Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 16:18, 17 maj 2018

Krakus napisał(a)
z jednej strony macie racje o ląkach ale u mnie po sąsiedzku łąka na nieużytku nie rośnie tylko chwastowisko więc przepis o koszeniu u mnie przydałoby się bardziej egzekwować... taka łąkę jak pokazujesz to z chęcią bym u siebie widział za oknem...ale nie chwasty na 1,5 m...

Ja też popiera koszenie takich nieużytków, ale niektóre łączki można by oszczędzić.
Ja znam ludzi w Bieszczadach, którzy koszą swoje pola tylko by dotacje z UE dostać.
Może zapytaj w gminie czy takie przepisy mają, u nas wychodzi taka gminna gazetka i tam nawet o tym piszą.
Anitka 16:20, 17 maj 2018

Urszulla napisał(a)
Heliotropy bardzo lubie. Wysiałam sobie z nasion ale zanim zakwitną to mogą minąć wakacje

Bodziszek żałobny nie rozłazi się?

Nie rozłazi, ale mocno się rozsiewa. Po przekwitnięciu chyba w lipcu/ sierpniu ścinam prawie do zera i szybko odbija. Mam sporo siewek więc jak ktoś chętny to oddam.
Anitka 16:26, 17 maj 2018

Krakus napisał(a)

coraj bardziej sięprzekonuję do tego drzewa pytanko czy te kolce sa problematyczne? bo u Ciebie na zdjęciach nie widzę a w opisach tak

Kolce ma zwykła, ta odmianowa 'Sunburst' jest bezkolcowa. U mnie na czterech sztukach, które mam od 10 lat ani jednego kolca nie ma.
To tak jak np. z sosnami, słowo sosna to nie zawsze taki samo ma znaczenie.
Zwykła sosna a odmianowa to nie to samo.

Anitka 16:32, 17 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
O kurcze szokujące co piszesz o koszeniu, nawet nie wiedziałam że coś takiego jest...
Szkoda...
Ja to chyba taką łąkę kwietną sobie zrobię i nie będę kosić

A ja nawet myślałam, że sobie naparstnice czy inne kwiatki porozsiewam tam gdzie często na spacery chodzę wzdłuż ścieżek. Widziałam w Anglii jak wzdłuż takiej ścieżki rowerowej, która jechaliśmy rosły naparstnice i inne kwiatki. Super to wyglądało
Są nawet gotowe mieszanki na takie łąki kwietne.
Anitka 16:33, 17 maj 2018

Gosiek33 napisał(a)
glediczia w stanie bezlistnym - same kolce

Zgadza się , widziałam na żywo. Straszny widok.
Kolce ma zwykła, ta odmianowa 'Sunburst' jest bezkolcowa. U mnie na czterech sztukach, które mam od 10 lat ani jednego kolca nie ma.
Anitka 16:37, 17 maj 2018

Iwonka napisał(a)

Moja glediczja ma już chyba z 10 lat, wydaje mi się, że jest taka sama jak u Anity. Czasem pojawi się na niej kolec na pniu, ale w znikomej ilości.W tym roku jeszcze żadnego nie widziałam. Gdyby się pojawił to wycinam od razu. Widziałam w centrum Krakowa placyk obsadzony samymi glediczjami, dorosłe drzewa miały tysiące ogromnych kolcy - przerażający widok. Ta nasza jest chyba szlachetniejszą odmianą, tak myślę

Też widziałam na żywo tą zwykłą i widok rzeczywiście straszny. Robi tym odmianowym złą renomę, bo każdy słyszy tylko glediczja, a to tak jak z każdym drzewem - sosna sośnie nie równa, czy buk bukowi
Anitka 16:39, 17 maj 2018

Mari napisał(a)
Zachwycasz rabatami- taki gąszcz...pięknie!!
Jak ty te foty robisz, że nie widać deszczu - czyzby pod Krakowem nie padało...u mnie od dwóch dni non stop.

W takim niedoczasie jestem, że zdjęcia mam wrzucone z soboty U nas też drugi dzień pada i bardzo się z tego cieszę.
Anitka 16:42, 17 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Ale kolce to ma ta zwykła zielona i rośnie 30 m wys., a Sunburst rośnie do 10m i nie ma kolców

Brawo Wiolu, widzę, że jesteś bardzo dobrze poinformowana. Szkoda, że dużo osób kojarzy tylko tą zwykła z kolcami
Anitka 16:43, 17 maj 2018

Gosiek33 napisał(a)

dobrze wiedzieć W szkółce zawsze przyciąga moją uwagę

Potwierdzam, dobrze zapytać czy to na pewno 'Sunburst'.
Anitka 16:50, 17 maj 2018

isia33 napisał(a)

Witaj, ależ świetne kompozycje pokazujesz. Niesamowicie cieszą oczy Uwielbiam takie "poupychane" ogrody i to, że co kilka tygodni zmienia się ich wygląd. Podziwiam Twoją umiejętność łączenia roślin. A przy okazji, co to za drzewo na zdjęciu? Grab?

Witaj Iwonko,
Tez lubię ta zmienność w ogrodzie.
Uczę się ciągle i eksperymentuję z połączeniami. Nie zawsze stosuje takie typowe i oczywiste i popularne na o - nieraz coś mi z tego wychodzi
Na zdjęciu to magnolia, która była królowa tej rabaty na początku kwietnia