Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

beata_m 14:38, 09 sie 2018

już teraz taki efekt ... a co będzie za rok ... dwa
super Madziu
a co do cisów ... ciekawe czemu im się tak dzieje
basia3012 22:38, 09 sie 2018

Madziu, podziwiam Twój cudny ogród. Masz powód do zadowolenia. Wszystko tak piękne rośnie. Szkoda,że te cisy coś zółkną. Nie mam pojęcia czemu. Może podlać porządnie i jeszcze zasilić florovitem?
Pozdrawiam serdecznie.
Anitka 07:19, 10 sie 2018

Madziu nie jestem ekspertem, ale z tego co pamiętam sadziłaś cisy z gołym korzeniem i to dość późna wiosną, która w tym roku była jak lato. Takie wykopywane cisy są bardzo wrażliwe, wymagają sporo troski, sporego podlewania i cieniowania. Ogólnie tego się nie powinno robić. Pogoda ich też ostatnio nie rozpieszcza. Ale to mi wygląda też na fytoftorozę, bo przybrały taki pomarańczowy kolor - chorobę korzeni, którą można pomylić, bo rośliny zaczynają zamierać z nadmiaru wilgoci. Wyglądają jak by zasychały, może zaczynać się od pojedynczych pędów lub całej rośliny i my je podlewamy bardziej. Tam może gromadzić się woda po opadach, bo cała woda ze skarpy i z placyku (pod mebelki i basen) tam spływa. One bardzo nie lubią stojącej wody w korzeniach, powinny być nawet sadzone lekko uniesione, by miały dostęp powietrza do korzeniu. Gruba warstwa kamienia im też tego nie ułatwia.

Odgarnij kamień najgorszemu, dogrzeb się do korzeni i zobacz co się tam dzieje, czy wytworzyły nowe korzenie włośnikowate czy korzenie są "martwe". Czy jest tam mokro czy sucho. Poskrob paznokciem czy schodzi z nich wierzchnia warstwa. Sprawdź też miejsce przy szyjce korzeniowej. Chore tkanki przybierają ciemny, czerwonawy odcień. I wówczas trzeba będzie działać

Piękny i kolorowy busz powstaje. Buziaczki i tulam
Monia81 13:14, 10 sie 2018

Madzia, piękny buszing się zrobił ba rabatach i skalniaku, rewelacyjnie to wygląda Anitka dobrze pisze odnośnie tych cisów... mogły też się ugotować pod tym kamieniem w te upały...
buziaki
la_estrellita 16:54, 10 sie 2018

Limkowa dość uporządkowana a na Wiśniowej kolorowy busz i sama nie wiem, która mi się bardziej podoba
Magleska 08:10, 12 sie 2018

Sylwia

Sylwuś bardzo dziękuję za tyle komplementów rozrasta się wszystko tak ,że aż sama nie wierzę ,jak szybko busz się zrobił ......pewnie trochę przeróbek mnie czeka.......niektóre rośliny wypadają ,usychają ...inne za bardzo się panoszą .....ale. Ja lubię robić w ogrodzie ,więc mi to nie przeszkadza ......
Jedynie teraz te cisy mnie troszkę martwią - bo wygląda na to ,że padną

Widziałam u Ciebie po tej ulewie ......ech ..... taki nasz los , .......Zawsze coś ......

Magleska 08:13, 12 sie 2018

Johanka77 napisał(a)

Madzia, przepięknie u Ciebie!
Niebędę cytować skarpy, bo przecież wiesz...

Ten obrazek jest jak pocztówka

Dziękuję bardzo bardzo
Twoja skarpa też daje czadu
Magleska 08:17, 12 sie 2018

admete napisał(a)
Magda woooooooooooooooooow
ale się wszystko pięknie rozrosło
no busz busz kwiatowy

PIĘKNIE!!!!!!

pozdrowionka zostawiam

Dziękuję bardzo bardzo rozrosło się ,to fakt jedynie mam słaby aparat ,żeby to ładnie uwiecznić
Jeszcze są miejsca do poprawek ,ale czekają na lepszy czas ......
Narazie tylko koszę ,wycinam przekwitnięte i plewię czasami
Magleska 08:19, 12 sie 2018

Kasya napisał(a)
Madziu, tak ślicznie masz ze szkoda byłoby nie zajrzeć poza tym myślami jestem z tobą

Kasiu dziękuję ...........
U Ciebie ta altana wygląda obłędnie byłam ,widziałam .....ale z pracy zaglądałam ,a z telefonu nie piszę
Magleska 08:21, 12 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
Cudowne buszowiska masz Rozplenica na jednym ze zdjęć olbrzymia! Choć nie lubię pomarańczu i żółci na moich rabatach, to ta chmura rudbekii (?) u CIebie wymiata

Kasiu dziękuję ...........rozplenicę będę wiosną dzielić i rozsadzać na skalniaku .....

U Ciebie różyczki wymiatają
Buziaki