Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 10:06, 12 wrz 2018

Ewo, grunt, to złapać równowagę. I pozwolić Im na bycie dziećmi Pozdrawiam baardzo ciepło
Brzozowadzie... 10:32, 12 wrz 2018

Chodzę i dumam...Wcisnąć tu gdziesz jakieś białe jeżówki, czy już będzie za dużo dobroci...? Tam przy liliach by się zmieściły niedaleko ArtemisChoć tu dość kwaśno ogólnie jest... Tak więc chodzę i dumam
wiklasia 10:35, 12 wrz 2018

To tak jak ja - też chodzę i też dumam ....
Brzozowadzie... 10:46, 12 wrz 2018

wiklasia napisał(a)
To tak jak ja - też chodzę i też dumam ....

Ciekawe, co wydumamy..
Zana 10:50, 12 wrz 2018

Mnie by tu pasowały nie białe lecz zielone Green Jewel.
Anda 11:09, 12 wrz 2018

A mnie 3 chmurki białej Gaury
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 11:18, 12 wrz 2018

Mnie też raczej green jewel.
Ale wstrzymałabym się z dosadzaniem do przyszłego roku - nie wiem jak Ciebie ale mnie zawsze zaskakuje, jak bardzo rośliny się rozrastają

A wracając do tematu wychowania - też chciałabym dać swoim dzieciństwo bez elektroniki, bez nadzoru rodziców, bez tysiąca zajęć dodatkowych, tylko jak?
Myśmy się bawili na okolicznych pustych polach i łąkach - teraz wszystko zabudowane.
Wystarczyło wyjść na ulicę, a jacyś koledzy zawsze się znaleźli. Teraz trzeba się umawiać, żeby z kimś się spotkać.
Koledzy najbliżsi albo mieszkają w blokach, albo w szeregówkach, z ogródkiem mniejszym od naszego. WSZYSCY koledzy mają albo tableta albo konsolę. Wiem, że jak idą do kolegów, to w połowie przypadków grają - ale mam im zabronić?
Na zajęcia zapisałam (starszego, bo młodszego temat jeszcze nie dotyczy) tylko te, które sam chciał: basen, taniec, szermierka i robotyka. Dobrze że (za wyjątkiem basenu) wszystko w szkole, w czasie świetlicy.
Ciężko być odpowiedzialnym rodzicem
Brzozowadzie... 11:25, 12 wrz 2018

Mam w telefonie poszerzoną rabatę pod płotem z tyłu przed i po, ale moja ignorancja informatyczna i brak czasu na zajęcia wyrównawcze sprawiły, że będą tylko te "po", które przed chwilą cyknęłam aparatem Nie chce mi się sam zgrać dropbox telefoniczny z tym w kompie, łobuz
Więc sprawa ma się tak:

Rabata miała prawie metr szerokości, teraz ma 1,7m. Szału nie ma. Ale szersza nie będzie, bo zaraz przy niej jest miejsce na ognisko, często eksploatowane. Kamienie przeniesione, niektóre dobra już poszły, przykryłam kartonami, na to pójdzie jeszcze obornik, skoszona trawa i liście. I resztki. Taki mini kompostownik na zimę. Toszko, Jesteś genialna! (To Jej pomysł).
I teraz dylemat - czy zostawić tak jak jest w linii prostej, czy mniej więcej po środku lekko wybrzuszyć/ (Tam mam jeszcze możliwość wyrwania trochę miejsca, pamiętajcie, mój M. broni ukochanego trawnika jak niepodległości)
Po wyrwaniu leszczyn, jeśli uda mi się utrzymać choiny w 70-80 cm szerkosci, to i tak zostanie miejsca jedynie na jakieś hosty, żurawki czy paprocie, więc nie poszaleję
Brzozowadzie... 11:26, 12 wrz 2018

Zana napisał(a)
Mnie by tu pasowały nie białe lecz zielone Green Jewel.

O nich właśnie myślałam A to cieszę się, że pasują, bo chodzę już koło nich jakiś czas
Brzozowadzie... 11:27, 12 wrz 2018

Anda napisał(a)
A mnie 3 chmurki białej Gaury

Zaraz się zapoznam z tą gaurą, nie miałam przyjemności