Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 21:04, 12 lip 2021

Nastolatek, to wiele pamięta, Popytaj. Który rocznik ojca?

Może teraz Cicha jest w innej dzielnicy, a tamta Cicha nie istnieje? Muszę sprawdzić.
Dragonka 21:10, 12 lip 2021

1950, brat z 1946. Tata potwierdził właśnie, bo mój syn u nich siedzi i już wypytał Cicha 4, nie 3. Tata mówi, że osiedle jak wieś było, działki wokół a za nimi biegły tory.. Teraz to pewnie w niczym nie przypomina tamtego terenu, miasto się zmienia szybko, czasem kilka lat i można nie poznać, widzę po swoim.

Mało się wie o swoich rodzicach w sumie, jakieś tam mgliste w głowie widzisz mam skojarzenia, muszę go popytać A Mama z Warmii, większość dzieciństwa spędziłam z kolei w Olsztynie bo tam jej rodzina cała mieszkała. Taka rodzina 'powsinogów'
hankaandrus_44 21:53, 12 lip 2021

Tak myślałam, że może rocznik 50-ty. Wtedy Koszalin najbardziej się "uczłowieczył"- napłynęło dużo ludzi z różnych stron, tak jak moja teściowa z Kujaw.

Ja do miasta trafiłam dopiero w 65 roku. i Zostałam. Ale tego okresu sprzed nie znam ot tyle co ze wspominków gazetowych.

Czyli obecna Cicha, to nie jest tuż po wojnie. Bo tory są prawie w centrum, i ciut za nim. potem pola i ogrody działkowe, Ale dotrę do map, będę wiedzieć.

Wyciągnijcie ojca na spytki, może coś więcej Wam opowie, może pamięta pobliskie ulice, dworzec pks i Pkp są jak zawsze na Dworcowej
Dragonka 19:05, 13 lip 2021

Haniu, jutro będę mieć okazję, bo wiozę go na badanie Lubię takie podróże w czasie, i w sumie ze smutkiem stwierdzam, że miasta zmieniają się niekoniecznie na korzyść. To co stare nie zawsze jest brzydkie przecież, ja uwielbiam kamieniczki, stare domy, skwery, zieleńce..inaczej te miasta wyglądały, nie było takiego parcia na zabudowywanie każdego skrawka blokiem koniecznie ogrodzonym... Tata pewnie by Koszalina nie poznał, choć dopóki był w miarę zdrowy, często tam jeździł, był zawodowym kierowcą. Mówił coś o ulicy Władysława IV, jeśli nie przekręcam.

A Tobie podoba się Koszalin teraźniejszy bardziej czy tamten?

hankaandrus_44 20:39, 14 lip 2021

Basiu, Ulica Władysława IV dalej jest. i tory też za nią są, Tyle, że nie wiem czy był już wiadukt nad torami, Chyba już tak, bo to była budowa z niemieckich czasów. Na tym osiedlu wszyskie nowe domy oprócz kilku, gdzie jeszcze byli starzy osiedleńcy.Ale już cichej nie ma, bo tam nowe osiedle wzdłuź torów po lewej stronie i po po prawej. Ale przed wiaduktem. Za wiaduktem sa nowe drogi, ogrody działkowe po jednej i po drugiej stronie, a nieco dalej w głębi po lewej stronie super nowe osiedle domków jednorodzinnych i wieżowce . I już Jamno, które jest teraz dzielnicą Koszalina. I przystań w lecie czynna w Jamnie. Można jezioro pokonać stateczkiem, ktory Julkiem nazwali,

Ja przyjechałam do Koszalina zaniedbanego jeszcze, ale atmosfera byla lepsza, ludzie życzliwsi, i o pracę nie było trudno. Teraz może i jest pięknie rozbudowany, ale życia w nim nie ma. Młodziez ucieka za granice, bo mimo zmian władzę trzymają kolesie. Mnie to już wsio rybka, ja już swoje odslużyłam, i zasłużyłam na emeryturę, cienką, bo cienką, ale jednak jest pewny kawałek chleba.

Tak sie rozpisałam. ale może tata chciałby wiedzieć, co w jego dawnej okolicy się dzieje.
hankaandrus_44 21:24, 14 lip 2021

Z ogrodowej paki też mam co nieco.
Miałam 2 dni pod moją gruszą. Udało się bez deszczu, i bez kłopotów przeżyć te 2 dni upałów. Nogi moczyłam, ale i roślinkom tez pić dawałam. Odwdzięczają się swoją uroda. Zobaczcie. To jest ćwiartka mojego ogródka.

c

A tak po kolei idąc wzdłuż szklarni i obchodząc trawniczek w lewo.

hankaandrus_44 21:28, 14 lip 2021

Tu grasował jeleń, została mięta i resztki liatrii.I zakręcamy.

hankaandrus_44 21:32, 14 lip 2021

Tuw głębi jeszcze coś widać. To miejsce pod magnolią, i za nią

I dalej trawniczkiem w lewo. .
hankaandrus_44 21:36, 14 lip 2021

Proszę wycieczki, za mną.
[isize=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/224/2246946/original.JPG[/img]

antracyt 21:41, 14 lip 2021

Ale u Ciebie kolorowo, tak jak lubię

Z Twoich opowieści przypomniał mi się studencki Koszalin. Rejony Władysława IV całkiem miło wspominam, mieszkałam tam 1,5 roku. A wcześniej, jeszcze fajniej kilka lat spędziłam na Ogrodowej Na Chełmską spacerkiem chadzałam. To były przyjemne czasy!