Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony zielonym pogania :)

Zielony zielonym pogania :)

Lulilaj 11:58, 10 sie 2017

asiak napisał(a)

A na co dobry jest ten syropek?

Asiu, ja na razie będę testować (pierwszy raz robiłam). Ale jedno jest pewne, jest pyszny
Lulilaj 12:07, 10 sie 2017

Krakus napisał(a)
fajnie działacie przeczytałem i pod wrażeniem jestem ile udało wam się zrobić w tym roku...
działasz też z głową i powoli szykujesz stanowiska za radą Toszki i innych mądrych ogrodników...nie każdy (no np ja ) robi to jak trzeba...będę podglądać i kibicować...

co mogę ci poradzić to tuje wszędzie to moze byc monotonnie...jak masz możliwości to może z serbami poszalej bo fajnie urozmaicają ciągi żywopłotowe...
lub cisy jak tam gdzieś czytałem...
z drzewami mam ten sam problem...nie wiem na co się zdecydować...

Witaj
Dziękujemy . Mi się wydaje, że i tak za mało bo chciałoby się jeszcze i jeszcze... Ale trzeba mierzyć siły (i fundusze ) na zamiary - tego się trzymam . Dlatego zawzięłam się i pomimo walki z sobą samą (bom w gorącej wodzie kąpana ) trzymam się swojego misternego planu .

Co do żywopłotów: chciałam wprowadzić takie urozmaicenie ale po dyskusji nad rabatą (ta w kształcie litery "L") stwierdziłam, że jeśli chodzi o same granice działki (czyli dokoła) chyba zainwestuje w tuje, natomiast widziałabym np. cisy może choinę kanadyjską jako żywopłot dla konkretnej rabaty (np. żywopłocik z cisów przy kominach oczyszczalni). Ale myślenie zostawiam sobie na zimę...

anna_t 12:09, 10 sie 2017

Ja dzisiaj kwitnące hortensje przesadziłam a rozplenice tydzień temu dzieliłam i to nie było najlepsze dla nich. Ale najważniejsze żeby zdążyły się ukorzenic do zimy i przezimowaly. Ładnych w tym roku nie muszę mieć, już się cierpliwości nauczyłam
Lulilaj 12:15, 10 sie 2017

anna_t napisał(a)
już się cierpliwości nauczyłam

A to wcale łatwe nie jest Za to przyszły rok zrekompensuje ten czas z nawiązką
Ja mam te bukszpany do przesadzenia (które mają być mi darowane ) ale podobno to większe sztuki więc troszkę boję się ryzykować...

Makusia 13:56, 10 sie 2017

Lulilaj napisał(a)

A to wcale łatwe nie jest Za to przyszły rok zrekompensuje ten czas z nawiązką
Ja mam te bukszpany do przesadzenia (które mają być mi darowane ) ale podobno to większe sztuki więc troszkę boję się ryzykować...

Łłłiii tam! Namocz bryłę, kop wieczorkiem, zacieniuj, podlej ukorzeniaczem, lej im wody i będzie git Tam myślę, ale odpowiedzialności za to nie biorę
anna_t 18:00, 10 sie 2017

Powiem ci że ja teraz dopiero po dwóch latach sadzę rośliny w docelowe miejsca, wkoncu wiem jak chce i liczę że przyszły rok będzie wkoncu zadowalający
Lulilaj 10:44, 25 paź 2017

Witajcie
Jako, że bardzo zaniedbałam się ogrodowiskowo powolutku nadrabiam zaległości .

Zacznę od mojego cudnego , intensywnego trzy tygodniowego urlopu .
Pierwsze dwa dni – odświeżenie salonu . Efekt jak dla mnie zdecydowanie na plus .
Później mega fajna rodzinna wycieczka do Zakopanego (chyba eM wyczuł że troszkę Wam pozazdrościłam). Udało się nam też zajrzeć do Rabkolandii a w drodze powrotnej do krakowskiego zoo.
Na życzenie mojej córci po raz kolejny odwiedziliśmy mój ukochany zamek w Krasiczynie (polecam każdemu ). Choć muszę się przyznać, że w lochach i wieży zamkowej byłam pierwszy raz…
Pozostałe dni urlopu przeznaczyłam na prace ziemne. Posadziłam tuje (które nie wiedzieć czemu teraz zaczynają mi brązowieć . Rozsypałam obornik i mączkę bazaltową. Na rabacie o której rozmawiałyśmy wcześniej w części dla kwasolubów dodałam igły świerkowe. To wszystko zostało przekopane i zdążyłam jeszcze zasiać łubin jako poplon. Na dzień dzisiejszy ziemia została przekopana z poplonem i czeka na wiosnę .
Aha jeśli Toszka tu zaglądnie . Kiedy powinnam sypnąć siarką? Jeszcze teraz czy już na wiosnę?

A ponadto to eMuś dokończył murek . Za daszki posłużyła podmurówka betonowa, która została z ogrodzenia. Jeszcze dwie musimy dokupić ale efekt jest super. Mega uściski dla Asi – Makadamii za pomysł. Uwielbiam go (zresztą nie tylko ja hihihi).

Doczekaliśmy się też bram i furtki, choć na montaż napędu czekamy już drugi miesiąc…

Udało mi się przejąć bukszpany . Na razie posadziłam je obok domu, na mojej pierwszej rabatce tak jak tulipany.

Spróbuje wstawić jakieś zdjęcia...
Lulilaj 10:49, 25 paź 2017

Moje bukszpany
Lulilaj 10:51, 25 paź 2017

Murek oczywiscie jest prosty. Próbowałam zrobić zdjęcie panoramiczne...
Lulilaj 10:55, 25 paź 2017

Na chwasty nie patrzymy.Kora jeszcze przede mną.Teraz zaczynają ni brazowiec nie wiem dlaczego