Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony zielonym pogania :)

Zielony zielonym pogania :)

Lulilaj 09:08, 09 sie 2017

Makusia napisał(a)

Ja również poproszę o przepis- nurtuje mnie ten syrop z mięty. Do czego go potem wykorzystujecie?

Bardzo proszę Przepis od Grodzi

ok. 30 gałązek mięty

2l wody

sok z połówki cytryny

pół kg cukru

Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu dodać opłukaną miętę, przykryć i odstawić na całą dobę. Następnie usunąć miętę, syrop przecedzić dodać sok z cytryny i zagotować. Rozlać do butelek gorący syrop. Pasteryzować 5 minut.

Marta dziewczyny pisały, że dodają go do herbatki, można pewnie zrobić też sobie lemoniadę zimą (ja w sezonie dodaje do wody miętę, cytrynę i miód, a w zimie pewnie można dać cytrynę i ten syrop).

Ciekawa jestem czy nada się na dolegliwości żołądkowe u dzieci (w końcu na bolący brzuszek nie ma nic lepszego niż herbatka miętowa ).
W razie "w" będę testować
nawigatorka 09:12, 09 sie 2017

Lemoniada teka jak piszesz robię codziennie. Miód nawet na wakacje wzielam i słoik w dwa tygodnie poszedł
Miętę ja susze w całych gałęziach. I takie wkładam później do herbaty.
Lulilaj 09:16, 09 sie 2017

nawigatorka napisał(a)
Lemoniada teka jak piszesz robię codziennie. Miód nawet na wakacje wzielam i słoik w dwa tygodnie poszedł
Miętę ja susze w całych gałęziach. I takie wkładam później do herbaty.

Nie ma nic lepszego na upały .
Asiu a miętę suszysz z kwiatkami?

Ja dostałam kiedyś słoiczek suchej od siostry ale tylko liście i na prawdę nie da się porównać tego smaku z taką z apteki...
iwonkap 11:13, 09 sie 2017

Zaglądam i czytam i uczę sie z rad Toszki i Twoich poczynań, z tym tempem ogrod będzie raz dwa

Toszka napisał(a)
Bukszpanom trzeba miejscówkę naszykować. Wczesniej, tak by bardzo szybko wykopać i posadzić. Ważne by korzenie nie przeschły. Dzień wczesniej trzeba bardzo obficie podlać. W dwóch turach. Bryła korzeniowa musi być jak największa - to jest klucz do sukcesu. Bukszpan jest wdzięcznym obiektem do przesadzania, byle nie w upały i z zachowaniem powyższych zasad. Do sporo szerszego i głębszego dołka mieszanina kompostu, mączki, obornika (nie granulat), kory.

Toszko jako ze jest o przesadzaniu to podpytam bo mam kilka roślin do przesadzenia i nie wiem czy teraz, czy pozniej czy wiosną - żurawka, trawki amazon mist i sesleria oraz borówka amerykanska i poziomki. Misze zrobić mala przeprowadzkę i tak szukam najlepszego czasu Hortensje wiosna pewnie najlepiej ?
Makusia 12:15, 09 sie 2017

ok. 30 gałązek mięty

2l wody

sok z połówki cytryny

pół kg cukru

Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu dodać opłukaną miętę, przykryć i odstawić na całą dobę. Następnie usunąć miętę, syrop przecedzić dodać sok z cytryny i zagotować. Rozlać do butelek gorący syrop. Pasteryzować 5 minut.

Bardzo dziękuję- skorzystam
asiak 12:23, 09 sie 2017

Makusia napisał(a)

A na co dobry jest ten syropek?
Krakus 12:28, 09 sie 2017

fajnie działacie przeczytałem i pod wrażeniem jestem ile udało wam się zrobić w tym roku...
działasz też z głową i powoli szykujesz stanowiska za radą Toszki i innych mądrych ogrodników...nie każdy (no np ja ) robi to jak trzeba...będę podglądać i kibicować...

co mogę ci poradzić to tuje wszędzie to moze byc monotonnie...jak masz możliwości to może z serbami poszalej bo fajnie urozmaicają ciągi żywopłotowe...
lub cisy jak tam gdzieś czytałem...
z drzewami mam ten sam problem...nie wiem na co się zdecydować...

Toszka 12:59, 09 sie 2017

iwonkap napisał(a)
Zaglądam i czytam i uczę sie z rad Toszki i Twoich poczynań, z tym tempem ogrod będzie raz dwa

Toszko jako ze jest o przesadzaniu to podpytam bo mam kilka roślin do przesadzenia i nie wiem czy teraz, czy pozniej czy wiosną - żurawka, trawki amazon mist i sesleria oraz borówka amerykanska i poziomki. Misze zrobić mala przeprowadzkę i tak szukam najlepszego czasu Hortensje wiosna pewnie najlepiej ?

Ogólnie byliny dzieli się lub przesadza własnie teraz, w sierpniu. Poziomki także. Borówkę teraz tez mozesz, byle nie w upały - mocno podlewaj. Ostrożnie wykop, bo ona ma delikatne korzenie i nie lubi grzebania w nich.

Na trawy to oststni dzwonek, bo wchodzą w fazę kwitnienia i na tym są skupione, a nie na korzenieniu na zimę. Teraz - szybko, póki czas
Lulilaj 11:56, 10 sie 2017

iwonkap napisał(a)

Oj, tak raz, dwa to chyba nie ale mam nadzieję, że w najbliższej pięciolatce się uda .
Witaj
Lulilaj 11:57, 10 sie 2017

Makusia napisał(a)

Na zdrowie