości jest lustro i taki miał być staw (tej samej szerokości) zakończony ścianą wodną z drugiego końca, właśnie po to abym lepiąc pierogi (nie lepię ) widziała ciurkającą wodę

dodatkowego lustra chyba nie dam, choć pomysł super, ale te hortensje mają dać dookoła szpaler (no prawie) i zasłonić wsio ! więc lada chwila nie byłoby go widać.... ale takie osiowe lustro kusi mnie, oj kusi.....

co do studni, to może dam i bukszpan, bo cisa byoby szkoda trzymać w ryzach na wyskości 30 cm....

dziekuję za sugestie !