Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

kerii 15:52, 03 sie 2018

He he ja wczoraj do 3 w nocy z ogórasami robiłam, tak mi się nie chciało za nie zabrać no ale co skoro kupiłam trza było zrobić
sylwia_slomc... 16:04, 03 sie 2018

Madzia a sprecyzuj zakupiłaś krzaczki czy owoce do kiszenia, bo jakoś nie załapałam. Co się moczy ogórek do jedzenia czy korzenie krzaczka?
Jeśli tak to w czym i po co?

Ja ogórki tylko kiszone umiem zrobić w innych nie pomogę, a krzaczków nigdy nie moczyłam, bo ja z tych co w grunt nasionka sieja w maju i ma rosnąc samo, z małą pomocą
Zdecydowanie bliżej się musisz przeprowadzić bo ogórków miałam nadmiar
la_estrellita 16:51, 03 sie 2018

Może ogórki kanapkowe? U mnie mają niezłe wzięcie. A teść jak dostanie to już w samochodzie po drodze do domu zjada.

Ogórki pokroić w plastry, najlepiej wzdłuż. Upchnąć ciasno do słoików i odstawić.

Zalewa (na około 2 kg ogórków)
3 szkl. wody
3 szkl. octu spirytusowego
3 szkl. cukru
2 czubate łyżki soli
1/2 łyżki kurkumy
1/2 łyżki przyprawy curry w proszku
1 łyżka ziela angielskiego
po 2-3 ząbki czosnku na słoik (przekrojone wzdłuż)

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki tak aby w każdym słoiku znalazł się czosnek i ziele. Odstawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Trzymamy do ostygnięcia. Ogórki są gotowe po kilku dniach. Przepis wygrzebałam kiedyś w necie.
kerii 17:27, 03 sie 2018

Sylwia ja myślę, że Magda moczyła normalne ogórki ja też tak robię przed kiszeniem, wkładam do zimnej wody na kilka godzini czekają aż się wezmę za zaprawianie

Aga a po co je przykrywasz kocem ???
la_estrellita 17:36, 03 sie 2018

Jolu dlatego żem leniwa . Jak się dobrze okryje kocem to przez jakiś czas utrzymuje się wysoką temperaturę i ogórki lekko miękną. Zamiast okrywać można słoiki pogotować przez 5-10 minut zależnie od wielkości.
Magleska 22:14, 03 sie 2018

effka napisał(a)

Również walczę, przeglądam, nawet ich strzyc nie będę w te upały, żeby nie obciążać rośliny, na wiosnę dopiero (jak dożyją).

Gratki na 500 stron!!!

Aha boski basen, ja mam 2,5 m średnicy więc maleństwo przy Twoim i tak cieszy.

Dzięki

Przy tych upałach fajnie choć na chwilkę się schłodzić w basenie .......tylko doszła mi kolejna robota ,żeby go utrzymać w czystości
Magleska 22:18, 03 sie 2018

kerii napisał(a)
He he ja wczoraj do 3 w nocy z ogórasami robiłam, tak mi się nie chciało za nie zabrać no ale co skoro kupiłam trza było zrobić

Zrobiłam,pomimo ,że też mi się nie chciało .......
w sumie nie wiem czemu tak dużo - kupiłam 2 woreczki na rynku - wydawało mi się ,że z 20 słoi zrobię ,a wyszło mi 30 litrowych i 10 półlitrowych
Więcej kiszonych i trochę korniszonów - a teraz ciekawe kto to wszystko zje
sylwia_slomc... 22:19, 03 sie 2018

kerii napisał(a)
Sylwia ja myślę, że Magda moczyła normalne ogórki ja też tak robię przed kiszeniem, wkładam do zimnej wody na kilka godzini czekają aż się wezmę za zaprawianie

Aga a po co je przykrywasz kocem ???

A po co do tej zimnej wody???
Ja zbieram rano albo późnym wieczorem i nie trzymam w wodzie....
Magleska 22:23, 03 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Madzia a sprecyzuj zakupiłaś krzaczki czy owoce do kiszenia, bo jakoś nie załapałam. Co się moczy ogórek do jedzenia czy korzenie krzaczka?
Jeśli tak to w czym i po co?

Ja ogórki tylko kiszone umiem zrobić w innych nie pomogę, a krzaczków nigdy nie moczyłam, bo ja z tych co w grunt nasionka sieja w maju i ma rosnąc samo, z małą pomocą
Zdecydowanie bliżej się musisz przeprowadzić bo ogórków miałam nadmiar

Kupiłam ogórki - owoce do kiszenia i ja zawsze moczę je przez kilka godzin - nie wiem po co - tak mama nauczyła
Z moich silnych oórków nic nie wyszło - bo ślimaki zżarły ,a kupiłam rozsady 5 krzaczków i aż 5 szt urosło tylko - dlatego musiałam teraz kupić

Zdecydowanie mój kolejny dom będzie bliżej do Was hihi same plusy by były
Buziaki
Magleska 22:25, 03 sie 2018

la_estrellita napisał(a)
Może ogórki kanapkowe? U mnie mają niezłe wzięcie. A teść jak dostanie to już w samochodzie po drodze do domu zjada.

Ogórki pokroić w plastry, najlepiej wzdłuż. Upchnąć ciasno do słoików i odstawić.

Zalewa (na około 2 kg ogórków)
3 szkl. wody
3 szkl. octu spirytusowego
3 szkl. cukru
2 czubate łyżki soli
1/2 łyżki kurkumy
1/2 łyżki przyprawy curry w proszku
1 łyżka ziela angielskiego
po 2-3 ząbki czosnku na słoik (przekrojone wzdłuż)

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki tak aby w każdym słoiku znalazł się czosnek i ziele. Odstawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Trzymamy do ostygnięcia. Ogórki są gotowe po kilku dniach. Przepis wygrzebałam kiedyś w necie.

Super ten przepis - dziękuję

Muszę w takim razie jeszcze ze 2 kg kupić ,bo mam ochotę je spróbować