Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Kokesz 13:37, 15 sty 2019

abiko napisał(a)
A ja mam chyba za mało dżdżownic w kompostowniku. Trzeba to zmienić.

Daj im nie barwione, namoczone wytłoczki od jajek albo tekturę.
Są one bardzo ważnym, bogatym w celulozę składnikiem, który należy dodawać do ich pożywienia. Celulozę wykorzystują do budowy kokonów z jajami przez które się rozmnażają. 
Najlepsza jest dżdżownica kalifornijska.
Gatunek ten sprawdza się najlepiej przy utylizacji odpadów organicznych pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Charakteryzuje się długowiecznością i dużymi możliwościami rozrodczymi. W optymalnych warunkach potrafi przeżyć nawet 16 lat i zwiększać swoją populacje w ciągu roku 21-krotnie. Młode dżdżownice przestają rosnąć w siódmym miesiącu życia, a dojrzałość płciową osiągają po 90 dniach życia.
Ich zaletą jest również to, że żyją gromadnie i nie chorują na żadne choroby bakteryjne, ani wirusowe, a więc świetnie nadają się do każdej przydomowej hodowli
m_gocha 15:38, 15 sty 2019

Renia! Domyślam się, że d. kalifornijskie są bardziej wydajne. A czy one spokojnie przezimują w kompostowniku? I czy mogą być razem ze zwykłymi naszymi ogrodowymi? No i jak i gdzie je można nabyć? Ależ wrzuciłam pytań Ale temat mnie zainteresował...
Choć przyznam, że te nasze ogrodowe, (które świetnie się w moim kompostowniku miewają) są zupełnie bezobsługowe
abiko 15:40, 15 sty 2019

Kokesz napisał(a)

Daj im nie barwione, namoczone wytłoczki od jajek albo tekturę.
Są one bardzo ważnym, bogatym w celulozę składnikiem, który należy dodawać do ich pożywienia. Celulozę wykorzystują do budowy kokonów z jajami przez które się rozmnażają. 
Najlepsza jest dżdżownica kalifornijska.
Gatunek ten sprawdza się najlepiej przy utylizacji odpadów organicznych pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Charakteryzuje się długowiecznością i dużymi możliwościami rozrodczymi. W optymalnych warunkach potrafi przeżyć nawet 16 lat i zwiększać swoją populacje w ciągu roku 21-krotnie. Młode dżdżownice przestają rosnąć w siódmym miesiącu życia, a dojrzałość płciową osiągają po 90 dniach życia.
Ich zaletą jest również to, że żyją gromadnie i nie chorują na żadne choroby bakteryjne, ani wirusowe, a więc świetnie nadają się do każdej przydomowej hodowli

No to dostaną wytłaczanki a co. Chyba jednak skupię się na tych swojskich zimowac kalifornijskich nie będzie mi się chciało.
Balea 21:18, 15 sty 2019

Anda napisał(a)

A czemu az taki wysoki ten zywoplot?

Czy masz tam sasiada za plotem? Bo w Niemczech obowiazuja przepisy regulujace odstepy od granicy dla zywoplotow i drzew.

https://recht.nrw.de/lmi/owa/br_bes_detail?sg=0&menu=1&bes_id=3493&anw_nr=2&aufgehoben=N&det_id=376169

Musialabys sie jeszcze dowiedziec jakie przepisy ma Wasza gmina.

Tak, chce sie troche od sasiada odslonic

Dzieki, wiem ze musze odstepy od granicy utrzymywyac, i trzymam sie tych przepisow, ale w tym miejscu niestety nie mam innego wyjsca.

