Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

DariaB 09:47, 27 lut 2025

Ja wyskoczyłam na kilka godzin w weekend chyba ze 3 tygodnie temu, od tej pory nie było okazji. Po robocie to już prawie ciemno i zimno, może w weekend się uda.
TAR 09:50, 27 lut 2025

April napisał(a)
Zazdroszczę możliwości wyskoczenia na dwie godz, nawet na godzinkę byłoby fajnie. Może jak czas przestawią.
U mnie zaczęła się budowa za płotem

Wspolczuje. U nas tez za chwile sie zacznie, kolejne lato w hałasie.
Domowie chyba kolejne choiny kanadyjskie. Podoba mi sie pomysl osłony wlasnie z nich.
Moje małe cedry bardzo ładnie sie przyjeły i maja spory odrost jak na 1 sezon. Zima im nie zaszkodzila.
TAR 09:52, 27 lut 2025

DariaB napisał(a)
Ja wyskoczyłam na kilka godzin w weekend chyba ze 3 tygodnie temu, od tej pory nie było okazji. Po robocie to już prawie ciemno i zimno, może w weekend się uda.

Podonie u mnie. W styczniu sie udalo cos porobic a 2 dni pozniej mroz i snieg.
April 10:08, 27 lut 2025

TAR napisał(a)

Wspolczuje. U nas tez za chwile sie zacznie, kolejne lato w hałasie.
Domowie chyba kolejne choiny kanadyjskie. Podoba mi sie pomysl osłony wlasnie z nich.
Moje małe cedry bardzo ładnie sie przyjeły i maja spory odrost jak na 1 sezon. Zima im nie zaszkodzila.

Gdybym wiedziała że to "już", posadziłabym większe sadzonki. Wiosną zeszłego roku właśnie sadziłam tam choiny kanadyjskie ale takie nie za duże, 80cm. Miałam tam dziurę jakieś 10m między żywopłotem z omorik i właśnie choin, takich już ponad 2m. Posadziłam małe bo 15 lat nic się nie działo, myślałam że zdążą urosnąć. Będę nawozić żeby je przyśpieszyć
Ale choiny rosną szybciej niż świerki więc jest nadzieja że z czasem zasłonią.
TAR 10:13, 27 lut 2025

Moje jeszcze nizsze. 10 szt. posadzilam od tej pustej dzialki obok.Tak na wszelki wypadek. Maja tam sporo cienia. Jak dla mnie to choiny strasznie powoli przyrastaja. Swierki rosna w oczach zwlaszcza serby. Tylko one wody potrzebuja. Jednego świerka usune z rabaty, samosiej, podkrzesuje go mocno ale korzenie sa wszedzie, docelowo zeżre mi wszystko co pod nim rosnie. A jest taki wielkosciowo, ze teraz bedzie go mozna jeszcze moze wykopac i przesadzic w inne miejsce. I jest szansa, ze sie przyjmie.
April 10:21, 27 lut 2025

U mnie sucho. Świerki posadzone 10 lat przed choinami a za chwilę choiny będą tego samego wzrostu. Sadzone malutkie, 60cm. I przycinane dla zagęszczenia.
April 10:22, 27 lut 2025

Z tym że choiny potrzebują chwilę żeby się ukorzenić, potem hulają aż miło. Przynajmniej w warunkach mojej działki.
TAR 10:38, 27 lut 2025

To mnie pocieszasz. Moje wlasnie takie 60 cm. Ale bardzo ładnie zageszczone sadzonki i duza bryła korzeniowa. T. je sadził we wrzesniu. Podobnie jak cisy. I dobrze rosna. Jeden tylko brązowieje na kilkanascie kupionych. Musze go oblukac.
TAR 10:39, 27 lut 2025

W jakich odstepach sadzilas choiny?
Tam gdzie moje rosna to ziemia podobna do twojej ale mokrawa.
April 10:49, 27 lut 2025

Choiny jakieś 80-100 cm odstępy. Ja nie mam ziemi, tylko żółty piach. Ale dołki w 100% wymieniona ziemia. Kopałam spore, co najmniej 2 taczki piachu wykopywałam i sypałam kompost jeszcze nie do końca przerobiony, plus ziemia ogrodowa, obornik i trochę kory.
Jak się ukorzenią to potem muszą sobie radzić same.

ps do dołków jeszcze obowiązkowo hydrożel bo to bardzo suchy teren.