Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Mala_Mi 16:18, 02 maj 2017

Kacha123 napisał(a)
Aniu, przeczytałam z przykrością, jakie duże straty u Ciebie
Dobrze, że masz tyle wszelakiego dobra, to się trochę te straty zgubią, ale i tak może człowieka trafić! Z tulipanami u mnie w drugim sezonie widać, że te zwykłe super powtórzyły kwitnienie, a te bardziej wyrafinowane porażka - mało i jeszcze jakieś zdziczałe Przynajmniej już wiem, że lepiej inwestować w prostotę
Pozdrawiam Cię!

Nawet eM stwierdził, że dobrze, że mamy dużo niezapominajek to chociaż coś kwitnie

Nie tylko RH CW dostały po pąkach i nic z nich nie będzie.. moje najwcześniejsze żółte też ani jednego kwiatka nie będzie , Zresztą o tej porze to one już przekwitały.

Berberys Julianny też poszedł w całości... może z korzenia odbije, ale ja jestem za tym by w całości je wyrzucić.. miały 1,8m wysokości.. narzekałam, że za dużo.. o ej porze pięknie kwitły.. i były zimozielone.. ogniki za berberysem też w większości zmarzły... i lista długa... trudno ..

Mala_Mi 16:19, 02 maj 2017

Mathildis napisał(a)
Podsumowanie wczesnowiosenne niezbyt optymistyczne, ale miejmy nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej.

P.S. Pozdrawiam serdecznie i melduję, że nowy wątek przeczytany od A do Z

już nic ciekawego nie ma.. i wszytko to co rok temu.. patrzę na foty w latach i już nawet nie wiem z którego roku foto .. różnią się detalami..

Mala_Mi 16:21, 02 maj 2017

mira napisał(a)
U mnie wymarzło tez sporo, najbardziej jojdolę nad różami, a wrzosy wymieniam na azalie.
Cioci zepsuł się dziś kran i musieliśmy jechać z pomocą i co...jakoś przypadkiem korzystając z transportu i sponsora zajechałam na Milocińską, cholercia tam tracę rozum

miłych snów i słoneczka

Ha, ha, ha......... jak ja

Twoja kota jeździ w taczkach... moja też by chciała..

Mala_Mi 16:28, 02 maj 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mój starszy ciężko obrażony bo nie zgodziliśmy się by spał w namiocie w ogrodzie dzisiaj, na tej zimnej mokrej ziemi Może się do jutra odobrazi

To trzeba dobą karimatę i od ziemi nie ciągnie.. akurat tu to stoję po stronie młodego najstarszego.. bo jeszcze kilka lat temu każdy weekend majowy był pod namiotem.. czasem zakończony w śniegu.. z dzieckiem My rozpacz jak namiot skapować do malucha, a młody radocha, że bałwana ulepi

AgnieszkaW 16:39, 02 maj 2017

Aniu, czytam o stratach po zimie - oj smutno nam z tego powodu. U mnie też wegetacja opóźniona tak ze trzy tygodnie, jeszcze łyso na rabatach, trawy dopiero ledwo zaczynają ruszać, miłorząb i buk się uratowały, bo jeszcze nie zdążyły wypuścić liści, to samo z hostami. Róża Eden Rose pięknie przezimowała pod gałęziami świerkowymi, po czym w kwietniu... zmarzła do gruntu, Nigry i jedna pęchęrznica na pniu padły - dziwny ten rok...

Ps
Lawendy uratowane, bo z braku "siły roboczej" i czasu ścięłam je dopiero kilka dni temu, no to się uratowały, nie zmarzły.

Ściskam bardzo ciepło w ten deszczowy dzień
Mala_Mi 16:51, 02 maj 2017

Basilikum napisał(a)

Epimedium lubi cien wiec krzaki jak najbardziej wlasnie sobie kupilam i rozmyslam gdzie posadzic

w zeszlym roku maialm kepke tulipanow, wykopalam, przesuszylam, posadzilam i mam pol kepki

Mam Baleriny co rosną od 8 lat, są już słabe, ale są... posadziłam Baleriny w innym miejscu i po roku miałam połowę, a po dwóch ze 100 szt. jest może 5.

Te papuzie tkwią w jednym miejscu 5 lat, ani więcej ani mniej..

AgnieszkaW 17:07, 02 maj 2017

Aniu, czy epimedium wytrzymuje na suchym podłożu? Jak rośnie u Ciebie?
Mala_Mi 17:08, 02 maj 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, czytam o stratach po zimie - oj smutno nam z tego powodu. U mnie też wegetacja opóźniona tak ze trzy tygodnie, jeszcze łyso na rabatach, trawy dopiero ledwo zaczynają ruszać, miłorząb i buk się uratowały, bo jeszcze nie zdążyły wypuścić liści, to samo z hostami. Róża Eden Rose pięknie przezimowała pod gałęziami świerkowymi, po czym w kwietniu... zmarzła do gruntu, Nigry i jedna pęchęrznica na pniu padły - dziwny ten rok...

Ps
Lawendy uratowane, bo z braku "siły roboczej" i czasu ścięłam je dopiero kilka dni temu, no to się uratowały, nie zmarzły.

Ściskam bardzo ciepło w ten deszczowy dzień

A u nas o dziwo nie pada, a zapowiadali, jest pochmurno.

A to 3 lata temu

Mala_Mi 17:17, 02 maj 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, czy epimedium wytrzymuje na suchym podłożu? Jak rośnie u Ciebie?

Teoretycznie powinien mieć bardzo sucho... bo rośnie na podwyższeniu pomiędzy RH i jodłami.. jodły to pijaki, a rh ma podlewanie kroplowe ale w obrębie tylko środka krzewu i wątpię czy coś dolatuje do epimedium. Trzeba Bogdzi zapytać. Szukam czegoś na cienistą rabatę pod brzozą i też tak sobie o nim pomyślałam.. lub ułudka, ale mam obiekcje co do ułudki czy da radę.

Róże dostały po przyrostach ale widzę, że się zbierają.. oczywiście te co przeżyły..jak już Graham Thoma ledwo zipie to szok..

Patrzę na foty z przestrzeni kilku lat.. i ten rok wybitnie jest u mnie też o co najmniej 2 tygodnie do tyłu. Róże o tej porze to już miałam zieloniutkie i w liściach całe.. ale to może dobrze, że się nie spieszyły, to mniej oberwały.

AgnieszkaW 17:28, 02 maj 2017

Dzięki za odpowiedź, muszę jeszcze Bogdzię podpytać, a róże oberwały, to fakt. Wbrew pozorom fajnie przezimowała tę zimną zimę i wiosnę "Munstead Wood", o wiele lepiej niż Boniki.

Ps fotki porównawcze z Muminkiem urocze