Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Iwonka 14:53, 17 maj 2018

Krakus napisał(a)

coraj bardziej sięprzekonuję do tego drzewa pytanko czy te kolce sa problematyczne? bo u Ciebie na zdjęciach nie widzę a w opisach tak

Moja glediczja ma już chyba z 10 lat, wydaje mi się, że jest taka sama jak u Anity. Czasem pojawi się na niej kolec na pniu, ale w znikomej ilości.W tym roku jeszcze żadnego nie widziałam. Gdyby się pojawił to wycinam od razu. Widziałam w centrum Krakowa placyk obsadzony samymi glediczjami, dorosłe drzewa miały tysiące ogromnych kolcy - przerażający widok. Ta nasza jest chyba szlachetniejszą odmianą, tak myślę
Mari 15:01, 17 maj 2018

Zachwycasz rabatami- taki gąszcz...pięknie!!
Jak ty te foty robisz, że nie widać deszczu - czyzby pod Krakowem nie padało...u mnie od dwóch dni non stop.
Wiolka5_7 15:07, 17 maj 2018

Ale kolce to ma ta zwykła zielona i rośnie 30 m wys., a Sunburst rośnie do 10m i nie ma kolców
Gosiek33 15:10, 17 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Ale kolce to ma ta zwykła zielona i rośnie 30 m wys., a Sunburst rośnie do 10m i nie ma kolców

dobrze wiedzieć W szkółce zawsze przyciąga moją uwagę
isia33 15:14, 17 maj 2018

Anitka napisał(a)

[img

Witaj, ależ świetne kompozycje pokazujesz. Niesamowicie cieszą oczy Uwielbiam takie "poupychane" ogrody i to, że co kilka tygodni zmienia się ich wygląd. Podziwiam Twoją umiejętność łączenia roślin. A przy okazji, co to za drzewo na zdjęciu? Grab?
Anitka 15:21, 17 maj 2018

Magleska napisał(a)
Cudownie masz jedno przestaje kwitnąć , inne zaczynają właśnie tak chciałabym w swoim ogrodzie mieć ,żeby taka wymiana powstawała - jak coś brzydnie , to inne ładniejsze dorasta .....
Wszystkie kadry mi się podobają po prostu super ogród

O taki efekt mi właśnie chodziło i powiem nieskromnie, że chyba mi się udało. I w zimie nie jest łyso.
I pomyśleć, że klika lat temu nie miałam prawie żadnych bylin, cebulowych i trawek w ogrodzie. Dużo czytałam, robiłam notatki, obserwacje, a później eksperymenty na żywym organizmie.
Anitka 15:30, 17 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Pięknie, busz na rabstach i wszystko w moich kolorach
Glediczja pachnie.... super! To kolejny plus dla niej
Muszę ją mieć !!

Aż się dziwię, że aż wszystko rośnie pomimo tej długiej suszy, która panowała, a ja troszkę na barier byłam z podlewaniem
Busz ma jedną wielką zaletę - chwastów nie widać

Pachnie, ale też zwabie wiele owadów.
Anitka 15:38, 17 maj 2018

alis napisał(a)
Już chyba chwaliłam Twój ogród, ale co tam, powtórzę Przepiękne kadry i super klimacik Domek dla owadów dostrzegłam-super, sama robiłaś?

Dziękuje, niestety kupowany, bardzo nie czasowa jestem. Ale mam w planie zrobić sobie takie inne, ale jak tak dalej będzie to chyba na emeryturze
Pomysłów głowa pełna tylko czasu nie ma
Nawet do tego stopnia,że eM chce coś zmieniać i przerabiać, a ja mu te pomysły z głowy wybijam.
Anitka 15:53, 17 maj 2018

Urszulla napisał(a)

Oglądałam w szkółce to niewinne drzewko. One rosną do 30m! A Ty kiedyś pisałaś że jakiś nie kupować, nie pamiętam o co to chodziło.

Taka zwykła taka duża rośnie. Ja mam odmianową 'Sunburst'. Ta też kolców nie ma.
Tej bez odmianowej, zwykłej nawet nie oglądaj
Anitka 16:14, 17 maj 2018

Iwonka napisał(a)
Dziękuję ci za ten wpis o łące Podobne przemyślenia miałam kilka dni temu. Szkoda, że akurat tego przepisu tak u was pilnują. Miałabyś fajną łąkę naprzeciwko domu. A tak faktycznie tylko chwasty rosną. Piękne za to te osty w trawie, które uchwyciłaś kawałek dalej. Krakowskie łąki w mojej okolicy są w tym roku marniejsze. Za wcześnie je skoszono i nasion przez to zabrakło. Na szczęście działka poniżej mnie nadal leży odłogiem. Zebrałam dwa dni temu piękne kwiaty na bukiet.
Dziękuję za info w sprawie runianki. Wczoraj robiąc porządki w moim składzie kamieni, znalazłam pod brzozą podobną roślinkę. Jest malutka, mimo, że musiałam ją tam wieki temu posadzić. I jakaś blada, no ale w takich warunkach jakie tam miała to cud, że żyje. U ciebie stworzyła piękny zielony dywan. Dużo jej tam posadziłaś czy ona tak się silnie rozrasta?
A czosnki to chyba najfajniejsze cebuki Jestem w szoku, że one tak długo stoją. Posadzę ich więcej jesienią i bardziej przemyślę gdzie. Zanotowałam sobie te odmiany, o których wspomniałaś. Nie trzeba ich chyba wyciągać? Fajny ten nożyk kupiłaś.
Wczoraj w mojej glediczji osy dały niesamowity koncert. Nigdy ich jeszcze tyle na raz nie widziałam i nie słyszałam. Coraz bardziej lubię to drzewo

Pilnują bardzo, piszą pisma lub dzwonią. Koszą zawsze u mnie łąkę po tym jak mlecze się rozsieją dookoła. A teraz fajne trawy i jakieś kwiaty może by były. Maki też jakiś pojedyncze widać. Te osty to ostrożeń polny.
A u mnie na rondzie Barei, ktoś dwa tygodnie temu skosił do ziemi łąkę, która w zeszłym roku się pojawiła Może coś jeszcze pomimo tego odbije.

Runianka na początku stoi w miejscu, a później szybko se rozrasta jak jej miejsce odpowiada i łatwo sadzonki można robić. Może ze swojej coś ci przywiozę
A mówiłam, że czosnki polubisz jak tylko liście zamaskujesz, bo to ich jedyna wada. Pomieszaj kilka odmian np. rzędami lub grupami to znacznie wydłużysz ich kwitnienie. Co 3 lata trzeba wykopać, i będzie ich więcej, bo się tworzą nowe.
Nożyk bombowy
U mnie jak w ulu jest teraz