a wszyscy się dziwią gdy mówie, ze soki są niezbyt zdrowe co do jakości produktów to także większość ryb nie powinna byc jadana. Niestety. ale w tym zagadnieniu polecam książkę Hipokryzja
Miałam kilka karp.To podobnie jak ziemniak raczej roślina do uprawy na większym obszarze. Miałam zielone i białe. Mieszkam na Dolnym Śląsku. Problemów z przemarzaniem nie było. Na terenie Polski towarową produkcję prowadzi się w Wielkopolsce.
Starzy mieszkańcy okolicznych wsi wspominali mi, że kiedy przyjechali ze wschodu na ziemie odzyskane natknęli się na dziwne wały ziemi, z których wiosną wyrastało coś podobnego do asparagusa. Nie wiedzieli, co to i zaorywali.
W szklarniach ogórki prowadzi się jako pnącze. Analogicznie obok skrzyni można postawić kratkę, do której da się podwiązać pędy ogórków. Zyskuje się miejsce w skrzyni na inne nasadzenia.
Sądzę, że nie należy popadać w przesadę. Soki owocowe zawierają po prostu sporo cukru w postaci fruktozy, a te kupne są dodatkowo dosładzane. Są kaloryczne. W dobie walki z plagą otyłości zwraca się na to większą uwagę.
A z rybami Navi ma rację. Zmieniły się zalecenia światowej organizacji zdrowia (WHO). Ze względu na zanieczyszczenie mięsa ryb związkami rtęci i innymi metalami ciężkimi, dopuszcza się ich jedzenie raz na dwa tygodnie.
fruktoza to raczej ten dobry cukier więc jeśli tylko to nie kupny sok właśnei dosładzany to raczej można pić?
choć u mnie i tak króluje woda mineralna, do tego stopnia dziewczynki moje juz nauczone że czasem afera jest że nawet owocową herbatkę chce im dać
w sumei pewnie w tej herbatce też owoców tyle co kot napłakał
z rybami mnie dziewczyny zszokowałyście ja tylko łososia norweskiego kupuje, zazwyczaj te tacki z lidla. on też bee?
Norweskie łososie hodowlane, są przetrzymywane w klatkach, karmione paszą z antybiotykami i barwnikami, a w ich mięsie znajdują się szkodliwe dioksyny i metale ciężkie. Najlepsze są łososie dzikie z oceanu pacyficzne czy atlantyckie.
To tak jak z rybkami hodowanymi np. w Chinach. Kiedyś bardzo popularna w Polsce panga jest hodowana w ściekach.
Mialam pomysł ze dwa lata temu aby jedną ze skrzyń przeznaczyć na szparagi...ale jak zaczelam czytać, że mogą u nas przemarzać to mi się odechciało. U nas na północy jednak chłodniej
Bawiłam się też z karczochem. Nie przezimował mimo , że był okryty. Więc szparagi sobie odpuściłam.
Ale gdybym tak skrzynię zostawła jedną okrytą folią na zimę???
hmm..możę jeszcze się skuszę.