Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

Magda70 21:47, 09 lis 2017

Filemon24 napisał(a)
Widzę temat zdrowego żywienia mam kilka książek na ten temat i to takich bardzo ekstremalnych ciężko to w życie wprowadzić bo tak na prawdę trzeba by z wielu produktów zrezygnować zupełnie
Idąc tokiem rozumowania zdrowa żywność i to co czytałam w owych książkach trzeba przede wszystkim skupić się na regionalnych produktach i krajowych warzywach i owocach! Soja - totalne zło, ryż też nie bardzo bo uprawiany na bardzo zanieczyszczonych chińskich glebach! - o tym wiele osób nie mówi.
Bardzo zdrowe są pestki nasion zwłaszcz naszych Polskich

Ja teraz tez pije zdrowe koktajle ( soki nie sa dla nas zdrowe) koktajle z warzyw np jarmuż pietruszka i banan ( bez banana niejadalne )

jarmuż z jablkiem...polecam pyyyychchaaa
nawigatorka 22:14, 09 lis 2017

a wszyscy się dziwią gdy mówie, ze soki są niezbyt zdrowe co do jakości produktów to także większość ryb nie powinna byc jadana. Niestety. ale w tym zagadnieniu polecam książkę Hipokryzja
anna_t 22:27, 09 lis 2017

ja nie wiedzialam że soki sa niezdrowe..czemu? boz owoców?ze za kwaśne?

Asia pewnie ksiązki nie kupię bo lista tych do zakupu juz za dluga, zdradź trochę teori
Gruszka_na_w... 22:47, 09 lis 2017

Magda70 napisał(a)

Haniu, a masz szparagi??

Miałam kilka karp.To podobnie jak ziemniak raczej roślina do uprawy na większym obszarze. Miałam zielone i białe. Mieszkam na Dolnym Śląsku. Problemów z przemarzaniem nie było. Na terenie Polski towarową produkcję prowadzi się w Wielkopolsce.
Starzy mieszkańcy okolicznych wsi wspominali mi, że kiedy przyjechali ze wschodu na ziemie odzyskane natknęli się na dziwne wały ziemi, z których wiosną wyrastało coś podobnego do asparagusa. Nie wiedzieli, co to i zaorywali.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:52, 09 lis 2017

Lulilaj napisał(a)

Aha. Zaintrygowała mnie kratka dla ogórków. możecie rozwinąć temat?

W szklarniach ogórki prowadzi się jako pnącze. Analogicznie obok skrzyni można postawić kratkę, do której da się podwiązać pędy ogórków. Zyskuje się miejsce w skrzyni na inne nasadzenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:05, 09 lis 2017

anna_t napisał(a)
ja nie wiedzialam że soki sa niezdrowe..czemu? boz owoców?ze za kwaśne?

Sądzę, że nie należy popadać w przesadę. Soki owocowe zawierają po prostu sporo cukru w postaci fruktozy, a te kupne są dodatkowo dosładzane. Są kaloryczne. W dobie walki z plagą otyłości zwraca się na to większą uwagę.
A z rybami Navi ma rację. Zmieniły się zalecenia światowej organizacji zdrowia (WHO). Ze względu na zanieczyszczenie mięsa ryb związkami rtęci i innymi metalami ciężkimi, dopuszcza się ich jedzenie raz na dwa tygodnie.
anna_t 07:22, 10 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sądzę, że nie należy popadać w przesadę. Soki owocowe zawierają po prostu sporo cukru w postaci fruktozy, a te kupne są dodatkowo dosładzane. Są kaloryczne. W dobie walki z plagą otyłości zwraca się na to większą uwagę.
A z rybami Navi ma rację. Zmieniły się zalecenia światowej organizacji zdrowia (WHO). Ze względu na zanieczyszczenie mięsa ryb związkami rtęci i innymi metalami ciężkimi, dopuszcza się ich jedzenie raz na dwa tygodnie.

fruktoza to raczej ten dobry cukier więc jeśli tylko to nie kupny sok właśnei dosładzany to raczej można pić?
choć u mnie i tak króluje woda mineralna, do tego stopnia dziewczynki moje juz nauczone że czasem afera jest że nawet owocową herbatkę chce im dać
w sumei pewnie w tej herbatce też owoców tyle co kot napłakał

z rybami mnie dziewczyny zszokowałyście ja tylko łososia norweskiego kupuje, zazwyczaj te tacki z lidla. on też bee?
08:00, 10 lis 2017
ooo ryby nie raz w tygodniu, to się pocieszyłam, ja z kolei lubię dorsza atlantyckiego i halibuta.
AnnaCh 08:54, 10 lis 2017

Norweskie łososie hodowlane, są przetrzymywane w klatkach, karmione paszą z antybiotykami i barwnikami, a w ich mięsie znajdują się szkodliwe dioksyny i metale ciężkie. Najlepsze są łososie dzikie z oceanu pacyficzne czy atlantyckie.
To tak jak z rybkami hodowanymi np. w Chinach. Kiedyś bardzo popularna w Polsce panga jest hodowana w ściekach.
Magda70 09:06, 10 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miałam kilka karp.To podobnie jak ziemniak raczej roślina do uprawy na większym obszarze. Miałam zielone i białe. Mieszkam na Dolnym Śląsku. Problemów z przemarzaniem nie było. Na terenie Polski towarową produkcję prowadzi się w Wielkopolsce.
Starzy mieszkańcy okolicznych wsi wspominali mi, że kiedy przyjechali ze wschodu na ziemie odzyskane natknęli się na dziwne wały ziemi, z których wiosną wyrastało coś podobnego do asparagusa. Nie wiedzieli, co to i zaorywali.

Mialam pomysł ze dwa lata temu aby jedną ze skrzyń przeznaczyć na szparagi...ale jak zaczelam czytać, że mogą u nas przemarzać to mi się odechciało. U nas na północy jednak chłodniej
Bawiłam się też z karczochem. Nie przezimował mimo , że był okryty. Więc szparagi sobie odpuściłam.
Ale gdybym tak skrzynię zostawła jedną okrytą folią na zimę???
hmm..możę jeszcze się skuszę.

A skoro mialaś kilka karp to czemu już nie masz??