Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

Lulilaj 09:40, 10 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W szklarniach ogórki prowadzi się jako pnącze. Analogicznie obok skrzyni można postawić kratkę, do której da się podwiązać pędy ogórków. Zyskuje się miejsce w skrzyni na inne nasadzenia.

Haniu, dziękuję Ci bardzo

O łososiach norweskich też słyszałam . Teraz już w ogóle ich nie kupuję (choć bardzo lubię). Zresztą mój eMus oglądał ostatnio reportaż po którym stwierdził, że mam zakaz kupowania nawet śledzi z naszego morza (ponoć najbardziej zanieczyszczonego).

Ale za to mieliśmy okazję spróbować dorsza własnoręcznie złowionego przez szwagra. Niebo w gębie
iwonkap 12:13, 10 lis 2017

anna_t napisał(a)

widzisz a ja warzyw mam w diecie bardzo malo, no mowię Ci fasolki w tym roku ani razu nie kupiłam..
prawda jest tez taka że nie chce mi się w sobote tylka na rynek ruszyć..po śniadaniu zaraz do ogrodka szłam i grzebalam w ziemi.
teraz jesteśmy po sezonie i w tą sobote ruszam
Iwona a planujesz sobie jadlospis na cały tydzień np.? bo myślę tak zacząć robić, tylko czy to jest do zrealizowania..?
a w kwestii warzywnika to wolalabym te betonowe zeby na lata było. ale wiem że estetycznie słabiej to wygląda dlatego szukam fajnych pomyslów. jakby coś Ci się rzuciło to daj znaka

Ja tez miąlam mało mimo ze lubię ale moj prawie eM nie jada praktycznie warzyw, wiec tym sposobem mniej gotowałam i jadłam sama. Teraz staram sie zmienić to, on do pojedynczych się przekonuje a ja porostu gotuję sobie więcej. Zaczęłam pić zielone koktaje bardziej regularnie, czasem wycisnę sok z marchewki czy buraka itp.
Ja już mam rytuał ze rano w sobotę jedziemy na targ po zielone zakupy, warzywa owoce, ogórki kiszone itp potem piekarnia, śniadanko, kawka i do ogródka jak jest pogoda.
Jadłospisów nei planuję bo jakoś nei umiem tak, nigdy nie wiem co będzie mi się chciało jeść zazwyczaj mam rożne rzeczy pomrożone żeby nie trzeba było codziennie jechać do sklepu
Moze takie betonowe i z jednej strony np od czoła czy tej widocznej jakiś niski żywopłocik zeby nie rzucały się w oko skrzynie. Ja mam oddzielona cześc tą warzywną żywopłotem z cisa( tzn kiedyś on będzie żywopłotem, bo teram ma z 60-80 cm )
Kokesz 14:08, 10 lis 2017

Zobacz w wątku u Admete jak ma odgrodzony warzywnik od reszty ogrodu,
14:49, 10 lis 2017
anna_t napisał(a)

a czemu soja to zlo?
ja co prawda w życiu jej nie jadlam ale ciekawa jestem
trochę zraża wprowadzanie zupełnie nieznanych połączeń smakowych ale moze warto się chwilę przemęczyć?może podpasuje?
kiedyś w ugotowanych była kasia klich i gotowała wege, niestety niewiem który to odcinek ale wszyscy zaskoczeni byli jakie smaczne

soja kukurydza sa GMO,poczytaj w necie o uprawach z uzyciem rundapu, zmodyfikowane GMO nasiona tzw rundap ready.
14:50, 10 lis 2017
Magda70 napisał(a)

Justyś a czemu w styczniu czosnek dopiero sadzisz??

mama tak kazała moze zeby nie zgniły ? nie wiem
nawigatorka 17:40, 10 lis 2017

anna_t napisał(a)
ja nie wiedzialam że soki sa niezdrowe..czemu? boz owoców?ze za kwaśne?

Asia pewnie ksiązki nie kupię bo lista tych do zakupu juz za dluga, zdradź trochę teori

soki bo słodkie.
a co do ryb to albo hodowane w strasznych warunkach albo na wyginieciu. np by by wyprodukować kilogram łososia (który swoją droga zyje w mule własnych odchodów) trzeba pościęcić 5 kg innych ryb które przerabia się na pasze dla łososi.
ale zagadnien poruszanych tam jest sporo i to bardzo ciekawych. oczywiście nie można tez popadąć w skrajności ale o niektórych rzeczach warto wiedzieć by mądrze wybierać
Kasya 18:04, 10 lis 2017

Przyszlam sprawdzic czy tu planowanie juz skonczone ? bo to nie na moje nerwy było...
19:51, 10 lis 2017
AnnaCh napisał(a)
Norweskie łososie hodowlane, są przetrzymywane w klatkach, karmione paszą z antybiotykami i barwnikami, a w ich mięsie znajdują się szkodliwe dioksyny i metale ciężkie. Najlepsze są łososie dzikie z oceanu pacyficzne czy atlantyckie.
To tak jak z rybkami hodowanymi np. w Chinach. Kiedyś bardzo popularna w Polsce panga jest hodowana w ściekach.

Też to słyszałam dlatego nie jem łososi wcale
katel 20:33, 10 lis 2017

Kulinarne tematy - zawsze się czegoś ciekawego można dowiedzieć
Gruszka_na_w... 21:17, 10 lis 2017

Magda70 napisał(a)

A skoro mialaś kilka karp to czemu już nie masz??

Bo to było w poprzednim życiu, kiedy miałam tylko 3 ary ziemi.
Na plantacjach okrywa się kopce agrowłókniną.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies