Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

popcorn 17:01, 17 lut 2013

Asia ciągle podziwiam Twój warzywnik
powiedz jak długo masz szklarnię, czy jest ze szkła czy z plastiku, jak się sprawuje?

pozdrawiam,
Karolina
Pola 17:35, 17 lut 2013

Asiu, zobaczyłam twoje pomidory w gruncie i mam pytanie jak one sobie radzą w gruncie i jaka to odmiana, czym pryskasz? Kupiłam właśnie nasina i zastanawiam się czy dam rade uprawiać w gruncie
asica 19:26, 17 lut 2013

Witaj Wasko, ja również zajrzałam do Twojego ogrodu widzę, że podobnie jak ja pozbywasz się niemodnych już i właściwie nietrwałych palisadek drewnianych. Szpadelek i docinanie kantów załatwiają sprawę oddzielnia trawnika od rabaty

Karolina; szklarenka ma lat 20, przywieziona z jakichś targów ogrodniczych jako powystawowa, więc tańsza.
Jest z profili aluminiowych. Szybki pionowe są wsuwane i zabezpieczane takimi aluminiowymi skówkami. Te na daszku są silikonowane. Bywa nie raz, że szybka się stłucze. Kiedyś zamawiałam nową szybkę u szklarza, co niemało kosztowało, bo był u nas jeden jedyny szklarz, który się cenił. Aż wynalazłam w sklepie panele z poliwęglanu. Kupiłam jeden , docinam nożyczkami i wciskam. Taki panel wystaczył mi na wymiane kilku szybek. Spełnia swoją rolę doskonale.
Ciekawostką jest, że szklarnia przy ziemi ma 4 uchyty i czterech panów może ją przenieść w inne miejsce. Parę lat temu zrobiliśmy to. Ale mąż powiedział, że nigdy więcej. Okazała się potwornie ciężka nawet dla 4 rosłych mężczyzn.

Jolu-Polu - właśnie dziś zabrałam się za wysiewanie pomidorów. Z zeszłorocznych pomidorów zostały mi malinowe i odmiana Ikar. Malinówki wysiałam, a z Ikara zrezygnowałam , bo dość późno owocowały i nie zachwyciły nas smakiem. M właśnie skończył przegląd odmian w interecie i jutro wybiera się po nasiona. Wypisał tyle odmian, że pozostaje pola dokupić
napiszę co wypisał:
kmicic - do suszenia
cherrola - małe na gałązce
bawole serca (bo jego tato się nimi zachwyca
Bohun - jedna z najwcześniejszych odmian
albenga x kosovo - nie wiem czy to jedna odmiana?

ja z tej listy obstawiam: Bohun, cherolla no i kmicic do suszenia
A co będzie w sklepie się okaże.

Pomidory udają mi się odkąd zaczęłam wysiewać sama nasiona. Kiedy kupowałam gotowe sadzonki, zanim zdążyły dojrzeć, zjadała je zaraza. Podejrzewam, że po prostu miejsca w których przygotowywana jest rozsada są po prostu zarażone grzybami. I po pierwszych deszczach rozwijają się one i krzak ginie.
Poza tym po wysadzeniu co dzień oglądam sadzonki, szczególnie po deszczach. Jak tylko widze plamki obrywam wszystkie podejrzane liście i krzewy (niestety) opryskuję preparatem przeciwgrzybowym na zarazę ziemniaczaną. Jeśli jest konieczność liście obrywam , choćbym miała ogołocić cały krzew. Ale ratuje to zbiory.

Do wysiewów używam takich mini szklarenek. Fajnie się sprawdzają, bo są wielorazowego użytku, dzięki przykrywce zatrzymują wilgoć (o co nie łatwo przecież na parapecie nad grzejnikiem), dzieki czemu nasiona łatwiej kiełkują. Jutro wstawię zdjęcia szklarenek.
Pola 22:13, 17 lut 2013

Asiu, no to mnie pocieszyłaś, a jakim preparetem robisz opryski, i w jakich odstępach czasu?
Będę próbować wysiewać sama, ale myślałam że dopier w marcu się za to zabiorę. Będę wdzięczna za fotki szklarenek może i ja sobie jakieś sprawię. Pozdrawiam serdecznie będę zaglądać
asica 22:41, 17 lut 2013

Opryski robiłam preparatem bravo 500 - ale wydaje mi się, że ostatnio mi powiedzieli w ogrodniczym, że przestał być produkowany (albo coś pomieszałam).
Ale pryskam też innymi preparatmi grzybobójczymi, jeśli w opisie napisano "przeciw zarazie ziemniaka" .
Grzyby lubią ciepło i wilgoć. Dlatego pryskam pomidory po deszczu, gdy jest ciepło, albo gdy widzę coś niepokojącego. Kiedyś prsykałam gdy widziałam plamki, aż któregoś jesiennego dnia stałam w kolejca za pomidorami i ktoś spytał sprzedawczynię, skąd ma pomidory o tej porze. Powiedziała "opryskuję po każdym deszczu".
Więc przyjęłam do wiadomości i po prostu pryskam. Choć oczywiście zawsze mi szkoda, że muszę używać chemii. Ale wiem, że bez tego cieżko w grucie doczekać się pomidorów.
I pocieszam się, że to i tak mniej chemii niż nawozów w kupnych pomidorach.
Pola 22:56, 17 lut 2013

Asiu dziękuję , zakodowałam o opryskach...... Spróbujemy tak działać....
Buziaki zostawiam , i na pewno wrócę , z kolejnymi pytaniami
margi 17:28, 18 lut 2013

Mini szklarenkę kupiłam w castoramie w piątek,szkoda że tylko jedną.
17:16, 19 lut 2013
Asiu, o rozplenice bądź spokojna. Mnie zaskoczyły w zeszłym roku, myślałam że zmarzły (zimą nie było u mnie śniegu, tylko duży mróz), wiosną długo nie wychodziły, a potem szybko osiągnęły takie rozmiary
(to już zdjęcie jesienne, latem wyglądają ładniej). Posadziłam je za blisko siebie.

17:21, 19 lut 2013
Pomidorowy temat będę również śledzić u Ciebie Chcę poeksperymentować z różnymi odmianami, ale z konieczności w donicach. Mamy w okolicy dużo kotków, odwiedzają i nasz ogródek i boję się kocich "oprysków"
asica 17:26, 19 lut 2013

Iwa napisał(a)
Asiu, o rozplenice bądź spokojna. Mnie zaskoczyły w zeszłym roku, myślałam że zmarzły (zimą nie było u mnie śniegu, tylko duży mróz), wiosną długo nie wychodziły, a potem szybko osiągnęły takie rozmiary
(to już zdjęcie jesienne, latem wyglądają ładniej). Posadziłam je za blisko siebie.

O mamuniu jaka wielka. Ja mam jedną szt. odmianę Moudry - taką wysoką, ona ma zupełnie inne kłosy niż te niskie.
Ale te drobniejesze (myślę, że hameln) mi takie wielkie nie wyrastały chyba mi takie nie porosną, bo tam gdzie je wsadziłam nie ma na to miejsca