wiesz co niewiem czy nei zrobię tak że najpierw sobie parę przepisow fajnych znajdę, zrobie i potem pod nie posadzę. co myslisz?
takie na ta chwilę pewniaki które jemy w dużych ilościach to:
cukinia, czosnek, buraki, salaty, szpinak
musze spróbowac jarmuzu, szparagów, brukselki - no wlaśnie uprawia ktoś?
rzodkiewka, cebula na szczypior, natka - to sa warzywa których teraz nie kupuje bo zawsze mi pół zostaje i wiednie a chcialabym miec zawsze świeże więc tez chyba bym spróbowala
Aniu, najpierw odpowiedz sobie na pytanie, ile i jakich warzyw potrzebujesz, czy gotujesz w domu codzienne obiady, czy tylko weekendowo, czy interesuje Cie robienie przetworów z warzyw.
Jeśli to Twoje pierwsze próby z warzywnikiem, to najlepiej posiać/ posadzić coś łatwego w uprawie.
Przeznacz sobie pół skrzyni na zioła/rośliny liściaste. Wiosną, w marcu kup tzw. cebulkę dymkę w woreczku 1/2 kg. Powtykaj w ziemie w odstępach 8-10 cm. Będziesz z niej miała szczypiorek, a w lipcu cebulę. Pod koniec kwietnia kup w markecie jedną doniczkę bazylii. Podziel sadzonkę na 4-5 części i powsadzaj co 30 cm. Będziesz miała listki przez cały sezon. Kwiaty ścinaj, to dłużej będzie miała ładne liście. W marcu wysiej rządek koperku i rządek pietruszki naciowej. Kup sadzonkę lubczyku i wsadź. W maju na lokalnym ryneczku kup sobie 5 sadzonek sałaty masłowej, kilka selerów i kilkanaście porów. Sałatę obrywaj z kolejnych listków, nowe wciąż będą przyrastać. W czerwcu już można korzystać z listków selera, porów, lubczyka, pietruszki. Rzodkiewkę wymieszaj z marchwią i wysiej w marcu w jednym rządku.
Rzodkiewka wschodzi szybko, a marchew długo. Łatwiej pielić. Fajna jest rzodkiewka w kształcie sopelków.
Około 15 kwietnia wysiewa się fasolkę szparagową i buraki. Te drugie najsmaczniejsze są w odmianie Opolski. Nasionka siej rzadko. Dla ogórków warto postawić przy skrzyni kratkę. Sieje się je na początku maja. Dla dzieciaków można posadzić kilka krzaków poziomek. Owocują od czerwca do jesieni.
Edit: szparagi to rośliny okopowe. Aby cieszyć się w maju szparagami, trzeba kilku lat na wyhodowanie solidnej karpy w kopcu o wysokości około 70 cm. Odkopuje się warstwę ziemi z górki i szuka świeżych kiełków szparaga. Odcina się kiełek i zakopuje z powrotem. I tak przez 3 tygodnie.
O kurcze ale temat żarełkowy się trafił Niestety nic nie doradzę ani nie polecę bo jestem w trakcie zmiany diety żywieniowej i mam straszny bałagan w głowie bo okazało się że całe życie źle się odżywiałam i teraz mam rozwaloną śledzionę i muszę ją doprowadzić do porządku by normalnie funkcjonować.
Nie będę się więc wypowiadać ale powodzenia życzę
Ps. Wbrew pozorom uprawa pomidorów jest bardzo prosta. Trochę pracy na początku bo trzeba nasiona przygotować, posiać potem rozsady zrobić (nawet kilka razy) ale jak już wsadzisz do ziemi to tylko podlewałam a one same rosły. Na koniec sezonu dopiero zaczęły chorować ale to już końcówka była i pomidorów miałam po czubek głowy
Wielu rzeczy mi już nie wolno np. słodyczy, surowych warzyw i owoców (no chyba że jest na nie sezon), zimnej wody, kwaśnych przetworów i ogólnie wszystkiego co wychładza organizm ale przede wszystkim nabiału i cytrusów. Od zawsze mam zimne dłonie i stopy i teraz mam już duży problem i różne skutki uboczne - bardzo uciążliwe.
Niestety każdy lekarz mówi mi że wszystko jest okej ale ja czuję się coraz gorzej.
W tej diecie trzeba wiedzieć jak, co i z czym łączyć. Całą swoją rodzinę przerzucam na tą dietę bo córki nie mogę wyleczyć z atopowego zapalenia skóry a znajomi tą dietą swoją wyleczyli i od lat mają spokój.
I tyle mogę powiedzieć. Czekam na książki które zamówiłam by uczyć się więcej.
A z bazylii to kup sobie bazylię grecką, albo wysiej, tylko ona potrzebuje do wysiewu ciepło, bo inaczej nie wzejdzie , temp.pow 20 stopni, nie ma takich dużych liści, tylko drobniejsze i rośnie w takie fajne kulki-klombiki
A koperek i pietruszkę podobno lepiej siać późną jesienią, lepiej wschodzi na wiosnę, niedawno dopiero o tym przeczytałam
Botwina to pęczek młodych buraczków ćwikłowych wraz z liśćmi, z którego wiosną gotujemy pyszną zupę. Natomiast boćwina, zwana także mangoldem, kapustą rzymską i burakiem szpinakowym, choć spokrewniona z burakami korzeniowymi, ma jadalne wyłącznie liście i ogonki, w czym podobna jest do szpinaku czy lebiody.