Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Patrycja_KG_Lu 08:49, 15 wrz 2025

Agatorek dobrze pisze. Nasz kierownik budowy nawet humusu nie pozwolił koparce ściągnąć po otrzymaniu pozwolenia na budowę dopóki 30 dni nie upłynęło od zgłoszenia rozpoczęcia robót do odpowiedniego urzędu.
TAR 09:11, 15 wrz 2025

Oczywiscie, ze te sprawe trzeba zglosic w Gminie i nadzorze, najlepiej jakbys miala jakiegos inspektora nadzoru budowlanego i on w Twoim imieniu napisałby zgloszenie. Absolutnie nie mozna niwelowac terenu jesli to zagraza lub obniza wartosc dzialki / nieruchomosci w sasiedztwie. W porzednim miejscu zamieszkania 2 sasiadow mialo i oni zglaszali. Pan "niwelator" musial przywrocic poprzedni stan lub zrobic murki. Tylko to trzeba teraz dopilnowac.

Swoja droga brak temu komus rozumu albo to typowy egoista myslacy jedynie o wlasnych 4 literach. Wielki"inwestor", ktory sie buduje i chwali, ze kastingi robi. A to tylko żalosny partacz.
Monia81 14:32, 15 wrz 2025

Dzięki wielkie najlepsze jeszcze to, że okazało się, że działki leżą na obszarze chronionego krajobrazu ( sama jakoś o tym nie wiedziałam) i nie można tak sobie samemu zadecydować, mimo, że sąsiad mi powiedział w rozmowie, cytuję: na swojej działce mogę zrobić wszystko.
No i lekko nie będzie bo sprawa idzie przez Zespół parków krajobrazowych i będzie zbadane pod kątem m.in. złamania zakazu zniejształcenia rzeźby terenu.
Chciałam pogadać po dobroci, ale jak mi ktoś mówi, że on na swoim może robić co chce i nie interesuje go też co w planie zagospodarowania jest, to mi się podnosi.
TAR 14:46, 15 wrz 2025

Dobrze by bylo gdybys miala jakies zdjecia sprzed i po ingerencji tego ignoranta.
Monia81 15:26, 15 wrz 2025

Mam fotki, wszystko udokumentowane pismo złożone.
TAR 15:43, 15 wrz 2025

I bardzo dobrze. Nie mozna nad takimi sprawami przechodzic do porzadku dziennego, bo wlasnie zrobilo sie takie rozpasanie u nas.
Agatorek 18:11, 15 wrz 2025

Monia81 napisał(a)
Mam fotki, wszystko udokumentowane pismo złożone.

No i super , trzymam kciuki.

Ja dopóki nie złożyłam zgłoszenia o rozpoczęciu robót, to nie mówiłam nic firmie budowlanej, żeby ich nie korciło czegoś robić przed tym terminem .
Magara 22:58, 16 wrz 2025

Monia, trzymam kciuki za powodzenie akcji "donosicielskiej"

Jak słyszę "na mojej ziemi mogę robić co zechcę" to krew mnie zalewa...
Takie zapomniane hasło mi się wtedy nasuwa:
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka".

Wielka szkoda, że tak mało ludzi w naszym społeczeństwie ma włączony tryb "myślenie"
Monia81 07:05, 17 wrz 2025

W rozmowie z sąsiadem grzecznie uprzedziłam, że sobie wszystko sprawdzę, coby miał jednak świadomość, że najpierw trzeba się zapoznać z warunkami i tym co można zrobić a później dopiero działać a niestety wielu najpierw zaczyna z drugiej strony działki leżą na terenie parku krajobrazowego pod ochroną, więc zobaczymy co będzie dalej, ja po prostu nie chcę zjechać ze swoją działką do niego.
Monia81 07:08, 17 wrz 2025

Jakoś przez tą sytuację nie chce mi się w ogrodzie nic robić, ale z racji że idzie jesień, to zdołuję doniczunie z roślinkami i na wiosnę dopiero na docelowe miejsce parę fotek ogrodu, żeby coś zostało ku pamięci