Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Mala_Mi 16:56, 03 sie 2017

Malgosik napisał(a)

cieszę się, że nie tylko ja mam nieścięte buksy
a gąsienice to otrzep z roślin i pozbieraj
u mojej mamy zjadły wszystkie bukszpany
ona nawet nie zaglądała co im dolega
mają spore możliwości pochłaniania liści

Są trudne do otrzepani, prawie niemożliwe.. bo z zewnątrz krzew ładny a w środku jest ruina, z gołych gałązek, zaschniętych liści , odchodów i kokonów, wszytko poskręcane i poklejone. Jak spadną w suche liście to wlezą s powrotem. Wyzbierać to jest trudno, ale i tak trzeba i potem spalić ..Jednak to robota na długo, szczególnie jak się ma dużó bukszpanów.
Chciałam zrobić foty i wydarłam kilka gąsienic na wejście przed domem, poszłam po aparat i jak wróciłam to już siedziały w trawniku, przemieszczają się bardzo szybko.
Po ich żerowaniu objawy na buksach jak po chorobie grzybowej.

Mospilan w stężeniu razy dwa zmiótł je z powierzchni bukszpanów. Zlałam solidnie i od środka, a i tak żyły jeszcze przez ok 12 godzin.

Wybierałam je na początku ręcznie i się poddałam.. są tak zakamuflowane, że nie ma opcji by wszytko wybrać. Tak można na kilu sztukach..

Sorki Madżen, że u Ciebie, ale Ciebie ludziska czytają. U mnie moje bukszpany i okoliczne są wszystkie zaatakowane. Posprawdzałam u kogo tylko by nie były w okolicy

Sprawa jest poważna. I chyba pora na zmianę wyglądu ogrodu, bo pryskać co 2 tygodnie nie mam zamiaru, a tyle trzeba by uchować bukszpany w całości. Raz przyleciało i już nie odleci.. jak stonka
hanka_andrus 17:55, 03 sie 2017

No i tu jest pies pogrzebany, w południowej Europie bukszpanów nie sadzą. Ja swoje chyba też wywalę, chociaż moje są zdrowe. Pozbędę się póki mam siłę je wykopać.
A obwódki zrobię z trawek.
Anitka 18:12, 03 sie 2017

hanka_andrus napisał(a)
No i tu jest pies pogrzebany, w południowej Europie bukszpanów nie sadzą. Ja swoje chyba też wywalę, chociaż moje są zdrowe. Pozbędę się póki mam siłę je wykopać.
A obwódki zrobię z trawek.

We Włoszech, Austrii, Chorwacji i Słowacji ta ćma już spore szkody poczyniła. Nawet bukszpany do Soczi na igrzyska z Włoch przywiezione zostały całkowici prze te gąsienice zniszczone. Ja też już się zastanawiam na co 35 kulek i 30 m obwódki wymienię, bo u nas w Krakowie ta gąsienica robi niezłe spustoszenie.
Malgosik 08:06, 04 sie 2017

dziewczyny nie straszcie
u mnie nie ma, a mam sporo buksów
chyba się załamię
muszę obserwować i pryskać jakby co
Madzenka 21:29, 05 sie 2017

Mała Mi dzięki za podpowiedź w sprawie bukszpanów
Dzisiaj wreszcie po miesiącu weszłam podziałać w ogrodzie. Plaga gąsienic, bukszpany powyżerane strasznie. Na wierzchu ładne nowe przyrosty a po obcięciu wyszły łyse połacie. Jutro robię oprysk Mospilanem. W tym roku w ogóle chemii nie stosowałam a teraz to jakiś pogrom będzie... Na bukszpanach oprócz gąsienic przędziorki. Ale żeby nie było stresu nie mam. Na bukszpanach i ogrodzie życie się nie kończy
A jak nie pomoże to wymienię bukszpany na trawy.... Na razie jeszcze jako tako wyglądają. Póki sa pokaże zdjęcia

Zawsze moga zostac same trawy

Ps. esteci niech nie patrzą bo po cieciu nie zdążyłam odkurzyć resztek. M zawładnął przedłużaczem do kancikowania brzegów trawnika
AsiaK_Z 21:37, 05 sie 2017

Dzięki "resztkom" ogród jest taki prawdziwy trawy faktycznie robią dobrą robotę, muszę powiększyć kolekcję
Magda70 21:37, 05 sie 2017

Też uważam , ze mogą same trawy zostać...nie mam nic przeciwko

Ja nie estetka więc patrzę.
pawel2806 21:37, 05 sie 2017

Jak ja Panią dobrze rozumiem mieszkam pod Krakowem i wczoraj wszystkie bukszpany opryskałem a trochę tego jest. ogród jak zwykle zachwyca
Madzenka 21:42, 05 sie 2017

Skoro jeszcze są bukszpany....

MirellaB 21:50, 05 sie 2017

Jak się skusiłam na moje pierwsze bukszpany to piszecie, że z nich zrezygnujecie
Jak źle się zacznie dziać z moimi to walczyć o nie nie będę - wymienię na kosodrzewinę.