Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Milka 16:35, 02 sie 2017

Czyli plaga straszna, u was też taki gwizd i wianie w nocy było?
Anitka 17:57, 02 sie 2017

Madzenka napisał(a)
Sebek jesienne powinny się już w sierpniu zebrać, szybko odrastają. Moje po cięciu dobrze wyglądają jak jeżyki
Na razie nie mam za bardzo czasu aby przejrzeć zdjęcia chyba potrzebuje jeszcze z tydzień
A na razie zaczęłam cięcie bukszpanow .... pierwsze w tym sezonie. Nawet jednej trzeciej jeszcze nie ogarnelam.. najgorsze ze teraz nie mam ani czasu ani ochoty na działanie w ogrodzie w tygodniu. Zostaje przyszły tydzień.
Cieszyłam się ze moje Bukszpany zdrowe, bzdura , jedn cały łysy od grzyba , dwa wyżarta prze gąsienice...

Madzenko, sprawdź swoje bukszpany, bo piszesz, że dwa wyżarte przez gąsienice. W Krakowie pogrom bukszpanowy - szaleje jakaś ćma azjatycka, a tak dokładniej jej gąsienice i robią wielkie spustoszenie. Poniżej link do artykułu:
http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,21923853,motyl-z-azji-zzera-krakowskie-bukszpany-i-nie-ma-na-niego-sposobu.html
i opis z jakiegoś bloga:
http://mmm.drl.pl/ratujemy-bukszpany-cydalima-perspectalis-cma-bukszpanowa/

Sprawa jest dość poważna, a twój watek wiele osób odwiedza, więc może informacja do większej ilości osób dotrze. Ja mieszkam w Krakowie i dopiero z wątku boguslaw_r_ - Ogród Bogusława o tej inwazji się dowiedziałam.
JulkAd 18:06, 02 sie 2017

Madzenka napisał(a)
Na razie relacji nie ma, nawet zdjęc nie przejrzałm. Wpadłam w codzienną rutynę i na odstek nie mogę sie od książek Bondy oderwać. Zaczełam czytac na urlopie teraz musze drugi tom skończyc a gdzie czas na 3 i 4? A na dodatek na urlopie popracować nad masa teraz czas na rzeżbę
Ogród nadal nie ogarnięty, tzn bukszpany i graby nie przycięte... W sobote zdołałam tylko obciać lawendy i seslerie jesienne, ktore jak zwykle sie rozczłapaly...trawnik przed ulewnymi deszczami nawiozłam, surfinie wymieniłam na rozplenice z jezówkami i finito. Ten weekend rózwnież nie zapowiada si, ze ogatnę ogród. No cóz musi byc twardy nie miętki
I wiecie co wcale mnie nie męczy to , ze ogród zarośnięty. Chyba dojrzałam do tego aby w ogrodzie wypoczywać

Czy u Was tez tak strasznie lało? Jakś masakra piła teksańska, przez 2 doby chyba rekord życiowy w opadach deszczu został pobity?

No popatrz u mnie tylko dzisiejszej nocy, całkiem fajnie, ale żeby aż tak?...mój Kuba we Wrocławiu siedzi i mówi, że nic nie padało na Gaju od dwóch dni ...szok co się dzieje z tą pogodą ?
Bonda mówisz Cię wciągnęła?...jeszcze nie doszłam do niej......skończę Mroza...sięgnę i po nią
tulucy 20:30, 02 sie 2017

u mnie urlopowo "niedaleko" od Was wiało, że spać się nie dało
siakowa 20:42, 02 sie 2017

Zaaklimatyzowalas się już? Ogród przygotowany do sesji?
Catalinasdiary 21:13, 02 sie 2017

Marzena, piękne masz róże. Wg cały ogród jest piękny. Podobają mi się proste ramy bukszpanowe, w których się dzieje mam do Ciebie pytanie, jako specjalistki, czy rozpoznajesz może moje róże? https://www.ogrodowisko.pl/watek/99-rozpoznawanie-odmian-roz?page=35
Malgosik 09:06, 03 sie 2017

Madzenka napisał(a)
Sebek jesienne powinny się już w sierpniu zebrać, szybko odrastają. Moje po cięciu dobrze wyglądają jak jeżyki
Na razie nie mam za bardzo czasu aby przejrzeć zdjęcia chyba potrzebuje jeszcze z tydzień
A na razie zaczęłam cięcie bukszpanow .... pierwsze w tym sezonie. Nawet jednej trzeciej jeszcze nie ogarnelam.. najgorsze ze teraz nie mam ani czasu ani ochoty na działanie w ogrodzie w tygodniu. Zostaje przyszły tydzień.
Cieszyłam się ze moje Bukszpany zdrowe, bzdura , jedn cały łysy od grzyba , dwa wyżarta prze gąsienice...

cieszę się, że nie tylko ja mam nieścięte buksy
a gąsienice to otrzep z roślin i pozbieraj
u mojej mamy zjadły wszystkie bukszpany
ona nawet nie zaglądała co im dolega
mają spore możliwości pochłaniania liści
Kawa 10:20, 03 sie 2017

Marzenko pięne miejsca do urlopu
fajnie że odpoczęłaś
macham
Mala_Mi 11:43, 03 sie 2017

Tez mam bukszpany zaatakowane przez ćme bukszpanowa. I wszystkie bukszpany w okolicy tez zjedzone. Jeden atak przezyjs ale nastepnego nie. I to nie grzyb a te gąsienice ćmy ci je zjadły. Mi zaatakowały część. U ciebie padly z poprzednich ataków. Te z gasienicami to z druguego rzutu.Teraz jest ich drugi rzut. A sa 3 w sezonie. Rzadne otrzepywanie nie pomoże. U siebie pisslam o tym gównie wczoraj.
Pszczelarnia 12:19, 03 sie 2017

Madżenn, może jakieś zdjęcia? Kto jak nie Ty tchnie ogrodowy optymizm w nas?

Plagi egipskie - czy będą trwały 40 lat?