Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

eda 01:56, 03 lip 2025

Tak ...ciężkie to będzie młode pokolenie ...nadzieja w nas żeby robić co się da ...
Spokojnej nocy wszystkim

Fota zanim napadły nas upały dla ochłody

eda 01:57, 03 lip 2025

Tak ...ciężkie to będzie młode pokolenie ...nadzieja w nas żeby robić co się da ...
Spokojnej nocy wszystkim

Fota zanim napadły nas upały dla ochłody

Hanuś przepraszam za 3 wpisy nie chciało coś się zrobić i ooo ...
Za to u mnie była burza nad ranem i w dzień popadało to mi się udało popycham do ciebie deszczuuuu ....
Ulina 10:13, 03 lip 2025

Odwzajemniam wizytę ogrodową
Podziwiam tych, którzy muszą do swojego ogrodu dochodzić. Mam nadzieję, że daleko nie masz. Czytam z lekkim smutkiem, że sezon do tej pory był średnio radosny u Ciebie, u mnie wręcz odwrotnie, wszystko buchneło kwieciem: i wiosenne, i piwonie, róże przeszły wszelkie moje oczekiwania.

Od razu zaznaczam, że w rozmowach światopoglądowych, o polityce itp nie biorę udziału. Forum zgodnie z przeznaczeniem traktuję wybitnie jako odskocznię od codziennych problemów, również społecznych dla mnie ogród jest ciężką pracą ale też oazą i resetem.

Na pierogi chętnie bym wpadła, na pewno robisz pyszne
hankaandrus_44 21:28, 03 lip 2025

Pierogi robię metodą babciną, bo i ja babcia. Ale musimy się kiedyś skrzyknąć. W tej chwili ogród doiero nabiera bartw. I to ekspresowo. Było spóźnienia w ogrodzie 3 tygodnie, teraz został już tylko jeden tydzień. Szalony rok.

Dzisiaj jestem po trzydniówce pod gruszą, ogarnęłam co nieco, żeby ludzi nie straszyć.

Ostatnie truskawki zjadłam, sadzonki wywaliłam do kompostownika. Nie dość , że były już 4 rok, to jeszcze przymarzły, niewiele ich miałam, na polizanie.

W to miejsce już poszła fasola szparagowa, i cukinia. Jeszcze kawałek pozostał, chyba na buraczki. Na jesienną botwinkę. Do kwitnienia sposobi się rudbekia lśniąca i jeżówki. Róże rabatowe w rozkwicie. Borówka dojrzewa. Poza tym pomidory w szklarni, ale późno sadzone, wielkiego zbioru nie spodziewam się, ot, żeby były na porównanie z tymi kupowanymi, niby bez oprysków.

Jak nigdy dotąd grasowała u mnie ćma bukszpanowa. Wywaliłam 3 duże krzaczory. Miałam je i tak usunąć, bo sąsiadce zasłaniały porzeczki czarne. W to miejsce jesienią posadze też swoje porzeczki obok.

Tak to jest w ogrodzie ROD. Trzeba się umawiać co do priorytetów za płotem.

hankaandrus_44 21:29, 03 lip 2025

Pierogi robię metodą babciną, bo i ja babcia. Ale musimy się kiedyś skrzyknąć. W tej chwili ogród doiero nabiera bartw. I to ekspresowo. Było spóźnienia w ogrodzie 3 tygodnie, teraz został już tylko jeden tydzień. Szalony rok.

Dzisiaj jestem po trzydniówce pod gruszą, ogarnęłam co nieco, żeby ludzi nie straszyć.

Ostatnie truskawki zjadłam, sadzonki wywaliłam do kompostownika. Nie dość , że były już 4 rok, to jeszcze przymarzły, niewiele ich miałam, na polizanie.

W to miejsce już poszła fasola szparagowa, i cukinia. Jeszcze kawałek pozostał, chyba na buraczki. Na jesienną botwinkę. Do kwitnienia sposobi się rudbekia lśniąca i jeżówki. Róże rabatowe w rozkwicie. Borówka dojrzewa. Poza tym pomidory w szklarni, ale późno sadzone, wielkiego zbioru nie spodziewam się, ot, żeby były na porównanie z tymi kupowanymi, niby bez oprysków.

Jak nigdy dotąd grasowała u mnie ćma bukszpanowa. Wywaliłam 3 duże krzaczory. Miałam je i tak usunąć, bo sąsiadce zasłaniały porzeczki czarne. W to miejsce jesienią posadze też swoje porzeczki obok.

Tak to jest w ogrodzie ROD. Trzeba się umawiać co do priorytetów za płotem.

Joku 21:54, 03 lip 2025

Sama wykopałaś te bukszpany? Czy był jakiś pomocnik? Ja chyba ze 2 lata temu przesadzałam spory krzaczor. Wykopać dałam radę ale przenieść musiał pomóc eM. Ledwie we dwójkę uradziliśmy.
Brzoskwinie będą? Bo chyba w tym czasie były przymrozki.
Basieksp 22:27, 03 lip 2025

U mnie czarne porzeczki ładnie w tym roku, mają dużo owoców Cieszę się, bo z dżemów z czarnej porzeczki lubię najbardziej A brzoskwinia, tradycyjnie u nas, bez owoców.
hankaandrus_44 22:38, 03 lip 2025

Jolu, kilka będzie, ale nie tyle co 2 lata temu. Zeszłego lata, ani jednej nie było.

Jolu, dałam radę obciąć wszystkie gałązki, został goły krzaczor, czekam na męską rękę z piłą.
Korzeni nie będę wykopywać, Odgarnę ziemię pod nim, i tniemy. Jak nie będzie kory, to nowych zielonych nie wypuści.
Po co się mordować.

Edytko, to chyba przez upały. U mnie też jak widzisz, dublet wyszedł. Dziękuję za zaglądanie.

Ulino, Tobie tez dziękuję, ja teraz od przypadku, do przypadku na forum, kiedyś byłam częściej. A to już prawie 15 lat z Ogrodowiskiem. Trzeba się wybrać z wizytą do szefowej.

ElzbietaFranka 23:25, 03 lip 2025

Witam Haniu

Piszesz, że masz opóźnienie w roślinach wszystko nadgoni.
U nas w normie, ale susza nie z tej ziemi. Jeszcze dzisiejszy dzień 38 w cieniu. Teraz przyszedł front i jest 16 stopni.
Pozdrawiam
eda 09:01, 04 lip 2025

Tak Hanuś wariacka pogoda i pracy sporo i u mnie spadek temperatury po upałach aż dziwnie ,choć teraz jakby znów słońce mocniej dawało
trzymaj się zdrowo kochana ...
15 lat !
jacie
Gratuluję serdecznie