Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 08:53, 18 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Kształcę się w necie
No szkoda, Sunburst jest o niebo lepsza i piekniejsza od tej zwykłej...

To musisz Wiolu teraz innych dokształcać
beta 08:59, 18 maj 2018

Ogród marzenie !!!!!
Podglądam od początku sezonu....co powiadomienie się pojawi to zaglądam
Jest pięknie....jestem oczarowana. ..Pozdrawiam
Anitka 09:01, 18 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ach, ale dziś nadrabiania u CIebie!! Zdjęcia jak zawsze wspaniałe, podziwiam kompozycje, bo świetnie łączysz rośliny.

Tak patrzę na sprzęcik do wykopywania cebul i nie bardzo wiem, jak to działa- gdzie "zahacza" się to rozwidlenie na końcu? Wbijasz w ziemię wzdłuż łodygi do oporu tak, żeby cebuli nie skaleczyć i podważasz łodygę? Czy jakoś inaczej?

Pozdrawiam i czekam na wianuszek wiosenny

Kasiu wbijasz głęboko obok cebulki pod niewielkim kątem a wchodzi nawet w suchą ziemię jak w masło i podważasz do góry. Łopatką nie jesteś tak głęboko się wbić w ziemię, a cebule siedzą głęboko, one nawet obniżają się w stosunku to tego jak były sadzone. I jest to narzędzie wąski i nie rozgrzebujesz dużej przestrzeni dookoła.

Pada dzisiaj jak z cebra, więc wyciągnęłam pistolet i się robi
Nie wiem czy zdążę przed pracą skończyć, bo muszę córce namiot podrzucić. Już po maturach, robią sobie imprezkę w plenerze. Pogoda wystrzałowa
Ty Kasiu masz teraz okres arbuzkowy a ja maturalny A od dzisiaj już mój odchowany arbuzek idzie do pracy
koliber 09:08, 18 maj 2018

Wianek będzie z żywych kwiatów???

Hahahaha...no rzeczywiście pogoda iście "wystrzałowa" na biesiadowanie pod gołym niebem Ale tak to jest, że młodość nie zna ograniczeń
Iwonka 11:12, 18 maj 2018

Ja mam za rok maturę Na razie już działam w komitecie studniówkowym
Pogoda ma się poprawić, więc może nie zmokną pod tym namiotem. Na razie cieszę się, że pada bo w końcu mam czas na ogarnięcie domu
Anitka napisz mi, czy twoja oliwka mocno się rozrasta? Muszę podpowiedzieć chłopakom, czym mają mnie obdarować na dzień mamy i imieniny Widziałam fajne oliwki, ale na różnej wysokości patykach, nie wiem na jaki się zdecydować. Pzrycinasz jej koronę?
Jeśli jakieś siewki runianek będziesz miała wyrzucić to chętnie przyjmę Czy one lubią sąsiedztwo rododendronów?
Krakus 12:36, 18 maj 2018

Iwonka napisał(a)
Ja mam za rok maturę Na razie już działam w komitecie studniówkowym
Pogoda ma się poprawić, więc może nie zmokną pod tym namiotem. Na razie cieszę się, że pada bo w końcu mam czas na ogarnięcie domu
Anitka napisz mi, czy twoja oliwka mocno się rozrasta? Muszę podpowiedzieć chłopakom, czym mają mnie obdarować na dzień mamy i imieniny Widziałam fajne oliwki, ale na różnej wysokości patykach, nie wiem na jaki się zdecydować. Pzrycinasz jej koronę?
Jeśli jakieś siewki runianek będziesz miała wyrzucić to chętnie przyjmę Czy one lubią sąsiedztwo rododendronów?

prośba na priv gdzie widziałaś fajne oliwki kolejne chciejstwo...
Wiolka5_7 19:05, 18 maj 2018

Anitka napisał(a)

To musisz Wiolu teraz innych dokształcać

sylwia_slomc... 20:50, 18 maj 2018

Anitka napisał(a)

U mnie wystarczyło wyjść na taras i już mam podejrzanego. Ale nie mam dobrego aparatu. Zdjęcia poglądowe z 1 groszówką. One u mnie też są bardziej nieraz szare lub czarne.

Tu masz wątek opuchlakowy i są zdjęcia szkód i opuchlaka. One tak charakterystycznie obgryzają brzegi liści. U mnie na różach też są, ale nigdy żadnej rośliny nie oblepiały, raczej pojedyncze sztuki, może po kilka. Charakterystyczne jest, że gdy spadają to na plecy i udają martwe.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

Może to nie opuchlaki.
Takie czarne oblepiające rośline są mszyce burakowe.
http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=1668&ktore=4648
Jeszce jest kilka bardzo podobnych do opuchlaka. U was jest dużo upraw i może inny szkodnik, takie bardziej charakterystyczny dla roślin uprawowych tą róże zaatakował.
Pędruś.
https://insektarium.net/coleoptera-2/apionidae-pedrusiowate/betulapion-simile/
Oprzędzik pręgowany.
http://choroby.kwiaty-ogrody.pl/warzywa/oprzedziki/
Jednorek
https://kolagen.wordpress.com/2014/02/09/oj-gospodarz-sie-wkurzy/

Dziękuję, jutro sprawdzimy jak spadają
Ten pędruś podobny jest trochę, ale opuchlak też....jutro muszę wielkość porównać jak nie zapomnę, bo zakręcony dzień mnie czeka
sylwia_slomc... 20:52, 18 maj 2018

Anitka napisał(a)

Siałaś z nasionka czy sadzonkę sadziłaś. A skąd miałaś ?

Z nasionka uzbierałam strąki naprzeciwko Ogrodu Kasi na ulicy w Krakowie
sylwia_slomc... 20:55, 18 maj 2018

Anitka napisał(a)

Nieraz trzeba zwolnić i rozejrzeć się dookoła, poobserwować rośliny i zwierzaki, bo życie teraz tak pędzi. Nie ma sensu tylko tyrać w ogrodzie, bo szybko dostanie się flustracji

Żebym ja tak mogła.... ale może kiedyś się uda