Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 11:30, 10 paź 2018

Anda napisał(a)
Nie zniechecaj sie do listkow rozchodnika. U mnie w maju mam 100% skutecznosci. Tobie na pewno tez sie uda. Tylko troche trzeba poczekac, ok. 1 miesiaca.

Nie mogę, bo jak chłopy już o kwiatki proszą to trzeba się postarać
Dobrze, że cierpliwy chociaż jest ten nasz Piotrek Krakus
Anitka 11:40, 10 paź 2018

effka napisał(a)
Zachwycona jestem Twoim ogrodem, tyle kolorów, faktur, gatunków. Wspaniałe miejsce. Klony zarówno ten wielki z czerwonymi listkami jak i zielony przed cudownymi niebieskimi drzwiami, niesamowite!
Oglądam, oglądam i nie mogę skończyć

Kiedyś miałam chęć wszystko bardziej ujednolicić, jak się zdjęć na O naoglądałam, ale z czasem przechodzi mi ta pokusa. Chyba tak najlepiej się odnajduje, taki stonowany szkielet - tło z zimozielonych, urozmaicony bylinami. To one wprowadzają tą zmienność w ogrodzie u mnie. I liściaste drzewa i krzewy teraz jesienią jeszcze sporo zawirowań fakturowo - kolorystycznych wprowadzają.
Miks faktur.

Anitka 11:52, 10 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Piekna jesień u ciebie Anitko,a klon naprawdę gwiazdorzy...widac go z daleka...

Oj, gwiazdorzy bardzo. Kiedyś ktoś powiedział i to sobie zapamiętałam, że na rabacie powinien być tylko taki jeden król lub królowa zwracający na siebie uwagę, otoczony przez dworzan, podkreślający jego "królowanie", a reszta to "pospólstwo", takie dopełnienie. Oczywiście różni królowie lub królowe mogą zasiadać na tronie w różnych porach roku

Anitka 12:01, 10 paź 2018

BKosimkArt napisał(a)
Tyle zdjęć pięknych w moim ulubionym ogrodzie
Nie wiadomo czym zachwycać się bardziej...
Cudowne kolory jesieni, klon boski!!! Zawilce białe piękne! Muszę sobie kupić te pełne...

A ja w niedziele jechałam z Sylwią z "Rancza szmaragdowa dolina" w samochodzie i mówiłam, że ja nie mam za bardzo co wrzucić na O , bo ta jesień u mnie taka jakaś nijaka
Kobita mnie postawiał do pionu i powiedziałam, że jakieś fotki wrzucę i wrzuciłam zgromadzone od miesiąca I nawet się to podoba innym, wiec mi też się spodobało
Mam te zawilce drugi sezon i jestem z nich zadowolona bardzo. Mam nadzieje ,że z sezonu na sezon ładnie będą przyrastać.

Mam też te niepełne.
Anitka 12:10, 10 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Anitka kolorów masz moc w ogrodzie, klon trawy i rozchodniki robią świetna robotę, piękna jesień u Was Niesamowicie przebarwiły Ci się liatry
Pięknie na każdym kroku

Widzisz a ja mówiłam w niedziele, że u mnie jakoś nijako teraz. Ale tak to jest jak się u ciebie jesiennych obrazków człowiek naogląda to "bredzi".
Już nie narzekam, bo z dnia na dzień kolorami bije po oczach.
Jedne latrie czerwone (te są teraz w cieniu, bo słoneczko nisko). Inne złociste.

Anitka 12:18, 10 paź 2018

Gosialuk napisał(a)
Anitko wszystkim się pozachwycałam. Rosplenice super wśród tych iglaków wyglądają. Cieszę się, że znalazłaś chwilkę, żeby swój ogród w jesiennej odsłonie pokazać.

Sylwia mnie zmobilizowała, bo jakoś tych jesiennych klimatów na fotkach nie czułam

Kiedyś w Mai w ogrodzie był ogród pokazowy z trawami w roli głównej. Jakieś kolekcje całe. I tam właścicielka powiedziała, że ludzie z innych krajów, np. z Anglii czy Holandii zachwycają się u nas połączeniem traw z iglakami. I zachęcała, żeby łączyć trawy z iglakami. Coś w tym chyba
Anitka 12:24, 10 paź 2018

Iwk4 napisał(a)
Powiem tylko tyle: Cudnie masz. Te kolory, barwy, faktury. Z przyjemnością poogladalam. Chyba dziś zrzuce fotki z aparatu i też coś napiszę w moim wątku wieczorem.

Dziękuje Iwonko. Teraz ten mix barw, kolorów i faktur najbardziej jest widoczny.

Była i fotek nie widziałam. Chyba znów usnęłaś z telefonem w ręce? Ale poczekam cierpliwie Sama też wrzucam wielokrotnie z opóźnieniem, ale nie o aktualność przecież chodzi

Anitka 12:54, 10 paź 2018

Kokesz napisał(a)
Pięknie...achhh...brak słów...
Anitko,czy przycinałaś na początku klona atropurpureum że teraz taki gęsty?
Mój kupiony latem ma kilka długaśnych wiotkich łodyg,czy wiosną go też ciachnąć mocniej,tak o 2/3 ?

Jak nigdy nie cięłam swojego, chyba, że jakaś gałązka się złamała lub przemarzła. Klonów w zasadzie nie ma potrzeby przycinać. Wszystko zależy od pokroju. Ale jeśli chcesz możesz przyciąć w dwóch terminach:
1.Cięcia sanitarne najczęściej wykonujemy po zimie, w bezmroźny dzień, na przedwiośniu - luty, gdy pąki liściowe nabrzmiewają i stają się dobrze widoczne. Będziesz wtedy widziałam, które są suche lub chore gałęzie. Skracasz nadmiernie wybujałe pędy, przemarznięte, wilki lub takie po ziemi się kładące. Wszystkie pędy ścinasz tuż nad rozgałęzieniem albo tuż nad pąkiem skierowanym na zewnątrz korony. Zdrewniałe pędy o większej średnicy posmaruj maścią ogrodniczą z fungicydem, by ograniczyć ryzyko infekcji.
2. Drugi dopuszczalny to późne lato, połowa sierpnia, ale tu już bardziej korekcyjnie.

I co ważne klonów nie nawozimy, wystarczy dobrze zaprawić im ziemi przy wsadzaniu. Ewentualnie wystarczy raz na wiosnę nawozem wieloskładnikowym. Nie lubią nawożenia azotowego. Mój nigdy nawozu nie uświadczył
Anitka 13:08, 10 paź 2018

AgataM napisał(a)
Och Ach Och Ach!!!!!!!!!!!!!!!!! To wszystko o Twoim ogrodzie Cudowne jesienne widoki pokazujesz
Pozdrowionka

To ja napisze tylko dziękuje Pozdrawiam jesiennie

sylwia_slomc... 13:16, 10 paź 2018

Kiedy Ty tych paproci rdzą malowanych nakupiłaś?