Sprobuje i posadze tam z 3-4 tuje a jak beda sasiadom przeszkadzac, to je skruce

A moze ty bys mi mogla cos zaproponowac co bym tam mogla posadzic?
Jalowiec niestety odpada, choc mialam go dlugo w planach bo dosc waski i jest przedewszystkim Tiefwurzler
sylwia_slomc... 21:26, 15 sty 2019

Anitka jak coś chcesz jeszcze do wizytówki dodać to dodawaj bo będzie wkrótce ogladana
m_gocha 22:41, 15 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Anitka jak coś chcesz jeszcze do wizytówki dodać to dodawaj bo będzie wkrótce ogladana
Czyżby kolejne nagranie się szykowało?
Ależ byłoby super pospacerować okiem kamery po cudnym ogrodzie Anity!
Anitka 23:43, 15 sty 2019

m_gocha napisał(a)
Zaskoczyłaś mnie Anitko tą informacją, że "pod pierwszą parą liści są ukryte uśpione pąki kwiatowe" Nigdy nie zwróciłam na to uwagi, ale myślałam, że te ukryte pąki mogą być na całej długości łodygi. Pisząc pod pierwszą parą liści masz na myśli pierwsza od końca łodygi? Jeżeli tak, to chyba trochę za bardzo się rozpędziłam obcinając późną jesienią przekwitnięte kwiatostany ogrodówek razem z tą pierwszą parą liści

W moim kompostowniku są tylko zwykłe ogrodowe dżdżownice. Gdy kilka lat temu zakładałam kompostownik to starałam się każdą napotkaną "bezrobotną" dżdżownicę wrzucić do kompostownika. Przyznam, że obecnie mam ich w kompostowniku chyba tysiące - w świeżo robiącym się kompoście aż się od nich roi Fakt, że chyba bardzo szybko się rozmnażają bo najwięcej jet takich niewielkich. Do materii na kompost dodaję drobno porozrywaną, namoczoną tekturę - a to celuloza przydatny materiał na kokony (domki lęgowe dla dżdżowniczek)

Gosiu ja nie jestem ekspertem, ale tak mam zakodowane, że tuż nad pierwszymi górnymi liśćmi od góry dlatego nie przycina się hortensji ogrodowych, bo nie zakwitną. Latem wycina się tylko przekwitnięte kwiatostany na wysokości dziesięciu centymetrów powyżej nasady, czyli tuż nad pierwszymi górnymi liśćmi. Właściwe cięcie przeprowadzamy dopiero jesienią. Pozostawiamy wówczas jednoroczne wyrośnięte pędy z dobrze wykształconymi pąkami. Tuż przy samej ziemi wycinamy natomiast młode, wątłe i cienkie, ze słabo zaznaczonymi pąkami. Również z gałęzi dwuletnich usuwamy pędy cienkie i słabo rozwinięte.
Takie coś sobie zanotowałam kiedyś.

Zwykłe dżdżownice też kompostownik zamieszkuję, dlatego napisałam, że większość ucieka. Pewnie masz te wyjątki od reguły. U mnie w ogrodzie są chyba te zmykające, bo po mimo wrzucanie ich do kompostownika szybko się wyprowadzały Dlatego zdecydowałam się na kalifornijske. eM od kolegi z pracy dostał - zapalonego wędkarza. W sumie to życie im uratowałam

Ja dodaje wytłoczki po jajkach jako domki lęgowe dla nich
Anitka 23:52, 15 sty 2019

basia3012 napisał(a)
U nas Anitko tak samo, dzisiaj zamieć szalała.

Dziękuję za odwiedziny u mnie. Bardzo cieszę się z gości.
Jutro pooglądam Twój ogród bliżej bo teraz już póżno się zrobiło.
Pozdrawiam.

Takiej zimy to ja nie lubię. Szczególnie jako kierowca, gdy taki widok mam przed sobą za szybą

Anitka 23:58, 15 sty 2019

basia3012 napisał(a)

Nie mogłam się oprzeć i trochę pochodziłam. Cudnie. Jak w bajce.
Jutro obejrzę Twoją wizytówkę. Pozdrawiam.

Dzisiaj też bajkowo było Nakrywał rano dodatkowo gałązkami z choinki hortensje i nowo posadzone róże. Teraz okropnie wieje.

Anitka 00:02, 16 sty 2019

abiko napisał(a)
A ja mam chyba za mało dżdżownic w kompostowniku. Trzeba to zmienić.

A co tobie też zmykają