Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na 300 metrach kwadratowych

Ogród na 300 metrach kwadratowych

EwaG 06:49, 24 maj 2013

agata_chroscicka napisał(a)
Ewo, znalazłam w wątku o dereniach Twój post o nich. Chcę dla koloru posadzić jednego derenia elegantissima albo sibirica, tylko nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji czym one się różnią. A ja potrzebuję w miarę obszerny krzak - tak ze 2m szerokości i podobnie wysoki - tak 2-2,5m. Który Twoim zdaniem będzie lepszy? Chcę go wsadzić jako jasną plamę między intensywną zieleń buków i ma zasłonić domek na narzędzia, żeby z domu nie rzucał sie tak w oczy. Masz dla mnie jakąś światłą radę?
pozdrawiam serdezznie

Agato - jak się domyślam chodzi Ci o derenia "Sibirica Variegata" z białoobrzeżonymi liśćmi?
Są bardzo podobne; 'Elegantissima' jest trochę większy (do 3 m) i szerszy. Chyba największa różnica to ta, że liście SV jesienią przebarwiają się na kolor fioletowy, a u Elegantissima raczej się nie przebarwiają się tylko zasychają. Te derenie z pstrymi liśćmi gorzej wyglądają jesienią niż z zielonymi, i mam wrażenie, że później puszczają liście na wiosnę. A jesienią to najbardziej podoba mi się przebarwienie derenia 'Sibirica' o zielonych liściach.
Derenie można fajnie przycinać i formować np. w olbrzymia kulę (warto wtedy posadzić kilka gęsto obok siebie, aby szybko uzyskać efekt; małe derenie to tanie krzewy).

Jasny kolor liści (ale nie z białym tylko coś w rodzaju świetlistej zieleni) ma Cornus sanguinea 'Winter Beauty' ((dereń świdwa). Ma też piękne pędy zimą - różowo-pomarńczowe. Na odpowiednim tle (raczej ciemnym) robi wrażenie (nie pamiętam koloru Twojego domku na narzędzia).
bociek 20:04, 24 maj 2013

Ewus, pieknie pokazalas wiosne. Jest najpiekniejsza pora roku z soczystoscia zieleni, jeszcze swieza, niezakurzona, pelna obietnic, rozbuchana i naiwnie piekna

I to niebo plonace nad Warszawa
agata_chrosc... 21:18, 25 maj 2013

EwaG napisał(a)

Agato - jak się domyślam chodzi Ci o derenia "Sibirica Variegata" z białoobrzeżonymi liśćmi?
Są bardzo podobne; 'Elegantissima' jest trochę większy (do 3 m) i szerszy. Chyba największa różnica to ta, że liście SV jesienią przebarwiają się na kolor fioletowy, a u Elegantissima raczej się nie przebarwiają się tylko zasychają. Te derenie z pstrymi liśćmi gorzej wyglądają jesienią niż z zielonymi, i mam wrażenie, że później puszczają liście na wiosnę. A jesienią to najbardziej podoba mi się przebarwienie derenia 'Sibirica' o zielonych liściach.
Derenie można fajnie przycinać i formować np. w olbrzymia kulę (warto wtedy posadzić kilka gęsto obok siebie, aby szybko uzyskać efekt; małe derenie to tanie krzewy).

Jasny kolor liści (ale nie z białym tylko coś w rodzaju świetlistej zieleni) ma Cornus sanguinea 'Winter Beauty' ((dereń świdwa). Ma też piękne pędy zimą - różowo-pomarńczowe. Na odpowiednim tle (raczej ciemnym) robi wrażenie (nie pamiętam koloru Twojego domku na narzędzia).

Ewo, bardzo dziękuję! To są konkrety! I podoba mi się też wersja z jasnozielonymi liśćmi zamiast białych. Wcale nie byłoby to źle, gdyby lekko taki krzew sie wyróżniał, a nie tak całkiem bił po oczach. Domek jest ciemnozielony, przy braku słońca wygląda prawie jak czarny. Chyba byłby niezłym tłem dla takich jasnych pędów. Idę pooglądac tego derenia Jeszcze raz dzięki
beta 10:04, 31 maj 2013

miłego dnia życzę
EwaG 14:54, 02 cze 2013

Boćku, Agato, Beato - pozdrawiam.

Zaczęły kwitnąć bodziszki - bezproblemowe. Dzięki bodziszkom w ogóle nie pielę tej rabaty.

To był bodziszek korzeniasty, a to bodziszek czerwony.

agniecha973 15:52, 02 cze 2013

Mój korzeniasty też pełni tę funkcję. Nic go chyba nie pokona
Dzięki Tobie i Magnolii odkryłam bodziszki. Nabyłam inne odmiany, zobaczymy jak się spiszą. Pozdrówka.
Debra 17:49, 02 cze 2013

Ciagle planuję mieć bodziszki, szczególnie korzeniasty, z powodu jego zapachu i roli w odstraszaniu komarów i jakoś nie mam. A takie są sliczne i jest ich tyle wspaniałych odmian.
Himalajski, Popielaty, Wspaniały... tylko skąd je wziąć?

Gabriela 17:55, 02 cze 2013

Bodziszki bierze się ze szkółek i sklepów ogrodniczych. A łąkowy, wysoki i pięknie błękitny z łąk.
Uwielbiam bodziszki, mam kilka odmian i chętnie będę powiększać kolekcję.
Debra 18:01, 02 cze 2013

Gabriela napisał(a)
Bodziszki bierze się ze szkółek i sklepów ogrodniczych.

Doprawdy Gabrielo )))))
Gabriela 18:29, 02 cze 2013

No doprawdy, doprawdy, nawet w sprzedaży wysyłkowej np. stąd, mają mnóstwo odmian http://www.kwietnik.com.pl/.
A ponieważ jesteś z Warszawy, to bywają w sklepie firmowym PNOS na Krakowskiej.